У кожен свій торт вкладає душу і ніколи не повторюється

15 Січня 2018, 18:42
5304

Це той рідкісний випадок, коли хист і майстерність доповнені добрим почуттям гумору. Уявіть собі: на таці – айфон чи дитячі іграшки. А насправді це бісквітне тісто, масляно-сирний крем та шоколадна поливка.

Свої торти Тетяна Новосад із Любомля не просто пече, а творить – вигадує, фантазує, втілює. Виходять сюжети: теплі, веселі, іронічні. А всі фігурки, прикраси та оздоби на солодкому печиві – їстівні, – пише ІА «Волинські новини», посилаючись на газету «Волинські Новини» від 11 січня.

Маленькі й дорослі ювіляри впізнають себе в солодких персонажах. Це неабияк їх тішить. Власне, як і авторку сюжетів.

«Кожен торт для мене особливий, – розповідає «солодка» майстриня. – Бо я вкладаю у солодощі душу».

Тетяна каже, що свій перший торт спекла ще в дитинстві, але він тоді їй не вдався.

«Пам’ятаю, що тато ним ласував і вдавав, що він дуже смачний. Хоч насправді це було не зовсім так», – ділиться кондитерка.

Тетяна вирішила випікати торти на продаж, коли була у декретній відпустці. Спочатку жінка пекла звичайні пляцки – на свята, на дні народження найближчих. Ті хвалили і просили повторити. Тому з часом узялася експериментувати.

«Зараз пригадую і дивуюся: раніше ніколи не купувала борошна та цукру, нічого не пекла. Я ніколи не цікавилася випічкою. Робити торти мене навчила сестра, поділилася рецептами. Готувала щось цікаве, щоб просто поїсти, пригостити рідних, – зізнається Тетяна. – Потім почала пекти печиво. Дотепер пам’ятаю, що це були капкейки. Зрозуміла, що солодощі можуть бути не тільки смачними, а й корисними».

Жінка пече торти уже два роки. На весілля, дні народження, хрестини. Грошова торба – перший торт, який вона зробила на продаж.

«Кондитери печуть банальні речі, бо замовник це купує, – каже Тетяна. – Багато людей хочуть звичайний торт – «Наполеон» чи «Медовик». Ми, може, і хотіли б чогось нового, проте не кожен може собі це дозволити».

Цікаво, що жінка не дуже любить солодке. Усю випічку дегустує чоловік.

За її словами, кожен торт – це велика робота.

«Сама випічка потребує найменших зусиль і часу, – каже вона. – Дві-три години треба, щоб спекти коржі. А от щоб збити креми, перекласти, прикрасити торт, іноді потрібен цілий день».

Рецепти тортів Тетяна зібрала з родинних кулінарних книг, отримала від майстрів з інтернету. Зараз жінка має на озброєнні багато класичних рецептів, серед яких – перевірені часом і смаками «Медовик», різноманітні бісквіти. Вона каже, що покупці найчастіше замовляють торт з профітролями. Він найпопулярніший.

«У мене 18 варіантів тортів, – каже кулінарка. – Орієнтуюся на замовників. Люди люблять щось простіше. Складні рецепти дорожчі, бо з ними і возитися довше, й інгредієнтів може бути більше. Рідко роблю два однакові торти, вони в мене різняться і за наповненням, і за оздобленням. Адже межі кулінарного мистецтва немає. Всі продукти для солодощів – натуральні.

Купую масло, домашні яйця та сметану. Беру випробувані інгредієнти. Не економлю на продуктах, хочу, щоб покупці залишалися задоволеними та вдячними. Я дуже люблю навчатися, робити щось нове. Моє натхнення – дивитися, як творять інші профі. Так отримую і заряд енергії, і досліджую нові техніки й рецепти».

Тетяна каже, що зазвичай працює вночі, коли діти сплять.

«Малі бешкетники люблять усе перемацати пальчиками, а потім доводиться переробляти, – зізнається вона. – Якось за добу зробила аж п’ять тортів, а весільний за ніч спекла. Ця робота дарує мені задоволення».

Кондитерка мріє відкрити власну майстерню, де зможе працювати.

«Дуже хочу не робити це вдома, а мати окреме приміщення, – каже вона. – Можливо, колись вдасться здійснити свою мрію».

Лілія БОНДАР,

Фото з особистого архіву

Коментарі
16 Січня 2018, 00:36
Як з вами зв'язатись? Хочу замовити торт!
16 Січня 2018, 18:00
ОГо...яка краса!!!
17 Січня 2018, 01:03
Таня - майстер своєї справи
05 Вересня 2019, 02:40
Хочу замовити у вас весільний торт
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024