У Любомлі готують майбутніх футбольних зірок

10 Березня 2018, 19:49
5741

Вже два роки любомльські хлопчаки мають можливість займатися футболом на професійному рівні, дякуючи тренеру Івану Гомзі. Саме він у нашому місті прищеплює юним спортсменам любов до фізичного виховання, здорового способу життя та дисципліни.

Іван власним прикладом переконує в тому, що це допомагає дитині стати цілеспрямованішою, самореалізуватися та самовдосконалитися і з легкістю протистояти шкідливим звичкам.

«Футболом почав займатися у дев’ять років спонтанно, – розпочинає розмову тренер. – Поїхав гостювати до брата в Крим, де за компанію з дітьми пішов у спортшколу на карате. Але мене не взяли за віком, і я записався на футбол. Після повернення додому почав їздити на заняття у Володимир-Волинський, а це 12 кілометрів від села, де проживав.

Мій тренер Микола Іванович Рурич створив на базі Володимир-Волинської школи №3 спортивний клас і запросив у свою команду. Ми брали участь у місцевих змаганнях, їздили по Україні та за кордон. Зокрема, вибороли перше місце у Польщі в місті Красностав.

Після восьмого класу я вступив до Луцького військового ліцею, там занять не лишав.

Згодом був у ФК «Волинь», грав у Володимир-Волинській команді «ВІК», у складі якої вибороли перше місце в турнірі «Шкіряний м’яч». За це нам презентували поїздку у Францію, де ми відпочивали, їздили на екскурсії та змагалися з місцевими футболістами. Тоді мені минуло 12 років».

Далі у спортивній кар’єрі Івана Миколайовича була Перша і Вища ліга України, у якій грав два роки. У складі останньої виступав із дитячими командами «Динамо», «Карпати» та «Волинь». У 16 років його запросили у збірну України.

«Після 11 класу грав за ФК «Зірка» у місті Кропивницький. У 2008-му я підписав свій перший контракт із ними. На жаль, через проблеми з серцем, які виявили при обстеженні в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, мені заборонили займатися професійним спортом. Це далося не просто, було важко морально відмовитися від покликання у розквіті сил.

У 2010 році став тренером Володимир-Волинської ДЮСШ, а в 2016-му доля завела в Любомль. Тут почав готувати молодіжний склад команди «Рубіж».

Хороші результати не заставили себе довго чекати, і моїх вихованців стали помічати. Так, Назар Богомаз із Коцюрів потрапив у ФК «U19», Антон Сиротюк із Любомля – у дитячу школу ФК «Волинь», Юрій Бурчак із Головна та Владислав Гвоздецький із Куснищ – у Нововолинський «Шахтар», а Павла Сацюка возив на перегляд у ФК «Зірка» у Кропивницький.

З упевненістю можу сказати, що Любомльський «Рубіж» має хороші задатки для подальшого росту і розвитку.

3

Хочеться подякувати тим небайдужим людям, які розуміють, що сьогодні, як ніколи, спорт є необхідністю для дитини, та йдуть назустріч, підтримують і допомагають в організації заходів. Також не стоїть осторонь і влада, всіляко допомагає й Любомльська ДЮСШ.

Так як охочих займатися футболом вистачає, то хотілося б мати хороший майданчик зі штучним покриттям, аби було комфортніше грати. Приємно, що й батьки заохочують дітей до спорту. Завдяки їм наші гравці забезпечені матеріально».

Зараз Іван Миколайович займається з чотирма групами. Найстарша − 2006 року народження, найменша – 2012-го. Загальна кількість дітей, які ходять на футбол − 70 осіб.

Тренер відмітив, що у його вихованців є потенціал та перспектива розвитку, але для того, щоб хлопці стали дійсно хорошою командою, потрібен час та багато праці.

«За час моєї діяльності в Любомлі діти зіграли більш як 100 ігор із різними командами України. Зокрема, їздили на змагання у Ковель, Луцьк, Київ, Ізмаїл. Також грали з білорусами та поляками.

Молодіжна група 2009-2010 р.н., зайняла третє місце у всеукраїнському турнірі «Ковель CUP TIME». Наразі шукаємо спонсорів для поїздки на змагання у місто Радомишль Житомирської області, які відбудуться в кінці березня», – ділиться планами тренер.

Нещодавно, знову ж таки завдяки Івану Миколайовичу, в Любомлі відкрився магазин професійного спортивного екіпірування «Рубіж GERA». Зараз там можна придбати одяг та аксесуари, але в подальшому асортимент поповниться взуттям та інвентарем.

«Що стосується задумів на майбутнє, то моє основне завдання полягає, в тому, щоб і надалі заохочувати дітей вести здоровий спосіб життя і більше часу приділяти фізкультурі. Хочу докласти максимум зусиль, щоб юним спортсменам завжди було комфортно.

Спільними стараннями ДЮСШ, влади, батьків та просто небайдужих людей нам вдасться зробити внесок у виховання здорового, сильного та щасливого покоління, − підсумував розмову Іван Гомза. – А ще хочу запросити до нас на футбол діток із сіл, які ввійшли до складу новоутвореної Любомльської ОТГ».

2

2

Аліна СТАРУНСЬКА

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024