Хто і з ким об’єднуватиметься в одну територіальну громаду?

11 Липня 2016, 22:00
2552

У неділю, 10-го липня, відбулись громадські обговорення у Куснищах, Бережцях, Римачах та Машеві щодо добровільного територіального об’єднання громад (ОТГ). Подібні обговорення вже відбувались у Вишневі та Запіллі. Вишнівчани висловили позицію проти об’єднання з Любомлем, а жителі Запілля ж, навпаки, підтримали таку пропозицію від Любомля.

Повідомляє інформаційний сайт Прибужжя КОРДОН.

На кожному обговоренні громадяни зазначали, що у них виникає багато запитань, проте ніхто відповіді на них не дає. Зазначимо, що усі територіальні громади матимуть збільшений податок з фізичних осіб-підприємців аж у 4 рази – з 15 % до 60 %. Школи, лікарні, дитсадки, ФАПи та інші установи передаються на баланс об’єднаних територіальних громад. Крім того, держава виділить освітню та медичну субвенцію на кожну ОТГ. Центром громади стане сільська рада, яка є найбільш спроможною. Наразі, такою радою у Любомльському районі є Рівненська сільська рада – її бюджет становить близько 10 мільйонів.

Крім того, важливим питанням є те, що зараз казни сільських рад наповнюються за рахунок акцизного податку. Це неабияк актуально для сільських рад Любомльщини, оскільки через район проходить автошлях міжнародного значення. Існує ймовірність, що таких надходжень до місцевих бюджетів скоро не буде: усе піде у спеціально створений Дорожній фонд.

Під час обговорень міський голова Любомля Роман Ющук зазначав, що за перспективним планом розвитку територіальних громад, котрий минулого року розробила районна рада, на території Любомльського району планують утворити три об’єднані громади з центрами у Любомлі, Головні та Гущі. Проте наголосив, що це питання наразі фінансово не вивчене.

“У травні Любомльська міська рада ініціювала об’єднання територіальної громади з адміністративним центром у місті Любомль. Це фінансово спроможне об’єднання. Любомльська об’єднана громада буде самодостатньою, матиме можливість нормально функціонувати і розвиватись, а тому буде потужною”, – наголосив Роман Ющук.

У селі Куснища на громадські обговорення щодо добровільного об’єднання приїхали аж 5 депутатів Любомльської міської ради, членів спільної робочої групи, які намагались переконати куснищанців підтримати їх пропозицію. Громада села Куснища висловила позицію приєднуватись до Любомля одноголосно, хоч і за перспективним планом райради, Куснища мали б бути у складі Головненської ОТГ.

_DSC0183_DSC0197Село Бережці отримало аж 4 пропозиції до об’єднання у територіальну громаду – від Гущанської, Рівненської, Вишнівської сільських рад та Любомльської міської ради. Представник від кожної ради мав змогу висловити свої переконання для громади села, аби долучити Бережці до своєї територіальної громади.

Гущанський сільський голова Олексій Нестерук наголосив, що варто дотримуватись перспективного плану, який розробила Любомльська райрада, затвердила облрада та Кабмін. Тому, на його думку, змінювати перспективний план на інші варіанти об’єднання не треба, адже тоді громада втратить час.

“Думаю, нам треба якнайскоріше об’єднатись, бо тоді громада матиме змогу господарювати у себе на території. От, наприклад, поляки господарюють на благо собі. У Польщі кожен громадянин може дізнатись за звітністю рад, куди і на що пішли його податки. Хотілось би такого й в Україні”, – зазначив Олексій Нестерук.

Міський голова Роман Ющук розповів про розвинену інфраструктуру у Любомлі, що дає змогу не витрачати кошти на будівництво нових установ у кожній територіальній громаді, а також наголосив на фінансовій перспективі єдиної ОТГ.

Представників з Рівненської сільської ради не було, проте голова Римачівської сільської ради Богдан Зосимчук наголосив, що великим пріоритетом приєднання до Рівненської ради є те, що вона має найбільший бюджет у Любомльському районі, тобто є найбільш спроможною.

Сільський голова Вишнева Віктор Сущик у переконання своєї позиції зазначив, що зараз повинна відбутись децентралізація, а не централізація. Щодо кількості населення ОТГ , то, на думку Сущика, 6-8 тисяч населення на одну громаду – це оптимальна кількість, але аж ніяк не 40 тисяч – кількість жителів усього Любомльського району. Цікаво, що після утворення Вишнівської територіальної громади її адміністративний центр буде визначено під час обговорення, і не обов’язково це буде Вишнів.

Таким чином, більша частина присутніх жителів Бережців проголосувала за приєднання до Вишнівської сільської ради, менша – до Рівненської. Жодного голосу не отримали Гущанська сільська рада та Любомльська міська рада.

_DSC0206_DSC0211_DSC0220Аналогічне громадське обговорення провели у Римачах. Село Римачі теж отримало 4 пропозиції для об’єднання у територіальну громаду – від Гущанської, Рівненської, Вишнівської сільських рад та Любомльської міської ради.

Проте громада одноголосно забажала бути у складі Вишнівської об’єднаної громади. Крім того, жителі села бути категорично налаштовані проти однієї єдиної громади з центром у Любомлі. Причиною цього, за їх словами, є те, що Любомль як мав все, так і матиме, а малі села були, є та будуть залежними від районного центру.

_DSC0237_DSC0241_DSC0244Також подібне обговорення відбулось і у Машеві, де громада села підтримала пропозицію Любомльської міської ради і готова до об’єднання з Любомлем.

Наголосимо, що позиція громади на таких обговорення досить суттєва. Пізніше депутати сільських рад на сесіях прийматимуть рішення щодо питання об’єднання територіальних громад і керуватимуться рішенням громади, оскільки думка жителів села – найважливіша. Крім того, поки об’єднання є добровільним, але, можливо, згодом це буде відбуватись примусово, тобто за тим же перспективним планом, який розробила Любомльська районна рада.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024