Перспективи Вишнівської об’єднаної територіальної громади

27 Квітня 2017, 22:22
3797

Про те, що у Любомльському районі бути Вишнівській об’єднаній територіальній громаді, вирішили місцеві жителі. Адже згідно із перспективним планом, тут мало б бути лише три ОТГ з центрами у місті Любомлі, селищі Головне та селі Гуща.

Однак після поіменного опитування, що провели депутати Вишнівської сільради на своїх округах, та обговорення на сходах селян, остаточно вирішили: створити свою Вишнівську громаду. 30 квітня цього року тут відбудуться вибори голови об’єднаної територіальної громади та депутатів.

Селяни «поламали» перспективний план ОТГ

– Я їздив на сходи селян Штунської, Олеської, Ладинської, Радехівської та Римачівської сільрад. Всі вони погодилися об’єднатися в єдину громаду з центром у Вишневі, – каже Вишнівський сільський голова, а нині кандидат на посаду голови Вишнівської ОТГ Віктор Сущик. – Так був «зламаний» перспективний план. Звичайно ж, ми працювали з Кабміном, з Волинською облдержадміністрацією, щоб роз’яснити і довести, що наша громада має право на життя.

Віктор Сущик сільським головою першу каденцію. Сам родом із Любомльського району.

– Вирішив стати головою, бо мене попросила громада, – розповідає про свій шлях до роботи в органах місцевого самоврядування. – Колишній голова пішов на пенсію. Я живу в Вишневі вже 20 років. Мене знали і запропонували взяти участь у виборах. Люди підтримали і довірили керівництво Вишнівською громадою.

Вивчаючи польський досвід у реформі децентралізації, а також громад, які вже створені в Україні, зрозумів, що кращого виходу, аніж створити ОТГ – немає. Так показує практика. Ми часто зустрічаємося з польськими колегами, вони шкодують, що ми раніше не розпочали цей процес. Неодноразово від голів ОТГ, які діють в Україні, також чув, що лише після об’єднання почалось будівництво та розвиток у місцевих громадах. Звичайно, спочатку важко всім. Але в об’єднаних громадах є перспектива.


Світло – селу

За півтора року головування Віктор Сущик виконав чимало запланованого та того, що обіцяв зробити людям. До складу Вишнівської сільської ради входить три населених пункти – Вишнів і Коцюри та хутір Бабаці.

– Ми скрізь облаштували вуличне освітлення, – розповідає про здобутки Віктор Степанович. – У Коцюрах його зробили практично за кошти міжнародного фонду. Лишилося такі блага зробити ще на Бабацях.

Дітям – комфорт

У Вишневі в око впадає ошатна будівля школи. Вона пофарбована у яскравий колір, а поблизу будівлі – чималенький спортивний майданчик із новенькими вуличними тренажерами та полем зі штучним покриттям.


Немає ще й року, як у середньому навчальному закладі зробили капітальний ремонт, утеплили фасад, перекрили дах та замінили теплотрасу. Словом, діти тут навчаються в умовах не гірших, як за кордоном.


При співфінансуванні придбали новий шкільний автобус.


Не залишили поза увагою і дитсадок. Він знаходиться в одній будівлі із сільською радою. Тому і коридори, які ведуть до місцевої управи, мимоволі змушують повернутися хоч на кілька секунд у дитинство.

Віктор Сущик говорить, що у садочку теж по-новому переробили освітлення та систему опалення. Відтак, малюків у закладі побільшало, а батьки тепер не змушені доглядати за своїми чадами вдома, а ведуть у садочок, тому що там тепло і затишно. 

Дорогам – покриття

Дороги – чи не найболючіше питання, особливо у сільській місцевості. За статистикою, в Україні 90 відсотків (!) шляхів потребують капітального ремонту.

– На одній із вулиць у Вишневі асфальтне покриття нам вдалося зробити за кошти місцевого бюджету, – говорить Віктор Степанович. – Ще на одній– залишилося докласти невеличку площу. Нині виготовляємо проектно-кошторисну документацію на дві біло-щебеневі дороги, які ведуть до Коцюрів та хутора Підстав’я через Вишнів. Це дасть можливість скоротити проїзд між цими населеними пунктами, не потрібно буде виїжджати на автотрасу, що зекономить час та пальне.





Культурі – підтримка

Вишнівська громада без лукавства може похвалитися розвитком культури та народного аматорського мистецтва. Для сільського голови шанування українських традицій, плекання духовної культури – це не просто красиві слова. Адже сам Віктор Степанович співає в аматорському колективі «Вишневий цвіт» багато років.

Будинки культури у Вишневі та Коцюрах підтримують у належному стані – тут провели поточні ремонти.


Але плани куди масштабніші. Нині вже передана на експертизу розроблена проектно-кошторисна документація на їхній капітальний ремонт.

– Клуби повинні стати соціально-культурними центрами, на базі яких здійснюватиметься й гурткова робота, – висвітлює своє бачення голова.

– Якщо керуватися досвідом Польщі й інших ОТГ, то будинки культури повинні перейти на новий якісніший рівень. Зараз вони не використовуються на повну потужність, поки головне тут – дискотеки і заходи до урочистих подій. Звичайно, за день це питання не вирішити. У Вишневі багато творчої молоді, створюються нові сім’ї, народжується багато діток, тому перспектива у цьому є.

Нова фішка – веб-камери

Цими днями у Вишневі почали налагоджувати роботу системи зовнішнього відеоспостереження. Веб-камери, які для сусідньої Польщі, вже давно додатковий засіб безпеки, в Україні доступні навіть не у всіх обласних центрах.

– Вишнів – село прикордонне. Встановлення веб-камер вартує трохи більше 70-ти тисяч гривень. Їх буде 8 – на виїздах із села та у центрі.

До слова, у Любомлі зараз такі теж встановлюють, а у сусідньому селі Рівне – вже запущені. Відеоспостереження буде виведено на пункт чергового поліції в м. Любомль, сервер стоятиме у нас. Якщо виникне проблемний нюанс, то ми зможемо надати оперативно відео. Я працював 15 років на автотерміналі, що знаходиться біля кордону. Облаштування терміналу починав з нуля, тому добре знаю всі аспекти.

ОТГ матиме більше грошей

На думку Віктора Сущика, в ОТГ покращувати розвиток соціальної та комунальної інфраструктур буде легше. Передусім, докорінно змінюється принцип наповненості бюджету громади.

– Ми отримаємо 60 відсотків із податку на доходи фізичних осіб, чого ми взагалі зараз не маємо. Це – основа бюджету, – пояснює Віктор Степанович. – Також надходитиме частина акцизного збору, який нині ще не відмінили. Отримуватимемо і земельний податок, ставку якого зможе коригувати сама громада.

У Вишнівській сільській раді є багато підприємців, які постійно допомагають вирішувати різні комунальні питання, наприклад, надають техніку, заготовляють дрова для людей поважного віку, долучаються до організації місцевих свят.

Уже другий рік поспіль обіцяють прийняти низку законів для ОТГ, а серед них – і той, який надаватиме громадам право розпоряджатися землею за межами населених пунктів. Ми дуже чекаємо цього закону. Поляки дивуються, як то можна так ділити землі: в межах села та поза межами. У них так: є межа громади – значить це землі громади, громада має ними розпоряджатися, а не держгеокадастр. Не може людина з Києва розпоряджатися землею тут, у нас, – переконаний кандидат на посаду голови Вишнівської ОТГ.

Ми вже маємо багато пропозицій від фермерів, великих агрокомплексів, що мають намір брати наші землі для обробітку, навіть, які багато років не використовувалися. Є інвестор, який готовий встановити холодильні установки для налагодження виробництва заморожених ягід та грибів.

За попередніми підрахунками, бюджет Вишнівської ОТГ без субвенції на соціально-інфраструктурний розвиток становитиме близько19 мільйонів гривень на рік.

Партнера для співпраці шукатимуть у Європі

У планах Віктора Сущика – налагодити побратимські стосунки з однією з польських гмін. Така співпраця дасть додаткові можливості для розвитку Вишнівської об’єднаної громади через участь у різноманітних міжнародних грантових програмах. Окрім того, у перспективі буде легше залучити інвесторів із Польщі, країн Балтії та Молдови.

– Гуща та Рівне давно так працюють. У штаті ОТГ буде спеціаліст, який займатиметься написанням проектів. Це важливий напрямок, його потрібно розвивати, – каже Віктор Степанович.

Адміністратори – в кожну сільраду ОТГ

Створення Центру надання адміністративних послуг – це ще одне завдання, яке ставить перед собою Віктор Сущик.

– Ми хочемо піти шляхом Зимнівської об’єднаної громади – зробити ЦНАП з філіями по сільських радах, керівниками яких призначити їхніх секретарів. Адже секретарі – це люди, які є хорошими спеціалістами. Вони зможуть приймати документи на місцях, що значно спростить роботу. Послуги будуть іти до людей, а не люди до послуг.

Аналогічну модель роботи доцільно буде спроектувати і на земельний відділ, переконаний Віктор Степанович. Тобто землевпорядники матимуть можливість працювати на території своїх сільрад і використовувати для роботи адмінбудівлі управ. У центр ОТГ вони приїздитимуть лише 1 чи 2 рази на тиждень.

Створення НВК не уникнути

Усі новостворені ОТГ стикаються з проблемою зміни підходів до роботи у системі освіти, активізується процес створення навчально-виховних комплексів та опорних шкіл. На території Вишнівської ОТГ вже закрили одну малокомплектну школу в селі Мосир. Дітей звідти довозять шкільним автобусом на навчання в село Олеськ.

– Яким чином та чи взагалі доцільно реорганізовувати заклади освіти, вирішуватиме громада. Але освітянська нива не постраждає. На скорочення педагогічних кадрів ми не підемо, – переконує Віктор Сущик, хоча, звичайно, ж потрібно буде ретельно підходити до технічного персоналу, адже його утримання перекладено на місцеві бюджети.

Віктор Степанович розповідає, що у Римачах довгі роки тягнеться питання з будівництвом школи.

– Будемо шукати всі можливості, варіанти співфінансування для добудови цього навчального закладу, – запевняє кандидат на посаду голови Вишнівської ОТГ. – У Вишневі теж маємо проблему: треба добудувати їдальню, додаткові класні приміщення, адже нині школа вже переповнена.

ФАП – у кожному селі

На території майбутньої Вишнівської ОТГ є і ФАПИ, і амбулаторії. Але, як каже Віктор Степанович, усі вони у «плачевному стані».

– Район подав на закриття кілька ФАПів, але ми не будемо цього робити,адже знищення ФАПу у селі – це позбавлення людей поважного віку елементарної медичної допомоги. Ми готові співфінансувати ФАПи з місцевого бюджету. Вторинну медичну допомогу наші мешканці й надалі отримуватимуть у Любомльській районній лікарні (ТМО Любомльського і Шацького районів).

«Сміттєве» питання

Вивезення та утилізація твердих побутових відходів – проблема, актуальна чи не для всіх українських сіл.

– У Римачівській сільській раді зареєстроване комунальне підприємство, є спеціалізований автомобіль для вивезення сміття, – розповідає Віктор Сущик. – Працюватимемо над тим, аби налагодити централізований вивіз сміття. Поки на території ОТГ немає жодного полігону для захоронення твердих побутових відходів. Зараз вже розробляємо генеральний план для таких двох. Також шукатиму можливість, аби в подальшому у нас був свій міні-завод по переробці вторсировини.

Звичайно, у першу чергу, все починається з виховання екологічної культури у наших громадян. Людей потрібно привчити сортувати сміття, пояснити, що скло, пластик, папір можна здавати і отримувати за це ще й непогані гроші. Окрім того, слід також вирішити питання із встановленням спеціальних баків для збору вторсировини. Для мене це проблема номер один. Дивлюся на наші засмічені канави, ліси, і дуже боляче від цього.

Насамкінець

Віктор Сущик балотується на посаду голови Вишнівської об’єднаної громади шляхом самовисування. Каже, що у роботі голови сільради ніякої політики не повинно бути.

– Я багато часу проводжу на роботі, спілкуюся з людьми, намагаюся їх згуртувати, активізувати, залучити до розвитку громади. Сім’я вже звикла до моєї постійної зайнятості, дружина ставиться з розумінням. Адже наша громада – це земля, на якій виховуються наші діти та внуки. На ній вони і повинні жити, а не їхати шукати кращої долі у чужих країнах, – підсумовує Віктор Степанович.

Оксана ПОЛІЩУК

Коментарі
28 Квітня 2017, 23:13
віктор сущик -гідний кандидат на посаду отг
29 Квітня 2017, 14:29
Перемога за Віктором Сущиком !!!!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром