Майже півстоліття віддала роботі з книгами і дітьми

30 Вересня 2017, 15:32
1939

45 років віддала бібліотечній справі. У трудовій книжці Галини Дзядук із Куснищ лише два записи: з 1972 року – працівник сільської книгозбірні, з 1986-го – шкільної.

Про відданого своїй справі бібліотекаря йдеться на сторінках газети «Новий погляд+» за суботу, 30 вересня.

«А все було ніби вчора. Навчалася у Шацькій восьмирічці, де художніх книг нараховувалося лише кілька десятків – вони вміщалися в одній шафі, але коли гралися з подругами, то я завжди була не вчителем чи лікарем, а тільки бібліотекарем, − розповідає Галина Максимівна.

– Навчаючись у середній школі, я все більше переконувалася у правильності вибору, бо зустріла палкого книголюба Ганну Крат, сільського бібліотекаря, яка вміла зацікавити читачів, полюбити це найголовніше джерело пізнання».

Закінчивши Луцьке культурно-освітнє училище й отримавши призначення, молодий бібліотекар плекала творчі плани про «живу» роботу − цікаві зустрічі, літературні дискусії. Але в середині 80-х років владно входив у життя телевізор – і читацька активність знизилася.

Галина Максимівна часто згадувала розповіді Ганни Крат про користувачів бібліотеки, які читали по 3-4 книги за тиждень. Через це перейшла у шкільну, де було багато періодики і книгу цінували, де переважало живе спілкування. І так уже тридцять років.

«Звичайно, − наголошує співрозмовниця, − потяг до знань у 21 столітті знизився. Але нові книги читають залюбки як учні молодших, так і середніх класів. Зрозуміло, старшокласники беруть програмні твори, готуючись до ЗНО, але окремі не оминають і новинок. Я переконалася, що популярністю користуються видання, опубліковані протягом останніх п’яти років».

Погоджується з цим директор Галина Гуменчук. Саме тому вже чотири роки поспіль із батьківського фонду вона виділяє по дві тисячі гривень на придбання сучасної літератури різних напрямків. Такий метод поповнення бібліотечного фонду ще не практикується в жодній із шкіл району.

«Ми з Галиною Максимівною проаналізували читацькі запити учнів і дійшли висновку, що до 2010 року видання книг ніхто не читає, окрім програмних творів, − аналізує директор. − Отож, вирішили з батьками хоч дещицю виділяти – все-таки 50-70 примірників щорічно. Коли ж доплюсувати акцію «Подаруй школі книгу» − то це ще стільки ж. Ніякі сучасні форми роботи так не сприятимуть розвитку читацьких інтересів, як актуальні видання.»

За дві перерви у храм мудрості завітало 24 учні, переважно із других-шостих класів. Одна школярка взяла останній номер журналу «Задавака», інша підбирала матеріал до Дня вчителя, кілька третьокласників зупинилися біля виставки «Календарик-нагадайлик». Галина Максимівна оформила їх більше 20-ти. Це і тематичних викладок різних напрямків тільки нових книг: «Знання – золота скарбниця. Чому?», «Природа – твій друг!», «Для вас, допитливі». Тут розміщені енциклопедії, словники, довідники.

Знає бібліотекар, що дітям потрібно, адже її старша онучка Віта Зінчук, срібна медалістка, цьогоріч стала студенткою Національного медичного університету імені Олександра Богомольця. Молодша, семикласниця Юля − призер районного конкурсу «Найкращий читач 2017», а четвертокласниця Майя та першокласник Кирило знають комп’ютер не гірше бабусі. Лиш із Матвійком, якому минув рік, ще простіше. Але й він хоче гортати сторінки.

Галина Максимівна радить більш активно використовувати сімейне читання – надійну запоруку виховання любові до книги.

Тісно співпрацює бібліотекар із класними керівниками, спільно проводять захист читацького формуляра, літературні години, організовують розподіл підручників.

Хоч у школі 280 читачів, вона знає кожного «боржника» і кожного учня, в якого не вистачає підручника. І якщо в якійсь школі є лишки, до кінця місяця забезпечить обов’язково.

У належному стані вся документація, кожна книга, а це 3329 підручників і 10058 художніх видань, облікована, у приміщенні світло та затишно.

«От, сюди б із п’ять комп’ютерів чи ноутбуків для інформації, а знання маємо з чого черпати», − підсумовує один із кращих шкільних бібліотекарів району.

У день професійного свята щиросердечно віншуємо Вас. Здоров’я, хороших читачів, натхнення, оптимізму і захисту від Всевишнього.

1

Галина ВАЩУК

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024