Жителі райцентру будуть із водою

12 Липня 2016, 15:05
1079

В Україні станцій знезалізнення питної води небагато, і одна з них знаходиться у місті Любомль. Завдяки такій прогресивній технології знезалізнення води, яку у 2006 році встановили на центральному водозаборі, якість любомльської води є однією з найкращих у регіоні. 

Повідомляє інформаційний сайт Прибужжя КОРДОН.

Улітку минулого року у Любомлі були серйозні проблеми із водопостачанням у будинки та квартири жителів міста. Як виявилось, через спеку рівень води у свердловинах впав до критичної позначки, що спричинило неабияку паніку як у любомльчан, так і у відповідних служб водного господарства міста.

Щоб вирішити таку непросту ситуацію, насамперед залучили відповідну профільну організацію та провели прочистку наявних на водозаборі свердловин. Це, у свою чергу, дало змогу покращити дебет води у 3-х свердловинах та відновити роботу ще 1-ї свердловини. Проте такі заходи проблему вирішили тільки частково.

Для повного вирішення проблеми необхідно пробурити ще одну свердловину з максимально можливим дебетом води. Спочатку планували пробурити свердловину нижче висоти над рівнем моря, тобто від 250 до 300 м глибини. Вартість таких робіт тільки по самій свердловині, без підключення до системи водопостачання, – більше 1 мільйона гривень.

Проте виявилося,  що із глибини 150 м відкривається водоносний шар із вмістом аміаку вище рівня допустимого в 2 рази, а із збільшенням глибини буріння до 300 м показник виростає в 3 рази. На жаль, сьогодні методів очистки води від аміаку немає.

Нині на стадії завершення знаходиться проект реконструкції центрального водозабору в місті Любомль. Орієнтована вартість свердловини із комунікаціями становить більше 400 тисяч гривень без урахування загальнобудівельних робіт по влаштуванню під’їздної дороги до свердловини, а також капітального ремонту самого приміщення водозабору. Проектні роботи ще тривають і остаточна сума стане відома вже у серпні цього року.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024