Керівники Любомльського професійного ліцею запозичували досвід в Естонії

01 Травня 2017, 21:50
2597

У рамках проекту «Досвід Естонії на підтримку реформи професійно-технічної освіти в Україні. Волинська область» 2-7 квітня відбулася поїздка керівників шести закладів.

Від Любомльського технічного ліцею в ній взяли участь директор Володимир Дутко та заступник із навчально-виробничої частини Микола Романюк, – пише газета «Новий погляд+».

Основне завдання щодо розвитку проекту є підтримка нововведень у галузі професійної освіти в умовах децентралізації, підвищення рівня знань та навиків керівників навчальних закладів у розробці нових стандартів і програм.

«Передували поїздці одноденні зустрічі у наших коледжах, ліцеях з естонськими представниками, − розповідає Микола Романюк. – А тому наперед заплановано було обмін досвідом по 1-2 закладах 2 дні.

Так, біля кордону з Латвією залишили у Валго керівників із Каменя-Каширського, де вони мали змогу протягом двох днів ознайомитися глибше із діяльністю закладу аналогічного їхньому, потім іще 4 керівники – в іншому».

Тоді всі зустрілися в столиці, де побували в сучасному закладі − Таллінській школі обслуговування, яка до 2012 року була подібною до наших ПТУ.



Побували на заняттях, поспілкувалися з педагогами – майстрами, учнями, оглянули кабінети і виставки.


Зараз старий заклад модернізували, звели новий корпус, який повністю відповідає сучасним вимогам.


На відділенні кухарів зразу можна проводити заняття зі ста учнями – в барі, в ресторані і в їдальні.

Нашим керівникам, звичайно, всім сподобалася повна комп’ютеризація навчально-виробничого процесу. Адже, окрім традиційних нарад, п’ятихвилинок, організовувати навчальний процес комп’ютеризовано набагато легше.

Великої різниці у структурі занять немає. Стипендію учні отримують за результатами навчання. Здобувають освіту три роки. Звільнені від плати за харчування теж лише діти пільгових категорій. 55 відсотків учнів отримують знання естонською мовою, 45 − російською.

Але є чимало, за словами заступника директора ліцею, хороших відмінностей. Педагогів атестує лише дирекція, вчитель-предметник і вчитель-майстер – одна і та ж особа. Зарплата їхня від 1000 до 1500 євро.

Вихованцям, які доїжджають, стовідсотково оплачують проїзд за пред’явленими квитками. Є своєрідна родзинка для випускників: якщо, отримавши спеціальність, учень хоче здобути ще одну або вдосконалити попередню, він тут же пише заяву про вступ і далі вчиться.

Учасники поїздки мали змогу зустрітися з керівником Естонського центру міжнародної співпраці закладу «Іnnovе», з працівниками Міністерства освіти, з послом України в Естонії Віктором Крижанівським.

Не міг Микола Іванович не поділитися враженнями про Естонію.

«Безумовно, всі звернули увагу на якість доріг. Вони в хорошому стані і в Естонії, і в Литві, і в Польщі. Повсюди, де зупинялися на перепочинок, чистота, асфальтовані доріжки. Немає бур’янів обабіч доріг, засіяні поля.

Люди чемні, по-російськи запитуємо, як дістатися до театру, з приємністю відповідають. Поважають українську мову. Відчули це, перебуваючи на екскурсії в старому Талліні, в театрі».

Нашим керівникам було чому повчитися, хоч і стаж у них чималенький, зокрема Микола Іванович працює 30 років, 15 з яких – заступником.

«Ні в яке порівняння не йде рівень матеріальної бази закладів профосвіти Естонії і наших. Ми, звісно, програємо. Щоб піднести цей процес, бо робітничі професії потрібні кожній країні, нам слід «підрости» матеріально і дозріти духовно».


Галина ВАЩУК

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром