Все, що ви хотіли знати про катери від США для українського війська. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

01 Жовтня 2018, 12:00
980

Урочиста передача катерів типу «Island» для України відбулася 27 вересня у Балтиморі, штат Меріленд, за участі Президента України.

Катери типу «Айленд» побудовали на суднобудівній верфі Bollinger Shipyard у штаті Луїзіана та ввели до складу Берегової охорони США у 1988 році.

Україні передали катери USCGC «Cushing» (WPB-1321) та USCGC «Drummond» (WPB-1323), які призначені для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій в прибережних водах. Порт приписки катера Cushing Атлантік Біч, штат Північна Кароліна, а «Drummond» порт Маямі Біч, штат Флорида.

Обидва кораблі були виведені зі складу Берегової охорони США та законсервовані у 2017 році у зв'язку з заміною на нові сторожові катери типу Sentinel.

Останній доковий і поточний ремонт пристроїв, механізмів та систем на катері «Cushing» відбувся у 2014 році, а «Drummond» у 2012 році.

Також катер «Drummond» пройшов модернізацію за програмою «МЕР» . Серед найголовнішого зазначена програма передбачає поглиблений ремонт обшивки корпусу та встановлення нових дизель-генераторів та головного розподільного щита. На кораблі модернізовано навігаційний комплекс і замінено на нову систему пожежної сигналізації та об’ємного хімічного гасіння машинного відсіку.

Найдовша довжина катерів типу «Island» становить 33,52 м, а з кормовою платформою 34,44 м., ширина 6,4 м, висота 16,7 м, а максимальна осадка 2,13 м.

Двохвальна дизельна енергетична установка забезпечує катерам «Island» найбільшу швидкість 29,5 вузлів (54 км/год). Найбільша дальність плавання до 3300 миль. Повна водотоннажність корабля «Cushing» становить 170.9 т, а «Drummond» складає 167,76 т.

Озброєння катерів включає недемонтовані 25-мм артилерійські ручні установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє припустити передачу штатної зброї корабля Україні. Ефективна прицільна дальність гармати до 3 км, а максимальна до 6 км. Її застосовують проти легких надводних і берегових цілей. Також на катері установлені два 12,7-мм кулемети Browning М2НВ.

Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, яка забезпечує вияв та супроводження надводних і низьколітальних цілей на відстані до 104 км. Також кораблі типу «Айленд» обладнані 5,4 м доглядовим човном Zodiak Hurricane 540.

Український екіпаж кожного катеру типу «Айленд» складає 18 осіб, з яких 3 – офіцери. Автономність корабля до 5 діб.

Загалом для Військово-Морських Сил України заплановано передати 2 катери проекту «Айленд», а також розглядають можливості постачання ще двох партій по два кораблі в кожній. Всього ще чотири одиниці.

Україна отримує два катери на безоплатній основі в стані «як є». А супутні витрати 10,1 млн доларів США — розконсервування, встановлення знятих систем, технічне обслуговування, підготовка екіпажів та транспортування в Україну оплатить Міноборони України.

Україна – не перша держава, якій передають катери типу «Айленд». Зокрема списані кораблі зазначеного класу США поступово передають союзникам по всьому світу. А саме в 2015 році три таких катери були передані ВМС Пакистану, ще два у 2016 році надійшли Грузії, а в 2017 році два кораблі отримала Коста-Рика.

Підписуйтеся на Youtube-канал Військова історія України!

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром