Повідомили про зміни до порядку надання населенню субсидій

21 Жовтня 2018, 16:18
Субсидія 1895
Субсидія

На нещодавньому засіданні Кабінету Міністрів України Уряд вніс зміни до порядку призначення житлових субсидій населенню (постанова № 841).

 Асоціація міст України виокремила наступні зміни.

Розширено напрямки використання субсидії

Житлові субсидії тепер будуть надаватись також на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.

Розширено перелік осіб, яким може бути збільшена норма житла, на яку надається субсидія, на 30%

Відтепер субсидію на понаднормову площу житла можуть отримати також громадяни, які:

- отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника

- досягли пенсійного віку, і отримують пенсію за вислугою років;

- отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

Якщо ЄСВ не сплачується з вини роботодавця, робітники мають право на субсидію

Субсидія може призначатись у випадках не сплати ЄСВ, якщо заборгованість по сплаті виникла з вини роботодавця, а не особи.

Особи, які мають заборгованість по сплаті аліментів не матимуть субсидії

Субсидія не призначатиметься якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря).

Загальна площа житлового приміщення, на яку призначається субсидії, змінюється на опалювальну площу

Житлова субсидія призначається, якщо опалювана площа житлового приміщення не перевищує 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку та 200 кв. метрів для індивідуальних будинків.

Врегульовано питання наявності двох особових рахунків у великому будинку/квартирі

За рішенням Комісії субсидія може бути призначена на житлові приміщення (будинки), на які оформлено два і більше окремі особові рахунки, за умови, що опалювана площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 120 кв. метрів для квартири, 200 кв. метрів для індивідуального будинку

Розширено повноваження комісій по призначенню субсидій

Комісія може призначати субсидії за особливими умовами у разі коли:

- особа або інші члени домогосподарства надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення волі;

- члени домогосподарств є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря;

- особа мала суму середньомісячної нарахованої заробітної плати менше від розміру мінімальної заробітної плати не більше ніж на 10 відсотків за умови сплати ЄСВ.

Надано право отримувати субсидію у випадку перебування осіб за кордоном легально

Субсидія за рішенням комісії може призначатись якщо члени домогосподарства в період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, документально підтвердили набуття страхового стажу в інших країнах шляхом надання легалізованих в Україні документів.

Передбачено можливість надання додаткової субсидії за рахунок коштів місцевих бюджетів

Житлова субсидія за рішенням комісії може бути призначена у випадках, не передбачених Положенням про призначення субсидії. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Вирішено питання призначення субсидії студентам, які проживають в гуртожитку

При розрахунку розміру субсидії доходи батьків не враховуються у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання.

Вирішено питання врахування доходів розлучених батьків за наявності дитини

У випадку, коли батьки розлучені, при розрахунку розміру субсидії доходи одного з батьків дитини не враховуються у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною

Змінено перелік доходів, які враховуються та які не враховуються при розрахунку розміру субсидії

До доходів будуть враховуватись грошові перекази, отримані із-за кордону. До доходів не будуть враховуватись сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб.

Уточнено розрахунок середньомісячного доходу осіб які отримували стипендію або державну соціальну допомогу

Розрахунок середньомісячного доходу для осіб, які отримували хоча б один із таких видів доходу, як стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю І і ІІ групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, здійснюється шляхом ділення загальної суми сукупного доходу за період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, на кількість місяців, у яких його отримано. У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього неопалювального сезону (вересень), а у разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього опалювального сезону (квітень).

Змінено систему розрахунку сукупного доходу для осіб, які отримували допомогу по безробіттю

Для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю, до сукупного доходу враховується:

- за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - дохід у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи;

- за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, більшому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - фактично отримані доходи;

- за кожний місяць, у якому відсутні доходи, - дохід у сумі трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Змінено систему розрахунку сукупного доходу для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування і є платниками єдиного податку першої – третьої груп, не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від провадження підприємницької діяльності.

Скасована обов’язковість надсилання в деяких випадках рекомендованих листів

Повідомлення в паперовому вигляді рекомендованим листом замінено на інформування про прийняте рішення в паперовому вигляді з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис. Повідомлення рекомендованим листом залишено у разі неможливості автоматично нарахувати субсидію на наступний сезон не з вини особи.

Невикористану субсидію можна отримати через відділення Укрпошти

В окремих випадках за рішенням комісії кошти невикористаної житлової субсидії можуть бути виплачені особам похилого віку та особам з інвалідністю, які мешкають у містах обласного значення, через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта».

Зазначені зміни застосовуються з 1 жовтня 2018 року.

Читайте також: Волиняни можуть передати показник електролічильника по sms

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024