У Запіллі освятили пам’ятний знак на місці мученицької смерті 80-ти односельчан

21 Червня 2016, 16:42
1398

У неділю, 20 червня, громада села Запілля зібралася на вулиці Власа Мізинця на відкриття пам’ятного хреста на місці мученицької смерті восьми десятків односельчан 18 березня 1944-го року. Зініціювала захід сільський голова Ольга Фізик.

Панахиду та освячення пам’ятного знаку провів настоятель Святомиколаївського храму села отець Олег. У трагічні дні перенесли присутніх спогади свідків Петра Олександровича Мисюрини та Степана Федоровича Лукашука. Довгих 70 років не змогли стерти біль за рідними, тому їх розповіді часто переривалися скупою чоловічою сльозою.



Берегти історичну пам'ять про трагедії та героїв українського народу закликав присутніх директор Запільської ЗОШ І-ІІ ст. Ярослав Якимук. На завершення місцевий житель Павло Якимук озвучив ініціативу про збір коштів на побудову не тимчасового, а справжнього пам’ятника загиблим односельчанам.

Слід зазначити, що такі наміри з боку запільців уже були. Так, за сприяння колишнього голови Волинської ОДА Бориса Клімчука і його благодійного фонду «Рідна Волинь» виготовлено проект пантеону, а тодішній сільський голова Микола Біднюк уже й підготував був для нього місце біля клубу. Однак бурхливі події останніх років в Україні перенесли ці старання на другий план.



 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024