У Луцьку показують «Знаки часу» зі Замлиння

19 Листопада 2018, 19:05
Роботи виконали художники під час пленеру у селі Замлиння Любомльського району 1441 Джерело: www.volart.com.ua
Роботи виконали художники під час пленеру у селі Замлиння Любомльського району

У Луцькій галереї мистецтв відкрили виставку робіт учасників VIII Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва на тему «Знаки часу».  

Роботи виконали художники під час пленеру у селі Замлиння Любомльського району, який уже восьмий рік поспіль збирає майстрів з України та Польщі.

На відкритті виставки виступила консулка Республіки Польща в Луцьку Тереса Хрущ, яка подякувала всім організаторам заходу та учасникам. 


Директорка департаменту культури міської ради Тетяна Гнатів вважає, що цей проект, який об’єднує людей на основі християнських цінностей, дає можливість заглибитися в духовні джерела і трансформувати їх в сучасність та майбутнє. Також ділиться ідеєю створення школи іконопису у Луцьку, яка посприяє розвитку цього особливого мистецтва в адміністративному центрі області.

Керівник та натхненник Інтеграційного центру в Замлинні отець Ян Бурас радіє, що вдалося і цього року організувати двотижневу зустріч посеред лісу та представити роботи учасників.

«Цьогорічний пленер особливий тим, що тема «Знаки часу» дуже тяжка. І в Старому, і в Новому завіті можемо спостерігати багато знаків, проте художники зуміли відшукали знаки і в сучасному світі, в якому їх теж є дуже багато».

Керівник та натхненник Інтеграційного центру в Замлинні отець Ян Бурас
Керівник та натхненник Інтеграційного центру в Замлинні отець Ян Бурас


 

Більше про Інтеграційний центр  у Замлинні читайте у матеріалі: Місце, де Бог каже «Добрий день!»

 

Художниця Тетяна Мялковська, роботи якої представлені в окремій залі, називає 40 учасників проекту «апостолами в часі, які несуть християнські моральні і духовні цінності». Мисткиня розповідає, що на пленері панувала райська атмосфера, яка впродовж двох тижнів була невимушеною, дружньою та молитовною. Про тему пленеру говорить:

«Для мене знаки часу це є тільки ті речі, які ми усвідомлюємо і переносимо через міст на той берег, і все те, що ми після себе лишаємо, це артефакти часу. Тому чи ми залишимо після себе заржавілий метал чи шматок пластику, чи все таки залишимо віру – залежить від нас».

За вісім проведених пленерів у світ вийшло понад 600 робіт. Одна із них була продана за 46 тисяч гривень, як пішли на будівництво церкви у місті Волновасі Донецької області. Виставку планують продовжити весною у Львові, деякі роботи представлля у країнах Прибалтики.

Подивитися роботи можна у Галереї мистецтв до 9 грудня.





 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024