Головне, Любомль чи Шацьк – з ким об’єднаються Згорани

17 Лютого 2018, 12:25
Згоранський сільський голова Олександр Лукашук 4593
Згоранський сільський голова Олександр Лукашук

2018 рік стане ключовим у питанні утворення територіальних громад. Місцеві ради до кінця року повинні добровільно об’єднатися у громади і висловити готовність самостійно господарювати, розподіляти ресурси та відповідати за свої дії.

У Шацькому районі на сьогодні створена та існує одна громада – Шацька, в яку ввійшли Шацька селищна, Самійличівська і Прип’ятська сільські ради. На часі – приєднання до Шацької ОТГ інших сільських рад. Не секрет, що керівництво району та громади запропонувало долучитися до Шацької ОТГ Згоранській сільській раді Любомльського району, – ідеться на Район.Шацьк

Про перспективу об’єднання розмовляла Мирослава Цюп’ях із Олександром Лукашуком, Згоранським сільським головою.

Олександре Омеляновичу, яка ваша особиста думка щодо приєднання Згоран до Шацька?

–На даний час немає одностайної думки ні в мене, ні в депутатів, ні в громади. Ми досить виважено підходимо до цього питання, обговорюємо, аналізуємо. З-поміж інших пропозицій, які надходять до нас, варіант приєднання до Шацької ОТГ є не найгіршим.

–Які ще варіанти розглядаєте?

–Вибір у нас великий. Можемо долучитися до Любомльської, Головненської, Рівненської чи Шацької ОТГ або ж утворити громаду зі Світязькою сільською радою. Так, зі Світязем у нас спільна межа протяжністю 3 км – в районі сіл Гупали та Омеляне. А от за перспективним планом ми маємо приєднатися до Головненської ОТГ.

–Шацьк чи Світязь? Який варіант об’єднання підтримуєте особисто ви?

–На мою думку, рано чи пізно територія Шацького району стане єдиною громадою, куди ввійде і Світязька сільська рада. Каскад мальовничих озер, на яких розвивається туризм, проект «Курорт Шацьк», який, я вірю, таки реалізується, - це те спільне, від чого потрібно відштовхуватися при формуванні об’єднаної громади.

–Скільки озер на території Згоранської сільської ради?

–П’ять озер, найпопулярніші – Велике і Мале Згоранське. Вони входять у склад гідрологічного заказника «Згоранські озера». Дбаємо, щоб територія біля водойм утримувалася в чистоті, влітку там є смітники, вбиральні. Звичайно, вони не такі популярні серед відпочивальників, як Шацькі озера. Проте якби наші озера ввійшли в курортну зону в рамках проекту «Курорт Шацьк» і отримали на розвиток державні гроші, ми мали б чим пишатися.

–В чому найбільше сумніваються згоранці при розгляді варіанту об’єднання з Шацькою ОТГ?

–Людей хвилює, чи будуть створюватися умови цивілізованого і комфортного відпочинку на згоранських озерах, чи облаштовуватимуться пляжі. Адже в Шацьку своїх озер чимало. Переживають, чи ремонтуватимуться дороги, чи доходитиме до нас фінансування, чи достатня кількість депутатів представлятиме сільську раду в громаді. У Шацькому районі до 17 тисяч населення, якщо до них додасться ще понад 2 тисячі згоранців, то це буде дуже велика громада, яку буде нелегко утримувати і розвивати.

–Як сьогодні розвивається Згоранська сільська рада?

–До її складу входять чотири села: Згорани, Сильне, Заозерне, Гупали і Власюки, які офіційно є однією з вулиць села Заозерне. Тобто, висловлюючись жартома - 4,5 села! Всі населені пункти мають вуличне освітлення. До села Сильне маємо асфальтовану дорогу, до Гупалів – білощебеневу. Соціальні об’єкти – в гарному стані. Загалом Згоранська сільрада не бідна, у нас є власні надходження, сподіваємося, що у майбутньому зможемо поповнювати дохідну базу і за рахунок 60 % податку з фізичних осіб, які лишатимуться на місці.

–Чи часто до вас приїздять керівники Шацького району та ОТГ?

–За останній час ми стали гарними сусідами і партнерами. У нас направду багато спільного – це стосується як багатих природних ресурсів, перспективи розвитку туризму, так і однакових проблем, які потрібно вирішувати: екологія, сміття, каналізування тощо. Започаткували співпрацю ще з Сергієм Віннічуком, головою Шацької ОТГ, нині, на жаль покійним.

–Що чи хто, на вашу думку, має поставити крапку над і в питанні приєднання Згоранської сільської ради до однієї з названих громад?

–Звичайно, представники громади. У вихідні в нас відбудуться громадські слухання в усіх селах сільради. Плануємо запросити на них і керівників Шацького району. Почуємо їхню думку, а також думку людей, зважимо всі за і проти і тоді будемо визначатися з остаточним рішенням.

–Дякую за розмову. Успіхів вам і виважених рішень, які сприятимуть розвиткові громади!

Коментарі
17 Лютого 2018, 21:22
Нема чого думати та сумніватися Очевидним є те, що найкраща перспектива для Згоран - Шацька ОТГ. Адже з кожним роком відпочинок на мальовничих озерах стає популярнішим, вимальовується перспектива державної опіки над цим краєм, оскільки такі місця є діамантами у державній короні. Звісно, що цей куток фінансуватимуть в екологічному відношенні, а це каналізація, дороги, сміттєпереробка тощо. Зрозуміло, що ця громада буде цікава інвесторам, медикам, бізнесу та іншим суб'єктам творення і розвитку майбутньої рекреаційної зони. Весь світ знає польську Криницю, угорський Балатон, чешськіі Карлові Вари та інші курортні місця. Шацьк знає лишень півсвіту, однак такої води, як у цій місцині мало де є по світі, окрім, можливо, Байкалу. Ця маломінералізована вода - своєрідний бурштин, який скоро араби мінятимуть барель за барель нафти...
17 Лютого 2018, 21:44
Цікаво скільки львівський земляк має земельки біля Згоран що так хоче туристичну перлину ?
17 Лютого 2018, 21:57
Однозначно Шацька ОТГ
17 Лютого 2018, 22:01
Згоранці хочуть до Світязя
17 Лютого 2018, 22:06
Цікаво скільки земельки набрали депутати згорани,і ще бралиб
17 Лютого 2018, 22:20
До Шацька
17 Лютого 2018, 22:25
Народ скажіть всім кого знаєте ,завтра на Збори!!! Але і так нівкого непитатимуть
17 Лютого 2018, 22:49
Люди одумайтесь поки непізно ! Любомль тільки Любомль,ви не будете потрібні ні Шацьку ні Світязю вони нехай самі собі дадуть раду з своїми озерами
17 Лютого 2018, 22:52
То точно, а в Любомльській ОТГ ви будете самі мати свою перлину оз. Згоранське і опікуватися розвиватись навколо своїх озер
17 Лютого 2018, 23:08
Шацьк і тІльки шацьк
17 Лютого 2018, 23:13
Бред а не Любомль,дороги собі не зробили,одна мафіЯ в тому любомі за шаЦьк!!!
17 Лютого 2018, 23:16
Одні депутати за любомиль тільки хочуть,а народ непитають
17 Лютого 2018, 23:29
За шацьк люди хочуть більше як за любомль і то правда
17 Лютого 2018, 23:30
Там хтось писав за перлину, а при Любомльському районі це не була перлина? І що для озера та села за стільки років зробив Любомль крім того що землю навколо озер допомагав ділити?
18 Лютого 2018, 00:48
Хай куди хочуть туди йдуть
18 Лютого 2018, 14:37
Шацьк був і залишиться бідним дрімучим селом. Хочете в злидні? <br/>Про Головно – і казати нічого.<br/>Рівне. За кожним папірцем – «три дні лісом»?, тоді вперед.<br/>Самий оптимальний – Любомль.
19 Лютого 2018, 09:42
Люди не знали що якісь збори мали бути депутати не повідомили бо то в їхніх інтересах .а думка громади більшості або Шацьк або любомль,но невякому разі не Рівне бред якийсь .дибіли!!! Продали вже все і себе.
19 Лютого 2018, 18:13
Однозначно Шацьк, в оцьому році,нададуть статус курортного місця,більше буде коштів на розвиток інфраструктури, а Любомль що?ми вже там були,абсолютно за останніх 30років,рівно нуль,село як було,так і залишилось,освітлення і порядок на кладовищі,це в останні роки.доріг по селі, ЦЕ мраки,їх мабуть не буде ще 30років.
19 Лютого 2018, 18:57
В кінці тижня депутати будуть голосувати,а голосуватимуть за Рівне їм вигодно,за свої сраки переживають.і непитатимуть нівкого.тільки з шацьком нам буде добре.курортна зона це приємливо.
20 Лютого 2018, 18:55
Неякого Любомль за Шацьк!!!
22 Лютого 2018, 15:50
Тільки Шацька ОТГ. Скільки там всього робиться: освітлення, дороги, тротуари. А ще як підуть великі гроші з держави на курорт Шацьк, наші згоранські озера будуть не менш затребувані, як шацькі.
08 Березня 2018, 21:28
Та ідіть Ви хоч в сраку))) Мальовничі озера,цілюща вода...Такої антисанітарії біля водойм НІДЕ В СВІТІ НЕМАЄ!!! Шматки туалетного паперу по кущах... На зупинку автобусну в Згоранах подивіться...Позорище...Руїна,в якій пів-літа пролежав дохлий кіт...Це Лукашук не бачив,правда? Знайшлися теж мені-&quot;вигідна наречена&quot;))) Приєднуйтесь до Адамчуків і до Польщі,хе-хе...Зганьблені популісти,примітивні демагоги,простакуваті шахраї...в Головні вам і місце,таке саме захолустя)))
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024