Шестикласник із Штуня змайстрував дерев’яну рибу зі 150 деталей

29 Травня 2017, 20:21
2884

Віталій Шишела закінчив 6-й клас Штунської ЗОШ І-ІІІ ст. Улюблений предмет хлопця – трудове навчання, на якому власноруч виготовляє потрібні речі.

Про здібного учня пише газета «Новий погляд+» за 20 травня.

«Ми почали його вивчати у п’ятому класі. Сподобалося те, що на уроці можна змайструвати самому, що забажаєш», − розповідає Віталик.

Особливо любить школяр вирізувати із фанери фігурки тварин, риб, моделі технічних апаратів. Зібрав спеціальну папку з ескізами різних виробів, які по черзі виготовляє.

«Синок не може дочекатися середи, бо саме в цей день у них трудове. Приходить зі школи й одразу за роботу, адже у нього нове завдання. Він прислухається до порад, які дає вчитель Олександр Дмитрович Романюк, і старається їх виконувати, – долучається до розмови мама Валентина Яківна.

У Віталика є своя невелика майстерня, де може провести й увесь день. Я раніше трішки сварила його, що так багато часу приділяє цьому: краще б щось прочитав. А потім зрозуміла: якщо дитина має хобі, то нехай займається. Можливо, це допоможе в майбутньому при виборі професії».

Найперше, щоб почати роботу, потрібно обрати річ, яку хочеш виготовити. Взяти лист фанери і через кальку перебити на неї деталі. Потім приходить у поміч лобзик і шліфувальний папір. Останній етап – зібрати в одне ціле всі частинки.

«Часто Олександр Дмитрович допомагає складати виріб, бо у самого не завжди виходить. А вже розмальовуємо разом із хресною мамою Танею», − ділиться хлопець.

Як працював над виготовленням риби, то змайстрував більше 150 деталей, а потім їх важко було зібрати разом.

2

Минулого року на 8 Березня подарував мамі власноруч зроблену підставку для серветок. А нещодавно два вироби завіз бабусі до Олеська.

Зараз Віталик, разом із двома однокласниками, працює над катапультним літаком, який має полетіти.

За словами вчителя трудового навчання Олександра Романюка з першого уроку хлопець зацікавився предметом. Починали із найпростіших моделей, поступово переходячи до складніших. Віталій майструє не лише на уроках, а й вдома.

«Важливо те, що його не потрібно примушувати працювати. Сам тягнеться до знань, а мені тільки залишається направити його вміння у правильне русло, підказати те, чого ще не знає. Часто питає поради, як і що краще зробити.

Це додає сил і наснаги працювати з такими учнями. Бо майбутнє за обдарованими дітьми. Хороший майстер виросте, творчий і талановитий.

Ірина МАЇЛО

Коментарі
30 Травня 2017, 02:49
В талановитих вчителів талановиті учні!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром