Що робити, коли обгоріли на сонці?

24 Червня 2016, 16:47
7539

Бронзова засмага – це завжди красиво, але що ж робити якщо ви все ж отримали опік, замість очікуваного результату?

При сонячних опіках:

- прийміть прохолодний душ або ванну;

- не користуйтеся милом або гелем – вони тільки сушать шкіру.

Алое

Заспокоює і охолоджує шкіру, знімає біль і подразнення. Воно містить ряд активних складових, корисних для загоєння ран, зняття пухлин, запалення, свербіння, а також притягує і утримує вологу на місці опіку. В ідеалі потрібно нанести на обпечену ділянку шкіри свіжовичавлений сік алое, але, зі зрозумілих причин, зробити це не завжди можливо. Тому на допомогу вам прийде масло алое, будь-які косметичні креми на його основі, а також вологі серветки, ним просочені. На ніч непогано зробити компрес. Схожими властивостями володіють ментол і м’ята, хоча вони більше знімають біль, чим лікують, але миттєво охолоджують шкіру і приносять полегшення.

Таблетки і мазі

У деяких випадках радять прийняти антигістамінний засіб. Прийміть таблетки, проконсультувавшись із лікарем, і найближчим часом не виходьте на сонце взагалі. Якщо почервоніння викликає хворобливі відчуття – скористайтеся протиопіковими спреями. Охолодіть обпечену шкіру. Якщо опік легкий, то біль полегшить прикладання до обпаленого місця чогось холодного: ємності з льодом (але не самого льоду!), металевих банок, тощо.

Оливкова олія

Також при легкому опіку підійде оливкова олія. Просто нанесіть її на обпечену шкіру й оновлюйте по мірі всмоктування.

Сметана, кефір, кисле молоко

Не забувайте і про бабусин спосіб – сметану, кефір або кисле молоко. Білки, що містяться в молочних продуктах, утворюють на шкірі захисний шар, який перешкоджає випаровуванню вологи. Наносити таку маску можна тільки на чисту шкіру, так як вона може виявитися сприятливим середовищем для інфекцій.

Огірок та картопля

Добре охолоджують і знімають роздратування скибочки сирої картоплі і огірка або кашка з них. Так само подіють і охолоджені використані пакетики чаю. Порятунком може стати квашена капуста.

Відвар ромашки

Прохолодним відваром ромашки можна просочити марлю і робити компреси. Якщо обпалено велику ділянку тіла, прийміть прохолодну ванну з додаванням в неї харчової соди або ромашки, календули, евкаліпта, троянди, лаванди.

Пийте дуже багато рідини, особливо зелений чай, гранатовий сік, морс, воду. Вашому організму потрібно зараз багато вологи. Уникайте алкоголю.

Чого не слід робити при сонячних опіках:

1. Використовувати засоби на основі спирту – він ще сильніше висушить обпалену шкіру.

2. Змащувати уражені місця жирними кремами або вазеліном.

3. Протикати пухирі і зривати шкіру, яка облазить зі згорілого місця.

4. Прикладати до опіку компреси на основі сечі. Вважається, що ця фізіологічна рідина знімає біль, проте вона може стати причиною інфекції і викликати запалення ураженої шкіри.

5. У міру можливості не виходьте на сонце, поки опік не пройде.

Шкіра лущиться і «злазить»

На жаль, щось робити вже пізно – шкіра мертва, а ваш загар зіпсований. Ні в якому разі не користуйтеся скрабами і не зривайте мертву шкіру руками, щоб швидше від неї позбутися. Під обпаленим шаром зараз нова ніжна шкіра, яку дуже легко поранити або занести в неї інфекцію.

Регулярно змащуйте тіло зволожуючими кремами та лосьйонами. А надалі регулярно наносіть на шкіру захисний крем з високим ступенем захисту.

Пам’ятайте: перебуваючи на пляжі, потрібно кожні дві години оновлювати крем на тілі, а також після кожного купання!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024