Про що може свідчити поява печії?

26 Червня 2016, 08:59
1454

Застілля мало кому вдається перенести без печії. Її поява може свідчити не лише про переїдання, але й про розвиток певних хвороб, які вона супроводжує. Що ж робити, коли печія виникає під час кожного вживання їжі? На ці та інші запитання відповіла сімейний лікар Ольга Марчук.

– Якщо говорити про механізм формування печії, це стається внаслідок утворення в шлунку надмірної кількості кислоти для травлення їжі, надлишок якої закидається у стравохід. Тому варто обстежитися, щоб переконатись у відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту.

– У народі прийнято гасити печію содою, розведеною у кип’яченій воді, – кажуть, допомагає. Це правильно?

– Сьогодні є дуже багато медичних препаратів, що усувають симптоми печії – ренні, гавіскон, фамотідін, омез, тощо. Крім того, таблетки зручно носити в кишені і застосовувати за необхідності. А вживання соди з водою протягом тривалого часу може призвести навіть до онкологічних захворювань шлунку. Адже в шлунку сода змішується із соляною кислотою (що виділяється організмом для травлення їжі), утворюючи вкрай небезпечний за хімічним складом чинник, який пошкоджує його слизову оболонку.

У разі появи після святкового застілля печії, що робити?

– По-перше, ви повинні зрозуміти, що переборщили з харчами і переїли. Постарайтеся у майбутньому в усьому знати міру. По-друге, після їжі треба походити, постояти, а не лягати і не нагинатися. По-третє, вжити ферменти для покращення травлення їжі: креон, пангрол, фестал.

Які хвороби супроводжує печія?

– Майже всі хвороби шлунково-кишкового тракту: виразка шлунку, дванадцятипалої кишки, супроводжують неврози, захворювання дихальної системи. Можлива печія при деяких хворобах серця. Потрібно обстежитись і визначитися з діагнозом та подальшим лікуванням.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024