ЧЕРЕМОШНА ВОЛЯ: ЛЮДИ ПРОТИ ЗАКРИТТЯ ШКОЛИ

15 Червня 2016, 17:22
6290

У Черемошно-Волянській ЗОШ І-ІІ ст. у середу, 8 червня, відбулася зустріч начальника районного відділу освіти Василя Стрільчука та голови райдержадміністрації Миколи Пархомука з батьками, чиї діти ходять у місцеву школу. Впродовж кількох годин присутні гаряче обговорювали питання переведення учнів у Нудиженський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».

Зважаючи на те, що з 2015 року загальноосвітні навчальні заклади фінансуються за рахунок освітньої субвенції та у зв’язку з децентралізацією, прийнято рішення, що з 1 вересня 2016 року фінансування загальноосвітніх навчальних закладів, крім початкової школи, кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, за рахунок освітньої субвенції не здійснюватиметься. У нашому районі під таке рішення потрапили Мосирська ЗОШ І-ІІ ст. (13 учнів), Черемошно-Волянська ЗОШ І-ІІ ст. (21 учень), Руденський НВК «ЗОШ І ст. – ДНЗ» (9). У Глинянській і Біличівській початкових школах навчатимуться по 12 учнів, у кожній із них є повний клас – 5 дітей.

«Щороку кількість учнів у віддалених селах скорочується, тому й не дивно, що чимало навчальних закладів стають напівпорожніми. Класи можуть нараховувати від одного до чотирьох учнів, це при тому, що укомплектованим вважається клас із п’ятьма дітьми, – звернувся до батьків Микола Олександрович. – Нам уже потрібно думати, як спланувати наступний навчальний рік. Адже на 2016-2017 н.р. з держбюджету не виділятимуть грошей на заробітні плати педагогам, на утримання приміщення, в якому навчатиметься менше 25 учнів».


Василь Іванович пояснив, що з 1 вересня Черемошно-Волянська школа буде закрита. Якщо батьки не захочуть перевести своїх дітей у Нудиженський НВК, вони навчатимуться за індивідуальним планом. А він передбачений, як правило, для учнів з обмеженими можливостями. Для здорових дітей така форма навчання є неефективною.


«Моя дитина закінчила тут 3-й клас. Я, як мама, не погоджуся на індивідуальне навчання, знаю, що й наші батьків будуть проти такої форми навчання. Бо за 5 годин у тиждень навчити чомусь нереально. Це ж на кожен предмет виділятиметься лише по кілька хвилин. То можна хіба що скалічити дитину. Про результативність таких уроків нема що казати».

Найбільше батьків хвилювали питання з довезенням найменших школярів, адже якщо одним рейсом автобус забиратиме і старшокласників теж, то весь день початківці проводитимуть у навчальному закладі.

«У нас по районі постійно функціонує 13 маршрутів. Загалом довозимо 412 учнів, із них 128 – початківці. До речі, з Бережців у садочок у Римачі ми й дошкільнят заодно забираємо. Спеціально для ваших дітей буде виділено автобус, який щоранку возитиме дітей. Після закінчення всіх уроків, початківці залишатимуться на групі продовженого дня, де зможуть виконувати домашні завдання. Після закінчення 7 уроку всіх учнів автобус відвозитиме додому. До речі, для ваших дітей за кошти бюджету передбачені сніданки. Зможуть вони й пообідати, але – за власні гроші», – розповів про розпорядок дня наймолодших Василь Іванович.

Окрім доїзду до школи в с. Нудиже (а це 5 км), батьків хвилювало, як їхні діти наздоганятимуть програму англійської мови, адже по кілька років учні вже вивчали французьку.

«Період переадаптації для учнів початкових чи старших класів у нас передбачений навчальним процесом. Для цього виділяються 3-4 індивідуальні години. А Нудиженський НВК є двомовним (англо-французьким). Тому проблем тут не повинно виникати», – прокоментував Василь Стрільчук.

Батьків цікавило питання, чому не реорганізувати школу у початкову?


«Це можливо лише при умові, якщо хоча б в одному із чотирьох класів буде 5 і більше учнів. У вас, на жаль, у жодному немає такої кількості», – пояснив очільник освіти району.

Дискусії продовжилися і на подвір’ї навчального закладу. Звісно, батьків можна зрозуміти. Кожен переживає за свою дитину: як вона добиратиметься до школи, чи знайде спільну мову з однокласниками і вчителями. Окрім того, їхній храм науки – це своєрідний оазис культурного життя. У селі немає ні церкви, ні клубу. Невідомо, як довго функціонуватиме поштове відділення, сільська бібліотека, ФАП. Школа для них – місце зустрічей. Адже чи не на всі державні та релігійні свята односельчани сходилися сюди на концерти та масові заходи. Тепер хіба що на чергові вибори люди знову прийдуть у школу.

Але не наша місцева влада так вирішила, яка тут виступає як виконувач вказівок «зверху», а народні обранці. Це вкотре підтверджує той факт: вони лише на передвиборчих гонках на словах-обіцянках дбають про інтереси простих селян, які ледве виживають у віддалених населених пунктах, а як добираються до влади, швидко забувають, хто їм у цьому допоміг.








 

1
Поки що прапор «притулився» в цьому кутку.
Поки що прапор «притулився» в цьому кутку.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024