Розповіли, як і де сушать любомльські шишки
У Дубечненському лісництві у Старовижівському районі працює шишкосушарня.
Про це повідомляють у прес-службі лісівників.
Заготовлені шишки тут завантажують у металеві кошики і направляють в камеру попередньої підсушки. Після цього шишки пересипаються в три металеві барабани, а вже тоді направляються безпосередньо на сушку (повний цикл сушки триває 24 год.).
Головне у цьому начебто простому процесі – тримати оптимальну температуру в межах 50 градусів. Якщо буде менше – шишка погано розкриватиметься і насіння не сипатиметься. При дуже високій температурі воно перегорить і не буде сходити.
Дубечнівська шишкосушарня працює в 3 зміни, тому працівники встигають добути насіння із 62 тонн шишок за сезон. Тут переробляють шишки, привезені із 10 лісгоспів області: ДП «Городоцьке ЛГ», ДП «Камінь-Каширське ЛГ», ДП «Ковельське ЛГ», ДП «Любешівське ЛГ», ДП «Любомльське ЛГ», ДП «Турійське ЛГ», ДП «Шацьке УДЛГ», ДП «Прибузьке ЛГ», ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», ДП СЛАП «Любешівагроліс».
Після відокремлення насіння розкриті шишки ідуть переважно на опалення приміщення сушарні.
Зважаючи на те, що шишки, які розкрилися і віддали насіння, мають досить гарний естетичний вигляд, їх також часто використовують для декору.
Повний процес – від моменту закладки шишок на сушку і до отримання насіння – займає 48 годин.
Отримане насіння провіюють, обезкрилюють і відправляють на зберігання в насіннєсховище. Із цього насіння вирощують ліс.