Чи мають право волонтери на статус УБД?

30 Червня 2016, 20:23
5837

В Україні, зокрема й у нашому районі є волонтери, які від початку війни постійно возять в зону АТО допомогу нашим бійцям, мають до сотні, а той більше виїздів. Були вони й під кулями, і на «нульових меридіанах», привозили й загиблих, поранених. Їх знають бійці всіх хвиль мобілізації.

На Любомльщині незмінними волонтерами є Олександр Положевець та Ярослав Савосюк. У Сашка вже більше 60-ти поїздок, у порівнянні з «атошними туристами» (багатьма прокурорами, податківцями, міліціонерами), які побули тиждень у відрядженні і виготовили собі УБД, дійсно заслуговує на цей статус.

Фото зі сторінки facebook Олександра Положевця
Фото зі сторінки facebook Олександра Положевця

«Ці питання регулюються ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі по тексту Закон). У переліку осіб, які можуть отримати статус УБД, що міститься в ст. 6 цього Закону, волонтерів немає, – пояснює на своїй сторінці у facebook адвокат Василь Нагорний. – Єдине, що точно держава гарантує,одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) волонтера або встановлення інвалідності, відповідно до Порядку й умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 604. У такому випадку згодяться свідчення керівника одного з підрозділів ЗСУ, а також документи, фото, що можуть підтвердити факт волонтерства (Пункт 6.7 згаданого Порядку).

Єдине, як можна спробувати вийти з положення, – це отримати статус, не учасника бойових дій, а учасника війни. Відповідно до п.13 ст.9 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» статус учасника війни можуть отримати «працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, у порядку, встановленому законодавством». Як бачите, не має слова «волонтер», але, наприклад, якщо особа є членом ГО, яка має договір із Міноборони про волонтерську допомогу, є відрядні листи, накази про вибуття і прибуття, то можна спробувати».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024