Любомльська громада: що хочуть придбати за кошти інфраструктурної субвенції

18 Листопада 2018, 09:26
Субвенція 1541
Субвенція

У Волинській ОДА відбулося засідання робочої групи з головами ОТГ щодо використання цих коштів субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

За словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука, у 2018 році Волинь отримала 106 мільйоні 421 тисячу гривень. Відтак, реалізують 159 проектів.

Станом на початок листопада поточного року вже освоїли 59,5% коштів. Серед лідерів виконання робіт: Литовезька ОТГ Іваничівського району (91,8%), Турійська ОТГ Турійського району (96%), Голобська ОТГ Ковельського району (95,8%), Смолигівська ОТГ Луцького району (100%) та Шацька ОТГ Шацького району (100%).

До слова, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в області найчастіше здійснюють капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво вуличного освітлення, ремонт вулиць, реконструкцію та ремонт закладів освіти, культури, адміністративних будівель, купують спецтехніку для місцевих комунальних підприємств тощо.

Зважаючи на те, що кошти не перехідні, тому, аби забезпечити 100-відсоткове освоєння інфраструктурної субвенції для ОТГ, застосовують практику перерозподілу зекономлених коштів. Для цього спеціально створена комісія при ОДА розглядає подані заявки та надає відповідний висновок, який згодом розглядають в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.  Опісля схвалення – проект включають до переліку, який є підставою для отримання громадою коштів для виконання визначених робіт.

«В обласну державну адміністрацію додатково надійшли вісім проектних заявок від чотирьох об’єднаних територіальних громад на проекти, що планують реалізувати в 2018 році за рахунок коштів цієї субвенції. Це Любомльська, Забродівська, Сераховичівська та Городищенська ОТГ. Ці кошти будуть освоєні в цьому році, а проекти подаються для того, щоб ті залишки, які сформувалися, до кінця освоїти», – повідомив Кошарук.

Слід зазначити, що проектні заявки представили особисто представники відповідних громад.

Зокрема, в Любомльській ОТГ за 61 тисячу гривень планують придбати комплектуючі до мінітрактора, який, між іншим, також придбали за рахунок державної субвенції.

Натомість, в Городищенській ОТГ виготовлять проектно-кошторисну документацію на ремонт шатрової покрівлі будинку культури в селі Угринів. На це витратять 13 тисяч 774 гривень. До слова, загальна вартість проекту, який реалізують вже наступного року, оцінюють в 450 тисяч гривень.

Що ж стосується Сераховичівської сільської ради Старовижівського району, то за зекономлених 140 тисяч гривень тут проведуть вуличне освітлення.

Усі ці пропозиції схвалили члени комісії. Однак, виникли деякі питання щодо пропозицій Забродівської ОТГ Ратнівського району. Серед них –виготовлення проектно-кошторисної документації на нове будівництво дошкільного навчального закладу в селі Річиця на 90 дітей. Попередня загальна вартість дитсадка становить 14 мільйонів гривень, а лише 1 – планують виділити з місцевого бюджету.

Тому члени комісії залишили пропозицію на доопрацювання.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024