Чи продзвенить дзвінок у малокомплектних школах?

28 Липня 2016, 11:33
1514

До початку нового навчального року залишається зовсім небагато часу, а на Волині та в Україні загалом ще гостріше постає проблема закриття малокомплектних шкіл. Зараз такі навчальні заклади на шляху до оптимізації.

Суть оптимізації шкіл зводиться до закриття одних і розширення інших шкіл, які називають опорними. Здебільшого це стосується шкіл у селах, де, за статистикою, учнів у пострадянський час поменшало на чверть, а мережа досі лишалася тією самою.

Повідомляє КОРДОН.

Не є винятком і сільські школи Любомльщини. У районі є декілька малокомплектних шкіл, яких не омине оптимізація. Нагадаємо, що ще минулого року парламент ухвалив закон, згідно з яким школа з вересня не отримає грошей із бюджету, якщо у ній навчається менше 25 учнів (окрім початкових шкіл). До того ж, навчання одного учня в маленькій школі дорожче, ніж у великій. Цікаво, що освітній кошик у 2016-му році на учня складає 9 900 гривень.

У Любомльському районі, аби не закривати малокомплектні навчальні заклади, є можливість створити опорні школи. Ситуацію щодо можливості створення таких шкіл у районі погодився прокоментувати головний спеціаліст відділу освіти Любомльської РДА Сергій Пасаман.

«Опорна школа – це навчальний заклад, що відповідає певним вимогам та нормам, і включає в себе декілька філій. Філіями (не менше трьох – авт.) можуть бути і початкові школи, і «дев’ятирічки». Опорна школа – це, по суті, об’єднання малих шкіл навколо однієї великої й потужної, яка має спортивну та актову зали, їдальню, спортивні, ігрові майданчики», – розповів Сергій Пасаман.

Сергій Пасаман зазначив, що можливість створити опорні школи на Любомльщині є, проте, чи будуть це робити, повинна вирішити Любомльська районна рада на засіданні сесії. Адже усі школи району – це комунальна власність районної ради, її майно.

Щодо того, де такі школи у районі можуть створити, то, за словами Пасамана, це питання потрібно наразі вивчати. Раніше були жорсткіші умови для створення опорних шкіл. Зараз ці критерії спростили, що дає змогу вийти з непростої ситуації щодо закриття малокомплектних навчальних закладів.

Зазначимо, що малі школи, якщо стають філіями опорної, продовжують й надалі функціонувати. Крім того, у філії опорної школи дозволяють таку форму навчального процесу як клас-комплект. У загальноосвітній школі класу-комплекту бути не може, тільки індивідуальне навчання.

Сергій Пасаман пояснив, що питання створення опорних шкіл лишень вивчається, тому поки нема чіткої відповіді, чи будуть такі школи у Любомльському районі. Нагадаємо, що на одному із засідань сесій районної ради вирішили, що малокомплектним школам Любомльщини бути.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024