Лісівники б’ють тривогу: раптово і масово всихають сосни

02 Серпня 2016, 11:45
2108

Із болючою проблемою лісового господарства знайомились і обговорювали під час виїзного семінару в лісові масиви ДП «Любомльський лісгосп» представники влади, депутати, громадськість.

Раптове і масове всихання сосен та зараження сусідніх здорових дерев – такий невтішний стан цьогоріч спостерегли лісівники і забили тривогу.

Повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

До усієї серйозності питання і його негайного вирішення постала перепона: на виконання розпорядження голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика від 17 червня 2016 року №283 «Про впорядкування вирубки лісів», призупинили проведення санітарних рубок у масивах лісогосподарських підприємств обласного управління як на об’єктах природно-заповідного фонду, так і в експлуатаційних лісах.

Питання здійснення санітарно-оздоровчих заходів стало досить актуальним сьогодні у суспільстві. Реагування на це знаходимо і у коментарі заступника голови Держлісагентства Христини Юшкевич:

«Інколи під виглядом таких заходів відбувається вирубка здорових дерев. Саме тому Державне агентство лісових ресурсів ініціювало розроблення змін до Санітарних правил у лісах України. Робоча група, до якої увійшли представники Мінагрополітики, Мінприроди, Держекоінспекції, провідні науковці, представники громадськості та екологи, розробили такі зміни».

Загрозу, яка виникла у лісах, учасники семінару побачили на власні очі, об’їжджаючи території Любомльського держлісгоспу. Пейзаж змушує задуматися: з-поміж зелених пишних крон високих сосен сумно визирає гілля із жовтою засохлою хвоєю.

Лісничий Любомльського лісництва Богдан Писачук продемонстрував місце ураження дерева шкідником. Розповсюджується шкідник швидко, сосна гине миттєво.


Як повідомив директор ДП «Любомльський лісгосп» Сергій Боярчук, ще донедавна тут стояв цілком здоровий деревостан, згодом пожовк на очах:

«Причини розповсюдження шкідника та захворюваності дерев науковці пояснюють зміною клімату. Потепління створює сприятливі умови для виживання цих комах. З цією проблемою зіштовхнулися не лише на Волині,  а й у багатьох регіонах України та Європи. На сьогодні питання вивчають та думають над засобами боротьби. Втім єдиним, чим можуть зарадити поки що, – вивезти уражені дерева».

Таку ж невирішену проблему у лісі диктує погода – під час бурі сильний вітер ламає дерева, а часто вивертає їх із корінням. Наслідки вітровалів теж спостерегли під час семінару. Якщо вони  пролежать довгий час, то деревина і втратить свою якість, і може слугувати розплідником шкідників.


Сергій Боярчук проінформував учасників заходу про один із необхідних напрямків ведення лісового господарства – лісозаготівлю. Зокрема, про те, чому і які проводяться рубки у лісі, згідно з якими законами це виконується. Повідав також і про рубки головного користування, і про рубки догляду у молодняках. Зауважив і на санітарно-оздоровчих заходах, як вони плануються і з якою метою. Окрім того, наголосив, що всі ділянки, де відбувались суцільні рубки, обов’язково заліснюються наступного року.


Гості Любомльського держлісгоспу оглянули площі лісових культур різних років, ознайомилися із їхнім станом, проведеними доглядами за ними.

Оцінюючи клопітку роботу лісівників та розуміючи сьогоднішню проблему, учасники семінару погодилися, що її негайно потрібно вирішувати. Тому підтримують плани лісівників щодо цього питання і готові допомогти.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром