«Раджу владі Любомльської ОТГ навчитися відстоювати інтереси людей, а не гратися в інформаційні війни», – голова райради Микола Сушик

30 Жовтня 2018, 19:55
Микола Сушик 5203
Микола Сушик

Голови всіх громад району об’єдналися, щоб виплатити медикам зарплату, але, на жаль, влада Любомльської міської ОТГ відмовилася брати участь у вирішенні цього питання.

Про це голова Любомльської районної ради Микола Сушик розповів на сторінках газети «Новий погляд+» за п’ятницю, 26 жовтня. Подаємо текст без змін.

«Ніколи не думав, що настане час, коли хтось у Любомльському районі виступатиме проти виділення коштів на погашення заборгованості по зарплатах нашим медикам. Людям, у чиїх руках – наше здоров’я, а іноді – й життя. І не тільки виступатиме, а й спробує штучно протиставити будівельників та медиків, маскуючи власний непрофесіоналізм, який межує з аморальністю та відсутністю совісті. Мало того, свою відверто популістську і аморальну поведінку буде прикривати інформаційною атакою на керівництво Любомльської райради. Саме так можна розцінити незграбні спроби окремих представників міської влади виправдати своє вперте небажання брати відповідальність і спільно з іншими громадами вирішувати питання погашення заборгованості лікарям.

Ми всі чудово знаємо, в якому стані перебуває наша медицина. Провальна політика урядів Яценюка та Гройсмана поставила українську націю на межу виживання. Трагедія не лише у тому, що доходи людей різко впали, а ціни зросли, проблема ще й у тому, що Кабмін не виконує свої фінансові зобов’язання, а перекладає їх на плечі місцевої влади. Зарплати українських медиків сьогодні неприпустимо мізерні. Це справжня ганьба для влади. Але і ці жахливо скромні кошти люди в білих халатах не можуть отримати вчасно. Тож у Любомльської районної ради не залишалося іншого вибору, як взяти на себе функцію, яку мав би виконувати уряд Гройсмана.

Голови всіх громад району об’єдналися з одною метою – допомогти медикам. Але, на жаль, у наших дружніх рядах ми не побачили влади Любомльської міської ОТГ. Такою безвідповідальною позицією очільники шкодять власним мешканцям. Хіба частина працівників лікарні не є жителями Любомля? І до кого звертаються за медичною допомогою мешканці міста в першу чергу?

Читайте також: Любомльська громада: депутати не дали коштів на погашення зарплат медпрацівникам

Засновником Любомльської лікарні є районна рада. Але сьогодні, внаслідок територіальної реформи, райрада отримує податки лише з чотирьох сільських рад замість 24-ох. Шацький медзаклад відділився і забрав свою субвенцію з бюджету. Але основний персонал та відділення залишилися у Любомлі.

Читайте: Шацький район заплатив Любомльській лікарні за своїх хворих 200 тисяч гривень

Керівництво установ району й лікарні зверталося у вищі інстанції щодо боргів по зарплаті медикам. У відповідь нам надіслали листа, в якому зазначили: або оптимізуйте штат, або шукайте гроші на місці. Ми не могли покинути людей напризволяще. Вирішили допомогти медикам і заборгованість розбити пропорційно кількості населення у громадах. Усі віднеслися до ситуації з розумінням, за винятком міської ОТГ.

Зазначу, що у Любомль ідуть усі місцеві податки, в тому числі 60 відсотків – з доходів фізичних осіб. Тобто медики, які працюють у районній лікарні, сплатять за рік понад 2 мільйона гривень податків у бюджет Любомльської ОТГ. Але міська влада чомусь не вважає за потрібне підтримати лікарів у скрутній ситуації. До того ж, міська ОТГ за 9 місяців цього року має понад 33 мільйона гривень власних надходжень. За цим показником вона входить до списку найбагатших громад області. Навіть у заможної і потужної Княгининської громади під Луцьком доходів на 3 мільйона менше.

Читайте: В області придумали, як забезпечити вчителів та медиків зарплатою

Логічно, що всі громади почали від влади Любомля вимагати справедливого підходу. Але у міському бюджеті знайшлося для лікарів лише 100 тисяч гривень із доходів у 33,4 мільйона за січень–вересень! Тоді як сільські громади не поскупилися виділити значно більші сумі. Районна рада теж внесла свій внесок у фінансування зарплат медикам. Ми виділили їм понад 400 тисяч гривень з бюджету райради. Хоча цієї суми недостатньо. Тому, аби погасити наявні борги, нам довелося зняти частину коштів з інших об’єктів.

Проаналізувавши всі за і проти, ми вирішили зняти гроші з будівництва стадіону у Любомлі (виділили 1 мільйон гривень), який вже був завершений і офіційно відкрився. А кошти у сумі 320 тисяч залишилися не освоєні. Впевнений, що ніхто б не звернув уваги на ці гроші, якби не ситуація, що склалася. Це вже потім влада міста почала бігати і стверджувати, що вона не встигла розрахуватися з кимось. Але в мене питання: як можна відкрити стадіон, якщо немає актів виконаних робіт?

На жаль, замість спільної відповідальної позиції і підтримки медиків, міська влада почала переводити стрілки на район. Мовляв, хай у там думають про наші проблеми і платять за наші провали. А в районі теж є питання, які потребують нагального вирішення. І якщо для деяких міських очільників вони нецікаві та малозначущі, то для мене навпаки. Садочок у селі Хворостів, школа у Машеві, дороги, медичне обладнання для лікарні, рятувальний пост в Згоранах – усе це важливо для мене як керівника.

На сесії Любомльської міської та районної рад прийшло багато лікарів. Люди прибули з власної ініціативи, тому що їм немає за що жити. А не тому, що їх хтось спеціально організував на пікет. А влада кинула їх напризволяще. Звинувачення окремих представників Любомля в тому, що я сам організував цей мітинг, є безглуздими. Медики подзвонили мені і попросили підтримати їх на міській сесії. Потім вони відвідали й районну. Люди обурені позицією влади Любомля, і я можу зрозуміти їхні почуття.

Півроку тому міська влада найбільше наполягала на розподілі вільних коштів. І вона ж найбільше отримала – 3 мільйона гривень. Тоді як всі інші громади отримали разом стільки ж, як і Любомль. Але, напевно, вони про це забули.

Перед тим, як закидати тему про депозити, потрібно мати елементарні бюджетно-фінансові знання. Депозити – тимчасові вільні кошти. Вони вже розподілені, але не використовуються. В тому числі і Любомлем. Так, досі міська влада не освоїла гроші на дороги, на той же стадіон. А рік добігає до кінця. Це проблема не райради. Як тільки Любомль і всі інші почнуть освоювати гроші, вони у той же день, коли подали заявку, можуть забрати їх із депозиту.

Може, перш ніж повчати когось, як жити, деяким місцевим правителям потрібно почати з себе? Бо витрати на утримання чиновницького апарату Любомльської міської ОТГ – одні з найбільших в області і за дев’ять місяців становлять 6,5 мільйона гривень. Навіть найбагатша на Волині Боратинська ОТГ, яка має утричі більші доходи бюджету, не може собі дозволити таку розкіш. Тому рекомендував би владі міста не витрачати свого дорогоцінного часу на інформаційні війни у ЗМІ. Потрібно спочатку навчитися господарювати. Любомльський район, отримуючи доходи лише від чотирьох сільрад, зумів домогтися перевиконання бюджету в 1 мільйон гривень і направити ці кошти на потреби жителів. А міська влада чим може похвалитися? До речі, половина коштів, яку районна рада виділила медикам, зароблені якраз на депозиті», – підсумував Микола Сушик.

Коментарі
30 Жовтня 2018, 22:05
А може і району з депозитів гроші зняти, а не про свої кишені думати
30 Жовтня 2018, 22:25
А криміналом зі сторони райради то попахує... Не пройшов у мери то паплюжить людей, які дійсно щось робюлять для громади... А сам весь час на мітингах та святкуваннях...
30 Жовтня 2018, 22:31
Передайте лікарню м.Любомлю!
30 Жовтня 2018, 22:40
Дякую Сушику та депутатам районної ради за розуміння наших проблем<br/>А міська рада, пораджуу, прислуховуватися до проблем громади
30 Жовтня 2018, 22:46
Ганьба Любомльській ОТГ!!! Лікарі, напишіть заяви на відпустки - всі в один день! І нехай тоді подумають!!!
30 Жовтня 2018, 23:24
Уявіть собі ситуацію коли батько десяти дітей прийшов до сусіда привів дітей і каже: давай годуй моїх дітей бо я шось трохи не розрахував, роботи нема, держава субсидію не дала.... Так що тут лікарі не при чому (як і ті діти) тут суть в бездіяльності райради. Я думаю будучи тим сусідом ви б поступили так як Любомльська ОТГ...
30 Жовтня 2018, 23:45
Що ще говорити, невже лікарі такі бідні, які їм необхідні зарплати... Більшість з них живуть на грошах пацієнтів: там 50 грн. там 200 грн. там 500 грн. Подивіться на яких автомобілях їздять наші лікарі, і в яких живуть будинках... Всі все знають і бачать, але чомусь Сушик піднімає проблему фінансування лікарні, не задаючи питання чиї аптеки в лікарні, які там ціни... Чому за час своєї каденції не створив комунальні аптеки по помірних цінах на ліки, а з того булиб податки на утримання і лікарні і лікарів...
30 Жовтня 2018, 23:59
Так Любомльська ОТГ дала гроші на зарплати лікарям( хоч вони фінансуються з державної субвенції і комунальне майно райради) 100 000грн,320 000грн(стадіон недофінансували),100 000грн(з проекту музея зняли ) всього 520 000 грн,скільки ви ще хочете? і за які кошти нагальні проблеми по місту робити?( димохід 3школа 300 000грн),пожежна сигналізація садочок 200 000грн а це вже прямий обов’язок ОТГ!
31 Жовтня 2018, 00:00
О Сушик! Ти наш спаситель, ти наш месія. Ми тебе дуже любимо, ти дуже багато зробив для людей. Дякуємо тобі, люди будуть носити тебе на руках. О наш ти Сушик, працюй головою району завжди, а за твоє здоров‘я ми подбаємо. Слава Сушику! Слава! Слава! Слава!
31 Жовтня 2018, 00:06
В Анжели ще один месія появився!
31 Жовтня 2018, 00:06
В Анжели ще один месія появився!
31 Жовтня 2018, 00:40
Анжела Іванівна, а я Миколку теж люблю
31 Жовтня 2018, 00:41
А ви шалунішка однако
31 Жовтня 2018, 00:42
Хі хі хі
31 Жовтня 2018, 00:50
Я вас прошу по хорошому подіньтеся десь з нашого міста і району. Ну поїдьте десь в Київ на ГЕЙпарад і там і останьтеся. Змилуйтесь раді Бога
31 Жовтня 2018, 09:53
Ющук і к. Ми прийшли до вас на сесію, щоб ви нам допомогли - недолуга робота нашого антинародного уряду, призвела до того що ви за місяць отримаєте по 30, 40 тисяч Гр. а медсестра, від якої залежить, інколи, життя пацієнта, 3, 4 тис - ми прйшди, щоб ви під авили плече в скрутний момент та допомогли виплатити цей мізер, ніхто не просив вас фінансувати нас до нового року...<br/>Будучи на сесії, мені було соромно, за позицію міськради - вашу зверхність, дедллугість, не професіоналізм... Прикро що ми обираємо таких...<br/>А райради, окремо хочу подякувати - ви справжні професіонали та представники своїх виборціа, молодці, вміло запхали за пояс міськраду
31 Жовтня 2018, 10:21
Подякуйте справжньому професіоналу Сушику ,як можна знавши на початку року що лікарям небуде хватати грошей РОЗБАЗАРИТИ на весняній сесії гроші !а Герасимчук прямо на сесії піднімав це питання є звукозапис весняної сесії.
31 Жовтня 2018, 10:31
Ще раз Вам повторюємо Ющук і ми депутати Любомоьської ОТГ тільки за лікарів і гідну зарплату лікарям! Але як Ви не можете зрозуміти Нас,немає в міськраді грошей взагалі ! Ми не знаємо як позакривати питання по 3школі і дитячому садочку
31 Жовтня 2018, 10:39
30-40 тис. то зарплата в вашої райради. Порахуйте 6,5 млн на 53 чоловіки в міськраді та 1,8 млн на 6 чоловік в райраді!!!!! Брехуни... Сушик забрехався і валить з больної голови на здорову. А Дибаль роздув штати та утримує за рахунок держави своїх виборців... Нашо йому чотири заступники??? Невже не ясно??? І всі лицемірнинько маовчать. А якшо шо то міськрада винувата....
31 Жовтня 2018, 10:42
Получається, що ОТГ винна в тому, що не те що не дала грошей, а дали мало. Хтось вважає, що 100.000 це не гроші. Хоча в бюджет ОТГ не закладені витрати на зарплату лікарів і вона давати їх не повинна і не зобов'язана. Ці гроші могли піти на допомогу багатодітнім сімям, допомогу атовцям і їх сімям, дітям інвалідам, сіротам, але тепер вони їх не отримаєть. Яке ви право маєте вимогати те, що вам не належить і те, що вам ніхто не обовязаний давати? Якщо вам 100.000 не потрібні, то поверніть їж. Ви не просите гроші, а вимоаєте створюючи психологічний тиск, маніпулюючи свідомістю людей, налаштовуючи на дії проти влади, що може мати погані наслідки. А це вже питання національної безпеки, яким має зайнятися СБУ, прокуратура, поліція і зясувати, чому так стало, знайти винних і покарати їх. А ще, потрібно перевірити аптеки які розташовані в лікарні на відношення до них керівників лікарні, на видачу чеків, надходження ліків, відкатів лікарям за посилання в них хворих, перевірити лікарню на вступ безкоштовних медикаментів, рентгенплёнок, витратних матеріалів та перевірити куди вони деваеются. Чи не через лікарняні аптеки це все продається? Перевірити законність так званих добровільних внесків, які являються вымоганням корупцією. У людей нема грошей на ліки дітям, а в них лікарі вимогають грошові пожертвування Якщо генеральний директор не може забезпечити зарплатою своїх працівників, то може проблемма в керівництві? Якщо хтось не зміг правильно розрахувати бюджет через що не вистачило грошей на зарплату, може проблема в цих горе керівників
31 Жовтня 2018, 11:17
От кого шкода це медсестер і прибиральниць які дійсно працюють на мінімальну ,а лікарі всі ми знаємо цих хабарників,всі знають як не положиш щось як вони на тебе дивляться і лікують! І приближені до Дибеля получають премії Анжела,Данилівна,Франчучка,Дець .......,а прості медсестри і санітари зась
31 Жовтня 2018, 11:28
розмова двох жіночок почута в маршрутці,липень місяць,,Хотіли дочку влаштувати в Любомль,в больніцу,було місце на медсестру,главрач обіцяв взяти,але недавно взнали шо на те місце взяли другу дівчину бо іі батько ,,вроді пип,а у попив 200 долару то не гроши,,ОСЬ ТАКІ РЕАЛІІ НАШОГО ЖИТТЯ
31 Жовтня 2018, 11:32
Пан Сушик говорить про провальну політику урядів Яценюка та Гройсмана але забувае що в уряді Яценюка поацювало міністрами багато великих українців зі свободи.Правда багато великих свободівців фінансуються та служать ФСБ Россії.Хальт Гітлер
31 Жовтня 2018, 11:38
А я дякую районній ради і Сушику<br/>Коли в нашому класі треба було поміняти вікна, особисто пішов до Сушику, він сказав щоб написати звернення в освіту - приємно, що поставили вікна нетільки в нашому класі, а ще в двох
31 Жовтня 2018, 12:28
Нє,ну шо непонятного? Один відтанцьовує другому за те, що зайняв посаду. це при тому, що під час автомайдану перший під ворітьми другого кричав &quot;Виходь&quot;, а через півтора року був договірнячок між вчорашніми противниками
31 Жовтня 2018, 12:32
а сущик прав
31 Жовтня 2018, 13:14
Прозрійте і подивіться на того Сушика. Шо він за час свого правління зробив? Його стидно людям показувати!!!! Там де він тільки одні склоки і конфлікти... Організатор ніякий, управлінець ніякий, господар ніякий, район розбазарив, бюджет розбазарив... Срамота!!!!
31 Жовтня 2018, 15:18
Сушик респект і уважуха!
31 Жовтня 2018, 21:05
Улюблений сайт дегенератів. Тема лікарів для місцевих невдах і неповноцінних в ТОПі - по кількості коментарів на першому місці. <br/>Однак вдень не пройти по коридору в поліклініці- сидять, чекають що допоможе-врятує, а ввечері приходить додому і пишуть ці лицемірні коментарі...Проклятий край...
31 Жовтня 2018, 22:37
Я хочу спитати тих депутатів, які кинули нам кістку (100 тс я хочу спитати тих депутатів, які кинули нам кістку (100 тис.) - невже ваші дружини ніколи не були в роддомі, невже ваші батьки ніколи не зверталися в поліклініку, лікарню, невже ви самі ніколи не хворіли? Медики завжди відносяться до всіх одинаково...
01 Листопада 2018, 05:25
Ой не хваліть себе депутитики і районні і міські. Всі ми знаємо Вашу ,&quot;наші турботливі&quot; , позицію - дерибан бюджетів і ніякої відповідальності. Як же можна голосувати проти волі виборця, коли треба було брати на себе відповідальність і приймати вольові рішення в умовах такзваної децентралізації. Ми, виборці, одним дякуємо за прос##ну районну культуру, освіту, медицину, спорт, позашкілля, а міським за те,що вміло підібрали ці установи, настворювали купу комунальних установ і думали ще й заробити на їх утримання в інших ОТГ. Одного не врахували там депутати теж не дурні і свого не віддадуть на дерибан. А керівникам структур міської ОТГ радив би повчитись управлінської майстерності, дослухатися до порад і керувати очолюваними структурами нешукаючи &quot;атмазок&quot; і не поливати один одного брудом. Депутитики і чиновники ви такі як і всі і живете серед нас. То ж голосуйте так, щоб нам не соромно було за свій голос.
01 Листопада 2018, 16:18
Молодець Сушик.Не злякався банди
01 Листопада 2018, 18:54
Нехай виконує твій Сушик свій обов`язок шукає гроші лікарям які просрав на весняній сесії! А банда це хто? депутати?
01 Листопада 2018, 18:56
Чи лікарі з Дибельом?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024