Що ефективніше: ЖЕК чи ОСББ?

21 Червня 2016, 22:37
1829

У середу, 15 червня, в районному центрі зайнятості тривала майже трьохгодинна розмова про способи зміни власності у житловому секторі міста, ефективності утримання житла, форми управління нерухомістю. Досвідом ділився експерт Word Bank Group Петро Лавренюк.

Були ґрунтовні аргументи, чому необхідні зміни, й була злива запитань – як краще це зробити, щоб не потерпіли фінансово люди – власники квартир. Адже докорінно змінюються навіть форма розрахунків за послуги, десь доведеться більше платити.

Як відомо, Верховною Радою України прийнято закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Настає кінець «жекам», іншим обслуговуючим структурам, що роками «паслися» на комунальних платежах і фактично мало чого робили по утриманню й збереженню житлового фонду. Тому десь падали балкони, протікали дахи, «рвало» водопроводи. ЖЕКи (у нас будинкоуправління, комунгосп) на прохання мешканців відповідали класичною фразою: нема коштів, не всі регулярно сплачують комунальні платежі.

За намірами законодавців, одним із нагальних заходів, що має докорінно змінити ситуацію, повинно стати повсюдне створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Отже, маємо в Любомлі 986 квартир (у 2-3-4-5-ти поверхових будинках), де бажано створити ОСББ. Ця структура, утворена мешканцями, й має опікуватися ремонтами, утриманням житла. ОСББ вибирає спершу правління (голова, секретар, бухгалтер може бути на кілька об’єднань), тоді визначає, де і що необхідно робити і в яку суму це обійдеться. Правління визначає й розмір внесків. Мешканець квартири понад 50 м2 має один голос, до 50-ти – менше, ніж голос. Тому плата має встановлюватися відповідно своєї частки житла. Менше житло – менше платити в загальну касу. Хто має пільги – й матиме надалі. Хто має субсидії – матиме надалі. ОСББ – неприбуткова організація, але має юридичний статус (рахунок у банку, печатку і т. д.). ОСББ саме визначає й укладає договір з тими, кого наймає на виконання робіт.

Коли не буде створене ОСББ (до певної дати), то місцева влада своїм рішенням на конкурсній основі визначає управителя, який буде опікуватися будинком і встановлюватиме розміри внесків.

Без згоди всіх мешканців (членів ОСББ) ніхто не зможе самовільно будувати на прилеглій території ні сараїв, ні гаражів, ні літніх кухонь, навіть робити так зване утеплення стін. Стіни – це колективна власність усіх мешканців, як і місця загального користування.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024