Єврей з Любомля став католиком і переїхав у Краків

11 Січня 2018, 09:57
Северин Любомльчик. Колаж Олександра Котиса. 2446 Джерело: hroniky.com
Северин Любомльчик. Колаж Олександра Котиса.

Северин Любомльчик (Роксоланус) народився в 1532 році в містечку Любомль в єврейській родині.

Маючи близько тридцяти років, він вирішив змінити віросповідання, відійшов від юдейської віри та прийняв католицизм. Таїнство хрещення відбулося в Луцьку. Саме через зміну віри в різних писемних джерелах його називають то євреєм, то поляком, то русином, – пишуть Хроніки Любарта.

Наступним кроком Северина був вступ до ордену домініканців. Через якийсь час в Кракові він постригся в монахи. Потім певний час проживав в Львові.

Відомо, що освіту в 1575 році він здобував у Парижі, там навіть отримав науковий ступінь. Проте не зупинився на досягнутому й продовжив навчання в Академії столиці домініканського ордену міста Саламанка (сучасна територія Іспанії) і Сеговії до 1578 року. Потім здобув ступінь доктора теології.

У такому почесному статусі Северин повертається до Польщі, оселяється в Гданську, де активно займається контрреформаційною діяльністю. В ті часи він був відомий як промовець.

В письмових джерелах тих часів згадується факт, що до думки Любомльчька прислухались польські правителі, а це свого часу Стефан Баторій та Сигізмунд ІІІ.

У 1587 році він був членом посольства, яке мандрувало до Швеції по короля Сигізмунда Вазу. Саме тоді Любомльчик завоював прихильність нового правителя. Йому доручили організувати процес канонізації Святого Яцька (1589-1594 роки). Як наслідок Северин видає наукову працю на латині в 1594 році про канонізацію святого.

1590 рік був знаковим для Роксолануса, адже він займав посаду проповідника двох костелів міста Кракова: Маріацького і кафедрального на Вавелі.

Деякий час Северин Любомльчик був настоятелем домініканського монастиря в Луцьку. 

Сьогодні постать Северина Любомльчика в Україні мало досліджена. Левова частка публікацій про волинянина написана в нього на батьківщині, зокрема, в Любомльському краєзнавчому музеї.

Варто відзначити пошукові та біографічні публікації директора музею Олександра Дмитровича Остапюка, інформація з яких була використана при написанні даної статті. Чи не найбільше Олександр Остапюк пише про Северина Любомльчика в книзі «З історії римо-католицьких парафій та польської общини Любомльщини на Волині».

Помер Северин Любомльчик у 1612 році в Кракові, де був похований в підземеллях костелу святої Трійці.

Після себе він залишив велику спадщину теологічних праць. Найвідомішою з них є Monotessaron Evangeliorum (1606).

Він також відомий у католицькому світі як домініканський агіограф (описувач життя святих) і полеміст. За життя Любомльчик був палким противником різновірців і виступав проти відлучення домініканських монастирів на Русі від польської провінції й проти поселення єзуїтів у Кракові.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024