Чи є насправді «згоранський ведмідь» та чому шукають його сліди

31 Серпня 2021, 16:17
Ведмідь (фото ілюстративне) 5970
Ведмідь (фото ілюстративне)

Новина про сліди ведмедя, які помітили в лісі на Любомльщині неподалік села Згорани, не на жарт наполохала волинян, адже це нетипова тварина для місцевої фауни. 

Про можливу появу ведмедя у нашій місцевості 27 серпня Район.Любомль повідомив керівник Любомльської організації українського товариства мисливців та рибалок (УТМР) Олександр Мікульський. Тоді ж він сам із єгерями виїхали на місце побачених слідів, які вдалося сфотографувати. Щоправда, сліди на фото чітко роздивитися не можна, оскільки їх частково розмив дощ, який періодично йде усі ці дні. 

Проте насправді сліди тварини не маленькі, відбиток від кігтів на фото можна роздивитися добре. Цілий день з єгерями прочісували лісосмугу, проте на тварину не натрапили.

Читайте такожУ лісі на Любомльщині помітили сліди ведмедя 

Після побаченої новини до Олександра Мікульського зателефонували з села Полапи. Виявляється, двома днями раніше слід ведмедя місцевий мешканець побачив в лісі, коли ходив по гриби, але чомусь на нього не надто звернули увагу, хоча сфотографував й показав фото – відбиток передньої лапи ведмедя. Відбиток сфотографували за кілька кілометрів від того місця, де прочісували лісосмугу 27 серпня.

Читайте також: Ведмедя все ще шукають: показали сліди тварини у лісі на Любомльщині

Наступного дня, 28 серпня, обідньої пори редакція отримала фото самого ведмедя, буцімто зроблене вранці неподалік села Згорани. Зі слів інформатора, сфотографувати тварину вдалося із автомобіля, проте із автором фото порозмовляти із різних причин не вдалося. Тому підтвердити чи заперечити його правдивість ми не можемо. 

Також, якщо вірити тому, хто зробив фото, ведмідь накульгував на передню лапу. Зрештою, цього фото у всесвітній мережі Інтернет нам за допомогою спеціального сервісу знайти не вдалося, отож, це може говорити про те, що воно, можливо, справжнє.

Пізно ввечері цього ж дня мені знову зателефонував керівник місцевого УТМР та повідомив інформацію: 

«Подзвонив колега зі Згоран, і розповів, що сьогодні в обідню пору сім'я із Ковеля їздила по гриби в ліс неподалік села Гупали. Збирали гриби, і згодом син, якому трохи більше десяти років, підійшов до батьків та розповів, що бачив ведмедя. Батьки спочатку подумали, що син нафантазував або ж просто жартує. Новин про те, що в наших лісах помітили слід ведмедя вони не читали». 

Ввечері вони, дорогою назад, заїхали до друга в Згоранах й розповіли, що син жартує, мовляв, бачив ведмедя. Коли почули, що вже бачили сліди й можливо син не пожартував – не на жарт перелякалися. Хоча той факт, що ведмідь не напав на дитину, яка навіть кидала у його сторону гілляку, говорить про те, що тварина не агресивна. 

Вже 30 серпня редакція отримала інформацію про те, що неподалік села Піща Шацької громади місяць тому ведмідь в пошуках меду знищив пасіки. За коментарем ми звернулися до місцевого старости Петра Мегеля, який повідомив, що така ситуація була, проте не біля Піщі, а в сусідній Білорусі біля міста Малорита, яке приблизно за 30 кілометрів від Піщі.

«Дідусь мого кума, який там живе – пасічник. Його пасіку знищив ведмідь. І не тільки одну – майже на всіх пасіках біля Малорити «погосподарював» ведмідь», – говорить Петро Семенович.

На підтвердження цих слів знаходимо публікацію на білоруському новинному сайті.

Чи справді в лісах Любомльщини нині є ведмідь – невідомо. Хоча варто бути обережними та берегти себе. Зрозуміло, що людям таке сусідство ні до чого, тож, зі слів Олександра Мікульського, якщо таки вдасться єгерям вийти на слід клишоногого, його спробують повернути в місце, звідки він з'явився. Найімовірніше, тварина сюди могла потрапити із Польщі або ж Білорусі. 

У коментарях читачі запитували навіщо тварину шукають і що з нею збираються робити. Як пояснили лісники, це важливо, щоб розуміти шлях міграції тварини,  чи не поранена вона, чи не становить небезпеку для людей. Але жодних інших дій, крім спостереження не буде. 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром