Сільські голови говорили з мером Любомля про об'єднання територіальних громад району

28 Червня 2016, 10:46
1666

У великому залі засідань Любомльської районної ради відбулося обговорення, ініційоване мером Романом Ющуком, щодо можливого добровільного об'єднання територіальних громад району. Уповноважили його на цей неординарний захід депутати міськради. На восьмій своїй сесії вони створили робочу групу, яка повинна провести підготовчу роботу з цього питання. І вже тоді, при позитивному рішенні громад усіх сільрад нашого краю, переходити до наступного кроку – юридичного оформлення єдиного об’єднання громади з адміністративним центром у Любомлі.


На жаль, предметної і ділової розмови не вийшло. Не всіх голів зацікавила пропозиція міськради та її депутатів, налаштованих на реформування місцевого самоврядування. З’явилося лише 11 представників сільрад із 23 запрошених. Окрім народних обранців міста, інших депутатів (районних, обласних) на обговоренні не було.

На порядку денному стоїть важливе питання – створення однієї найбільш спроможної територіальної громади з одним бюджетом, центром управління, однією програмою соціально-економічного розвитку. Самостійно вижити в реаліях, які насуваються, окрім двох-трьох сільрад, що функціонують у Прибужжі, не вдасться нікому. Та й ті голови-везунчики, що мають сьогодні гроші, завдяки акцизам на пальне АЗС і т. п., завтра можуть їх не мати.

На конкретних прикладах начальник управління фінансів РДА Оксана Самойліч доводила, які переваги має об’єднання, де кошти концентруються. Навіть дотацію держави у 5 млн грн, скажімо, краще віддати в одні руки, ніж ділити на 23 суб’єкти. Дірок, куди можна спрямувати гроші, вистачає.


Рівненський сільський голова Володимир Крижук повідомив, що особисто провів опитування мешканців сіл. 99 відсотків висловилися, щоб ні з ким не об’єднуватися і ні до кого не приєднуватися.

«Я проти приєднання до Любомля, − сказав Бірківський сільський голова Володимир Лонюк. – Якщо буде зрозуміла перспектива, то будемо голосувати…»

«Які ваші пропозиції? Варіанти?»

«Нема…»

Ось такі діалоги відбувалися з усіма головами. Лише один із Хворостова, Петро Пархомук, сказав конкретно, без хитрування: «Я за приєднання!»

Окремі дуже оглядалися на свої селянські громади: «А що люди подумають, що скажуть?..» Заступник голови райради Ганна Сачук із цього приводу резонно зауважила: «У березні всіх було повідомлено, що треба вже зробити. Найперше, провести сходи селян, порадитися з людьми. Минуло три місяці і що?»


Подивував селищний голова Микола Демедюк, який сказав: «Головне нікуди не приєднуватиметься. Якщо половина сільрад піде до міста, тоді будемо визначатися…»

Полапівський сільський голова Володимир Богачевський порушив низку питань щодо своїх повноважень і прав територіальної громади. Важлива тема, але коли йдеться про об’єднання, не актуальна. Бо у новоутворених потужних громадах мають відбутися вибори депутатів, їхні голови матимуть далеко не обрізані права. А на місцях (територіях теперішніх сільрад) головною особою будуть старости. Вони матимуть коло своїх обов’язків і прав.

Звісно, чи не кожен сільський голова, багаторічний чи новобраний, хотів би в душі спокійно дожити до пенсії. З одною, певно, умовою: дайте грошей із райбюджету, бо нічим зарплату платити своїм працівникам. Але так далі не буде. Доведеться самим і заробляти, і планувати, і витрачати.

Зрештою, коли сільради об’єднати в одну територіальну громаду, то 23 головам доведеться залишити свої крісла. Натомість буде один на район. Та кому хочеться добровільно втрачати «гетьманську булаву»? Ще не факт, що колишнього свого голову громада на виборах обере хоча б старостою. Ось головна причина, чому так мляво обговорюємо проблему об’єднання.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024