Любомльчани відвідали шевченківські місця і не тільки

13 Липня 2016, 11:04

В останній тиждень червня група освітян району здійснила екскурсійну поїздку по визначних історичних і культурних місцях Правобережної України, хоча головний пункт – шевченківські місця на Черкащині та Київщині.

У перший день маршруту до Вінниці заїхали в місто Клевань Рівненської області, де знаходиться природний, сплетений із дерев «Тунель кохання». Сюди поспішають усі, в чиїх серцях оселилося це світле почуття. 


Потім був фонтан «Roshen» у Вінниці, який порівнюють зі схожим у Дубаї, що є найбільшим у Європі. Висота струменів води сягає більше 40 м.

Наступного дня побували в єдиному у Європі та країнах СНД Музеї ракетних військ стратегічного призначення поблизу міста Первомайськ Миколаївської області. Вражають масштаби, висока технологічність і досконалість всієї ядерної техніки цієї бази. Ракета СС-24 (а їх тут було 10) важить більше 100 тонн, довжина – понад 40 метрів.


За словами екскурсовода, колишнього офіцера-ракетника, вартість однієї дорівнює вартості всієї інфраструктури 100-тисячного міста. Аналогів їй не було на планеті. Разом із тим спонукала до роздумів про нинішній рівень нашої обороноздатності.


Нарешті група дісталася села Шевченкове Черкаської області. Із відчутним хвилюванням слухали насичену фактами і переконливу розповідь про Великого Кобзаря емоційного екскурсовода у музеї поета, посиділи у хатині Шевченка, шанобливо схилили голови біля могил його матері і батька в Кирилівці. 


Пам’ятник Тараса Шевченка у Каневі вражає. Там слухали вірші, які читала нам учителька української мови і літератури Городненської ЗОШ І-ІІ ст. Валентина Дем’янчук.


Приємні враження залишилися і від екскурсії по музею народної архітектури і побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі-Хмельницькому (до речі, у місті 27 музеїв) та по замку ХVІІ ст. у місті Дубно Рівненської області.

Організатором поїздки і часто екскурсоводом був учитель історії Городненської школи Василь Загура та й група, в основному, складалася із учителів цієї і Куснищанської шкіл.

В останній 4-й день було проведено під час зупинки-відпочинку розважальне шоу-змагання між командами жінок та чоловіків. Були пісні, інсценізації, жарти. Провела цей захід і виступила в ролі Каті Осадчої головний спеціаліст відділу освіти Любомльської РДА Марія Мельниченко.

Під час поїздки вкотре переконалися у тому, що у світі є багато добрих і порядних людей. Так склалося, що близько опівночі ми приїхали у місто Сквира Київської області. На автозаправці випадкові хлопці допомогли знайти найближчу школу, через сторожа, дуже порядної людини, зв’язалися по телефону з директором, яка без вагань, без будь-яких запитань дозволила переночувати туристам із Любомльщини у спортзалі.