Знову на Ягодинській митниці кілометрові черги

22 Червня 2016, 10:25
2983

Цього року транспортний потік лише через «Ягодин» зріс на 17%. Уже другий тиждень на українсько-польському кордоні суцільні затори. Виїзд і сервісна зона заблоковані. Основна причина – сповільнена робота польських митників. Офіційно все пов'язано з посиленими заходами безпеки, неофіційно – страйк поляків, які вимагають підвищення соцзахисту.

– Близько тижня ми спостерігаємо різке збільшення пасажиро-транспортного потоку. В цьому є об’єктивні причини: туристичний сезон у розпалі, проведення чемпіонату «Євро-2016», очікування саміту НАТО і Днів молоді в Кракові, участь у яких має взяти Папа Римський. Посиленням безпеки у зв’язку з цими заходами польські митники й пояснюють свою сповільнену роботу. Як наслідок – кількакілометрові затори, – коментує ситуацію начальник Луцького прикордонного загону Олександр Соловей.

1

Якщо взяти статистичні показники, то польська сторона за годину приймає в середньому 30 легкових автомобілів, 10 вантажівок. Це вдвічі менше від усталеної норми. Пропускна спроможність Ягодинської митниці за восьмигодинну зміну до 700 транспортних засобів. Найбільша черга за ці дні становила 500 легкових автомобілів, вантажівок – 300.

– Чергу ми не прискоримо. Проте спільними зусиллями можемо створити умови, щоб громадяни, які перебувають у сервісній зоні і в черзі почувалися комфортніше. Є необхідність у цілодобовому патрулюванні поліцією прикордонної зони, – наголошує начальник управління прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України, генерал-майор Юрій Лисюк.

1

 

Автомобілі на транзитних номерах – одна з основних причин великих черг на кордоні. Власники не можуть перебувати в Україні довше 5 днів і змушені періодично виїжджати в Польщу.

Аби врегулювати порядок у черзі і з'ясувати, скільки насправді машина стоїть, прикордонники запровадили контрольні талони для тих, хто в'їжджає в сервісну зону, в яких указаний час прибуття.


 

Усі ці простої в передмитній зоні породжують санітарно-екологічну проблему. Адже належних умов тут досі не створили. Про це також говорили минулого тижня під час зустрічі на Ягодинській митниці представники прикордонної служби, поліції, райдержадміністрації та Рівненської сільської ради. Голова Любомльської райдержадміністрації Микола Пархомук пообіцяв розпочати будівництво туалету вже цього ж року.

– Коли буде розроблятися проектна документація на будівництво туалету, там буде передбачено й установлення душових кабін. Аби люди, які довго стоять у черзі, змогли помитися і привести себе в належний вигляд.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024