«Митник-правдолюб» живе в розкішному маєтку в Римачах і їздить на авто преміум класу

14 Липня 2018, 10:01
Петро Євтушок. 8413
Петро Євтушок.

Петро Євтушок – ветеран Волинської митниці. За його плечима 35-літній стаж у системі. Певний період він навіть очолював Волинську митницю, а закінчив свою службу на посаді інспектора по роботі з персоналом. За кілька місяців до свого звільнення митник заговорив.

Заговорив зі шпальт і екранів видань підконтрольних голові Волинської облради, бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Ігорю Палиці. Петро Євтушок озвучив схеми, за якими на митну територію України ввозять контрабанду, та авто на іноземній реєстрації. Митник каже, що все відбувається з вказівки і під покровом на той час начальника, а нині т.в.о. заступника голови Державної фіскальної служби України Віктора Кривіцького. Ці відверті звинувачення прозвучали в ефірі програми «Українські сенсації» на телеканалі 1+1, – інформує Громадське.Волинь.

«Він мовчав та терпів занадто довго. І ось цей чаc «Ч» настав. Для такого серйозного моменту він вбрався у просту сорочку і такі штани, щоб ніщо не відволікало від суті. В його руках – старенький потертий шкіряний портфель. Саме в ньому схована бомба, інформаційна бомба, яка за мить прогремить на всю країну. Ніяких айфонів. Простий чоловік», – такими словами починається викривальна телепередача. Центр журналістських розслідувань «Сила правди» зацікавився цим «простим чоловіком» і вирішив з’ясувати чому ж він так довго терпів.

УСЕ НАЙКРАЩЕ – ДІТЯМ

Три земельні ділянки в Римачах Любомльського району, старенький УАЗ і акції Донецького металургійного заводу. Це все майно, яке оформлене на ветерана митної справи Петра Євтушка. Решту нажитого переписав на дітей, які пішли у життя його ж стопами. Син Олег Євтушок і донька Ольга Клак теж митники. За інформацією видання «Антикор» на Волинській митниці Петро Євтушок прилаштував щонайменше 9 своїх родичів.

У Римачах у Євтушків два маєтки. Один – біля адмінбудівлі Волинської митниці – належить доньці Петра Євтушка Ользі Клак, де вона й мешкає зі своєю сім’єю. У другому на майже 300 квадратних метрів, який згідно документів належить синові Олегу, господарює сам ветеран митниці.

А їздить глава родини на KIA SORENTO, яке формально належить доньці – головному інспектору управління фінансування Волинської митниці – Клак Ользі Петрівні. Є в господарстві і старенький УАЗ. Петро Євтушок каже, придбав колись, щоб їздити на полювання.

РОЗКІШНІ МАЄТКИ ТА АВТО ПРЕМІУМ КЛАСУ: НЕСКРОМНІ СТАТКИ ЄВТУШКІВ МОЛОДШИХ

Діти перейняли у батька досвід переписувати нажите на близьких.

Син Олег, головний інспектор відділу технічних систем митного контролю та зв’язку управління матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури Волинської митниці, судячи з декларації, не надбав на цій посаді нічого. Задекларував лише згаданий вище будинок в Римачах, де насправді господарює батько. Жодного автомобіля, жодної земельної ділянки, жодних заощаджень. Інша справа – дружина Тетяна. Вона, судячи з реєстру майнових прав і світлин з соцмережі Facebook, дуже заможна пані. Рим, Париж, Амстердам, Варшава…

Світлини зі сторінки Тетяни Євтушок у Facebook.
Світлини зі сторінки Тетяни Євтушок у Facebook.

З її майна в декларації митника – маєток на 263 квадрати у селі Липини під Луцьком. До слова, за дивним збігом обставин – по сусідству з іншим екс-керівником Волинської митниці Сергієм Остролуцьким (Остролуцький С.М., начальник Волинської митниці з 2005 по 2010 рр. – авт.). Там нині і мешкає сім’я. У Липинах на Тетяну Євтушок оформлені також дві земельні ділянки, ще одна – у Вишневі на Любомльщині.

Будинок Тетяни Євтушок у с. Липини.
Будинок Тетяни Євтушок у с. Липини.

Володіє Тетяна Євтушок Porsche Panamera 2013 року випуску. Вартість такого авто на вторинному ринку – близько 57 тисяч доларів.

Фото з сайту AutoRIA.
Фото з сайту AutoRIA.

Тетяна Євтушок – підприємець. Основна діяльність – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. З декларації чоловіка Олега випливає, що у 2016-ому жінка отримала прибутку близько 208 тисяч гривень, тобто в середньому трохи більше 17 тисяч гривень щомісяця. Щоправда у 2017 доходи дружини митника зросли майже вдвічі. Вона заробила загалом 363 тисячі гривень, або ж понад 30 тисяч гривень щомісяця. 

Окрім того, Тетяна Євтушок є засновницею і директором Всеукраїнського благодійного фонду «Будь зі мною». У Головному управлінні Державної фіскальної служби у Волинській області кажуть, що фонд поки жодного разу не звітувався про свою роботу.

«Немає внесків, тому не подаємо звіти», – коментує директорка.

Проте у січні 2017-го Олег та Тетяна Євтушки у якості засновників фонду виступали на відкритті корекційно-розвиткового центру для дітей «Розмовляйко», що знаходиться в новобудові по вулиці Набережній у Луцьку.

На урочистості йшлося про те, що заклад завдячує своєю появою саме сім’ї Євтушків, а на його вивісці викарбувана назва фонду.

Світлини зі сторінки Тетяни Євтушок у Facebook.
Світлини зі сторінки Тетяни Євтушок у Facebook.

НЕЗАДЕКЛАРОВАНА НЕРУХОМІСТЬ

Згідно витягу з реєстру майнових прав Тетяна Євтушок також є, або ж була донедавна, власницею квартири у Луцьку по вулиці Івана Франка, 44 в площею 165 метрів квадратних та гаражного приміщення за цією ж адресою.

Багатоповерхівка по вулиці Івана Франка у Луцьку.
Багатоповерхівка по вулиці Івана Франка у Луцьку.

Окрім того, вже цього року Тетяна Євтушок отримала в дарунок нежитлову нерухомість – частину проектних майстерень на вулиці Даргомижського, 7 в обласному центрі. Раніше там розміщувалась філія ДП «Укрдержбудекспертизи». Загальна площа подарунку – майже 170 метрів квадратних.

Офісний центр на Драгомижського, 7, у Луцьку.
Офісний центр на Драгомижського, 7, у Луцьку.

В реєстрі майнових прав за чоловіком Олегом також числиться квартира у Любомлі на майже 59 квадратів. Але й про цю нерухомість у декларації держслужбовця немає й згадки.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до Тетяни Євтушок за коментарями.

«Квартира з гаражем була продана декілька років тому. Те, що вона в реєстрі, це помилка не моя, а тих, хто не змінив інформацію в реєстрі. «Порше» купувала не нове, після того, як продала квартиру, до того ж, дивіться мої доходи за 12 років. Авто моє», – пояснює пані Тетяна.– Приміщення на Драгомижського подарували для діяльності центру для дітей з особливими потребами. 1 вересня відкривається школа».

ДОРОГІ АВТО ДОНЬКИ ТА ЗЯТЯ

Донька Петра Євтушка Ольга Клак – на посаді головного інспектора управління фінансування Волинської митниці. Її чоловік Тарас – прикордонник. Сім’я декларує будинок, господарські споруди і гараж у Римачах, згадане KIA SORENTO, а також VOLKSWAGEN TOUAREG 2006 року випуску, зареєстрований на чоловіка Тараса Клака. Зараз середня ціна такого автомобіля на вторинному ринку – 13 тисяч доларів. А на момент придбання – 2012 рік – автівка коштувала 24 з половиною тисячі зелених.

Фото з сайту AutoRIA.
Фото з сайту AutoRIA.

KIA SORENTO 2010 року випуску придбане через рік після Volkswagen. Його вартість на вторинному ринку – від 15 до 18 тисяч доларів (за даними сайту АвтоРіа).

Фото з сайту AutoRIA.
Фото з сайту AutoRIA.

ЗВІДКИ КОШТИ НА ВСЕ?

Жодних заощаджень ні в іноземній, ні в національній валюті службовці з родини Євтушків не декларували. Так само не має в деклараціях інформації про доходи від відчуження майна.

Сім’я Ольги Клак у 2016 році у складі 5 осіб заробила 105 тисяч гривень, а в 2017-ому вдвічі більше – 228 тисяч гривень. Тобто, наприклад, торік дохід з розрахунку на одну людину становив 3800 гривень в місяць.

Середній дохід сім’ї Євтушків-молодших з трьох осіб у 2016 році становив 280 757 гривень. Тобто 7800 на одну особу щомісяця. А у 2017 надходження зросли вдвічі і тепер на кожного з членів сім’ї в місяць припадає 14 500 гривень.

У 2017 році загальний дохід Петра Євтушка склав 191 517 гривень це зарплата, пенсія і матеріальна допомога від профспілки митників. Тобто загалом щомісяця митник отримував близько 16 тисяч гривень. У попередні роки заробітна плата була ще нижчою.

Цікаво також й те, що оклад працівника митниці нині становить усього 4 800 гривень. Проте заробітні плати зростають у понад два рази за рахунок інших нарахувань.

МИТНИК ЗАГОВОРИВ

Петро Євтушок на Волинській митниці з 1983 року. За цей час він обіймав різні посади: від рядового інспектора до начальника. Очолював Волинську митницю з 1993 по 1995 роки. Він був першим начальником власне новоствореної української митниці після розпаду Радянського Союзу. І аж до 2018 року митник «не помічав» корупційних проявів у роботі колег. І лише за півроку до пенсії таки заговорив про те, про що всі знають, але не поспішають викорінювати. Що змусило Петра Євтушка «винести сміття з хати» і як він з винтика системи перетворився на правдоруба?

Петро Євтушок
Петро Євтушок

«Це неправда, що я тільки зараз почав говорити про корупцію. Я й раніше говорив. Пам’ятаєте, був начальником митниці такий Чернишов (Олексій Чернишов – керівник Волинської митниці у 1996-1999 рр. – авт. ), якого затримали правоохоронні органи Німеччини. Скільки я є на цій митниці, я про цю корупцію говорю, аби ж лише хтось слухав», – каже Петро Євтушок.

Митник заперечує інформацію про працевлаштування 9 родичів. Стверджує, що на Волинській митниці працюють лише донька і син.

«З тих людей, що зараз працюють на митниці, відсотків 30 я приймав на роботу. То що це всі мої родичі? Ні. З моїх родичів працює син та дочка. І що в цьому поганого? Лікар – у нього династія лікарів, вчитель – діти йдуть його стопами. І це ж не тільки в мене так. В інших митників діти теж на митниці працюють. Хіба це погано? Якщо хтось з них чимось незаконним займається, отоді це вже інше питання»

Що ж до майна, яке формально належить дітям, а фактично йому, Петро Євтушок зізнався, що один з будинків йому дала держава, а інший зводив за безвідсотковий кредит на будівництво, яким на той час могли скористатись митники.

«Цей будинок, де я живу, побудований в 90-х роках. Будував його не я, а мій брат Євтушок Віктор Михайлович. Тоді в державній митній службі давали безвідсоткові кредити на будівництво. Я взяв цей кредит і допомагав. Батьки померли і вся спадщина перейшла братові. Брат вирішив, що так не годиться і в 2004 році переписав цей будинок на мого сина. А брат мій працював головним інженером на заводі в Нововолинську. Цей будинок біля адмінбудівлі, де зараз живе моя донька, зведений ще до того, як я прийшов на митницю. У 1983 році до мене приїхав тодішній начальник Кузін і каже: Петро Михайлович, підете до мене на митницю? А я тоді працював вчителем у Висоцьку.  Я кажу: а є де жити? Як буде житло, то піду. І через рік будинок звели. Він знову приїхав і попросив мене на роботу. Це було ще за Радянського Союзу. Держава дала житло. Потім він перейшов мені у власність, а коли з’явився оцей, де я зараз живу, і де мій син не захотів жити, то той я переписав донці»

Пояснив Петро Євтошук і те, чому їздить на доньчиному авто.

«КІА у мене вже 10 років. В один прекрасний день в них не було на чому їздити і я переписав машину на дочку»

Насправді ж, у декларації Ольги Клак зазначено, що власницею КІА вона офіційно стала менш, ніж через рік після того, як чоловік Тарас придбав статусний Volkswagen.

Коментувати статки дітей Петро Євтушок не став.

«Діти мають свої сім’ї, вони дорослі. Я їм допомагав і буду допомагати поки живу, що ж тут такого? А що вони там нажили, то вже до них питання. В мене нема якихось офшорів. Та й вони, я думаю, нічого не приховували»

Насамкінець поцікавились стосунками героя нашого матеріалу з головою облради Ігорем Палицею. Адже саме зі шпальт підконтрольних йому медіа останнім часом  Петро Євтушок говорив про контрабандні схеми, а сам голова найвищого представницького органу області виголошував заяви співзвучні зі словами митника.

«З Ігорем Палицею я особисто не знайомий. Я тільки знаю, що він голова обласної ради, але я навіть ніколи не тис йому руку і, ми навіть не пересікались. Я його тільки по телебаченні бачив»

Петро Євтушок каже, що його звільнили з митниці. Водночас за його заявами до Прокуратури Волинської області та Національного антикорупційного бюро України відкрито кримінальне провадження за статтями 364 та 368 ККУ і призначено службові перевірки за організацію схем порушення митних правил посадовими особами Волинської митниці.

Оксана ПЕТРУК та Сергій МАРИНЬОХА

Коментарі
14 Липня 2018, 18:41
ой як заметушилися
15 Липня 2018, 15:52
це тільки один хапуга нажив непосільним трудом,а скільки їх таких є<br/>невже не видно ,що людина живе не на зарплату .
16 Липня 2018, 15:16
&quot;Кожному рот дере ложка суха.Хто ж є на світі, щоб був без гріха?&quot; Сковорда давно підмітив суть справи.Але як би не було- краще пізніше, ніж ніколи.Так що позицію Євтушка треба підтримати і вирвати залізними кліщами корупцію з митниці.Слідчим треба використати всю його обізнаність на всі 100%
17 Липня 2018, 03:10
В Китаї давно б такого злодія розсстріляли
21 Липня 2018, 14:06
не такі вже й великі статки.... міг і більше урвати. Народ, хто вам заважав/заважає стати митником.... самі контрабандисти всі бідкаються. а ваші статки законні?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром