Запілля: місцевим жителям заборонили відкрити пам’ятник

21 Липня 2018, 11:56
3561

Жителям села Запілля волинські високопосадовці заборонили урочисто відкрити пам’ятник замордованим землякам через напис про польських націоналістів.

Про це інформує “ВолиньUA”.

Трагічним для селян став березень 1944 року. 18 березня на село напали бійці Армії Крайової. Замордували 77 запільчан та ще 5 українців із сусіднього села. Ще 30 років тому про трагедію села ніхто не згадував, проте залишилися очевидці тих подій і нащадки вбитих.

У 2014 році на зборах громади вирішили увіковічнити пам’ять загиблих односельчан.

Щоправда, за словами місцевого активіста Павла Климовича, тоді розійшлись у питанні місцезнаходження пам’ятника. Одні хотіли на тому місці, де власне й убивали українців, а інші хотіли встановити його біля церкви.

В підсумку пам’ятний знак у вигляді хреста встановили біля Будинку культури.

Ви самі розумієте, що не місце такому пам’ятнику біля Будинку культури. Влада змінилась – і я взяв ініціативу в свої руки. Ми зібралися грошима, я ходив у кожну хату – і кожен давав, скільки міг. Ми побудували пам’ятник, але щоб нікого не образити, не написали на ньому, що вбивства чинили вояки з 27-ї дивізії Армії Крайової, а написали “польські націоналісти”,– розповідає Павло Климович.

Загалом напис звучить так:

“Пам’ять односельчанам загиблим, замордованим, спаленим живцем 18 березня 1944 року польськими націоналістами”.

А далі написано, кого і як саме вбили. Наприклад, Біль Іван – відрубана голова.

Пам’ятник мали відкривати у квітні 2018 року, але за тиждень до відкриття прийшли з адміністрації – і давай говорити людям, що вони – ледве не вороги.

Все сфотографували та сказали, що пам’ятник має бути зареєстрованим. У селі все ж хотіли відкрити пам’ятник “по-тихому”, але втрутилися спецслужби – і офіційне відкриття заборонили.

І це при тому, що ми не задіяли жодної копійки бюджетних грошей, а пам’ятник встановили за пожертви. Зрештою, ми його встановили на приватній території, – каже чоловік. Тим часом обласна комісія з увічнення пам’яті у своєму протоколі радить вилучити з тексту напису слова “польські націоналісти”, “відрубана голова”.

Добре, що я знаю про ці події, бо мені батьки розказали. Дещо розказав своїм дітям, але вже мої внуки можуть цього й не знати. Просто побачать, що стоїть якийсь пам’ятник, та й усе. Але, якщо там буде написано про «польських націоналістів» та “відрубану голову” – звернуть увагу. Та хто ж ми такі? Ми є українці – чи ні? – перепитує пан Павло.

Чоловік додає, що поляки дозволили собі відкрити в Торуні пам’ятник, де на вила нанизана дитина, яку нібито закололи українці. То як виходить: їм це можна, а українцям про ці криваві події треба мовчати?!

Коментарі
22 Липня 2018, 20:37
Ми вшанували память наших предків і нехай позакривають роти всі хто проти.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024