Любомль:у Будинку школяра розкривають здібності і плекають таланти

21 Травня 2018, 10:19
2807

Днями у Луцьку відбувся Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості, присвячений 100-річчю позашкільної освіти, де вихованці зразкової студії «Чарівна соломка» Любомльського будинку школяра представляли виставку та провели майстер-клас.

Читайте детальніше у матеріалі: «Вихованці Будинку школяра демонстрували свої таланти в Луцьку»

Позашкілля часто називають місцем дозрівання дитячої душі. Саме тут особистість знаходить те, що їй до вподоби: вона розкривається, збагачується і виростає.

Будинок школяра – це заклад, який багато учнів справді можуть назвати своїм другим домом. Нині тут працюють гуртки: макраме, вокальний, «Мастихін», «Бісеринка», в’язання спицями, зразкові студії: театральна «Шанс», образотворча «Етюд», декоративно-вжиткового мистецтва «Чарівна соломка». Діють зразкові художні колективи: театральна студія «Шанс» (кер. Марія Козачук), образотворча студія «Етюд» (кер. Оксана Богута), студія декоративно-вжиткового мистецтва «Чарівна соломка» (кер. Олена Тимощук), духовий оркестр (кер. Олександр Шоцький). Очолює храм творчості молода, освічена, ініціативна, обдарована та креативна Світлана Шваліковська.


1

«Світлана Василівна працює у Любомлі з 2011 року. У ній просто вирує енергія, вона йде в ногу з часом і не боїться впроваджувати інноваційні технології в освітній процес. Має організаторські здібності, вміло керує колективом, про що свідчать досягнення дітей та педагогів. Дбає про зміцнення матеріально-технічної бази Будинку школяра, залучає спонсорів, організовує поїздки вихованців на конкурси. А ще Світлана Василівна творча особистість: гарно співає, часто веде різні заходи на районній сцені. Бере активну участь у майстер-класах, акціях, дбає про дозвілля вихованців», – так відгукуються про свого керівника методисти закладу Катерина Купа та Галина Свінцицька.

Будинок школяра – це казкова країна, де завжди лунає невгамовний дитячий сміх, де дорослі щиро радіють успіхам і творчим досягненням її маленьких мешканців. Упродовж багатьох років змінюється обличчя закладу, але незмінною лишається мета – надання кожному вихованцеві можливості реалізувати свій природній потенціал, самоствердитися.

Життя Будинку школяра, його колективу – це і життя міста з усіма його радощами, досягненнями й проблемами. Адже жодне дійство не обходиться без його вихованців та педагогів.

«Наша мета – створення умов для того, щоб дитина тут почувала себе комфортно, а моральний клімат сприяв самореалізації кожного», – підкреслює культорганізатор Наталія Савош, яка для проведення виховних заходів користується авторськими сценаріями.

«Ми, педагоги, маємо бути взірцем для дітей, адже вони, як губка, вбирають усе те, що даємо їм. Нам слід бути щирими, відвертими, добрими, справедливими, толерантними, а найголовніше – просто людьми. І лише тоді дитина відчує тепло та потягнеться до нього, буде наслідувати прекрасне, яке поведе її у хороше майбутнє, – наголошує керівник зразкової театральної студії «Шанс» Марія Козачук. – Тільки любов’ю можливо залучити дитину до цієї справи! Любов’ю і працею – з самовідданістю і сяйвом в очах, бо до нас ідуть не тому, що треба, а тому, що є бажання!»

«У закладі працює колектив однодумців – людей із креативним мисленням, зацікавленістю у результатах своєї праці. Керівники гуртків намагаються бачити і розвивати в кожному вихованцеві особистість, вирішуючи при цьому складне педагогічне завдання – одночасно навчити всіх по-різному», – говорить про колектив директор закладу Світлана Шваліковська.

Вихованці Будинку школяра – переможці районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів. У закладі проводиться значна культурно-масова робота для гуртківців, батьків та мешканців міста: свята, конкурси, вечори для молоді, виставки дитячих виробів. Традиційними стали благодійні виступи вихованців для дітей спеціалізованої школи селища Головне.

Щорічно Будинок школяра відвідує багато дітлахів. Тут кожен із них знаходить не тільки заняття для душі, але й застосування своїм талантам і здібностям. За роки існування тут склалися певні традиції, які об’єднують покоління вихованців та педагогів, зберігаючи все найкраще, що робить велику сім'ю Будинку школяра міцною, свята – урочистими та яскравими, а життя – різноманітним та бурхливим.

1







Анна СКЛЯНЧУК, учениця 9 класу ЗОШ №2 м. Любомль

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024