У Згоранській школі діє єдиний у районі кабінет психології

23 Квітня 2017, 11:11
6912

Щоб досконало вести навчально-виховний процес, не досить добре знати предмет і володіти сучасною методикою викладання, насамперед, потрібно знати внутрішній світ дитини, вміти знайти ту іскру таланту, яка є у кожного.

Допомагають у цьому психологи: їх у школах району 25, у тому числі й Олена Миколаївна Хурсяк, – пише газета «Новий погляд+» за 22 квітня.

Педагогом у своїй рідній Згоранській школі трудиться вона 24 роки: 13 років читала зарубіжну літературу і вже 11, отримавши другу вищу освіту психолога, працює з дітьми, відкриваючи світ захоплень школярів, виховуючи терплячість, працелюбність, ініціативність, старанність, активність…

2

«Дуже багато є тлумачень щастя. Відчула його, коли почала працювати за покликанням. Вважаю, що ця моральна категорія пов’язана із вдячністю. Я усміхаюся тим, хто мені подобається, спілкуюся з тими, кого люблю. Це моє естетичне кредо. А люблю дітей і всіх, хто працює з ними. Глибше пізнавати світ їхніх захоплень – моє найперше завдання. Чим більше роботи, тим більше я вчуся».

1

Спільно із дирекцією школи вона планує систему роботи з кожною віковою групою. У полі зору заходів зі старшокласниками психологічний супровід ЗНО, діагностика профорієнтаційних інтересів, корекційні заходи щодо цих напрямків.

2

Тестування, вивчення рівня агресивності, індивідуальні бесіди – основні форми діяльності з дітьми, схильними до правопорушень.


Піклується психолог і про наймолодших. Зараз проводить тестування з батьками «Я – майбутній першокласник».


Восени минулого року обладнала кабінет психології, перший у районі. Тепер учні мають можливість попрацювати в групах, в парах у затишній обстановці.

Нещодавно Олена Миколаївна провела районний семінар, де кожен учасник-школяр у ході його проведення ставав психологом, використовуючи методи арт-терапії та ізотерапії. Як відзначила методист райво Валентина Трач, «було чому повчитися у досвідченого спеціаліста». Бо не тільки кабінет, а й матеріальна база є.


«Певно, любов до дітей – це найголовніше у нашій діяльності. І вона притаманна вчительській династії Хомичів, відомій у Згоранах, − з гордістю розповідає Олена Миколаївна. – Батько Микола Володимирович працював у санаторній школі завучем, мама і сестра − вчителі, чоловік Микола читав раніше фізику. А ось син Володимир не пішов стежкою батьків: він економіст, як і дружина Олеся. Молодший Тимофій – п’ятикласник. І найдорожчий скарб – півторарічна онучка Аліса − потішка і дідуся, і бабусі».

Олена Миколаївна дуже любить співати (вся родина була в складі санаторного хору), писати вірші, читати і подорожувати. А внучка, за словами близьких, як дві краплі води схожа на бабусю.

«Працюю психологом і живу психологом. Полюбила цю науку, бо вона вивела мене з кризи, відкрила друге дихання, так що я стала бачити світ по-новому. На роботі більше люблю сам процес, ніж результат діяльності. А найвища похвала за працю – безпосереднє дитяче «Я вас люблю».


23 квітня в Олени Миколаївни професійне свято – Всеукраїнський день психолога. А 30 квітня вона святкуватиме день народження. Бажаємо міцного здоров’я, щастя, благополуччя, успіхів в усіх починаннях, щоденних справах, у задумах і планах. Хай ангел-охоронець оберігає, а лихо стороною хай минає.


Будьте завжди молодою, везучою і коханою. Щоб Вам завжди всміхалося сонце і квіти, дай, Боже, у щасті вік прожити.

Галина ВАЩУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024