«VAR вбиває футбол»: чи так це насправді?

23 Травня 2021, 19:36
4240 Джерело: reporter.com.ua

VAR або відеопомічник арбітра — технологія у футболі, що дозволяє головному арбітру приймати рішення в спірних моментах матчу за допомогою відеоповторів. Вона з’явилась відносно нещодавно, а саме у 2018 році. Та зараз без неї ніхто не уявляє футбольні матчі.

Проте чи такою потрібною насправді є система VAR насправді.

Звичайно, вона є хорошим помічником для арбітра матчів, адже у нього з’являється можливість виправити свою помилку стосовно того чи іншого фолу. Проте, попри його переваги, деякі люди, що пов’язані з футболом стверджують, що VAR «вбиває» футбол. Свою думку пояснюють так, що система – просто затягування часу і зменшення темпу матчу. І з цим важко не погодитись, бо на прийняття деяких рішень потрібно значно більше ніж сорок секунд, іноді на це йшло по три-чотири хвилини.

Та попри витрачення великої кількості часу, рішення щодо певних моментів гри інколи є досить суперечливим і не завжди телеглядачі, які бачать ті самі повтори, що й рефері, погоджуються з ними.

Так у використанні цієї системи є свої мінуси. Але можна згадати матчі, які відбулися до впровадження VAR, через деякі з них ми можемо констатувати той факт, що ця система є важливою та потрібною. Ось, наприклад матч Україна – Англія на Євро-2012, а саме той момент, коли не зарахували гол Марко Девіча у ворота збірної Англії, хоча м'яч перетнув лінію.

Цей гол міг би вивести нашу збірну в плей-оф цього турніру, проте через помилкове рішення головного арбітра матчу цього не трапилось.

Отже, VAR здатен вирішити проблему нечесності у футболі і він справді потрібний. Темп гри, звичайно, важливий, проте справедливі рішення є значно вагомішими для цього виду спорту.

16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024