У Любомлі відкрили перший на Волині музей освіти

16 Червня 2016, 22:29
2725

Майже п’ять років тому на базі НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – районна гімназія ім. Наталії Ужвій» за ініціативи районного управління освіти в Любомлі було відкрито перший на Волині музей освіти.

Експонати для музею збирали з усіх сіл району. Найстаріші та найцікавіші з них – царські грамоти відмінників, форматом нинішньої газети. У кожному населеному пункті знаходили матеріали про місцеві школи та передавали у музей. Завдяки такій співпраці вдалося з’ясувати, що перша писемна згадка про освітні заклади Любомля належать до початку ХVІІ століття. У пам’ятній книзі дирекції народних училищ Волинської губернії за 1915 рік зазначено, що у 1852-му в місті вже діяло училище.

«У нашому музеї є експонати ще від царського періоду. Є фотографії й дані про першу українську школу, яку організували січові стрільці. Бо й досі на території краю були лише російська та польські школи, – розповідає керівник музею Наталія Дзей. – Особливо яскраво у нас відображений польський період – від 1920 до 1939 років. Тоді Любомль знову ввійшов до складу Польщі, польський уряд приділяв велику увагу розвитку своїх шкіл на нашій території. Є багато шкільних підручників цього періоду. А ще у 1938 році була відкрита в місті польська гімназія. У колекції музею маємо видану збірку найкращих учнівських творів і віршів».

Найстаріші та найцікавіші експонати музею – грамоти учнів, які вчилися на відмінно. Вручали їх ще на початку минулого століття. Вони великі, завбільшки, як сучасні газети, яскраві із зображенням царів. Їх музею подарував місцевий краєзнавець Микола Дзей. Він уже більше 25 років колекціонує давні згадки про район. Серед експонатів є також парта, за якою навчалися у 50-х роках минулого століття, а також радянська шкільна атрибутика: форма, галстук, пілотка, сурма та барабан.











1


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024