6 травня любомльчани святкують престольний празник

06 Травня 2018, 09:00
2464

Святий великомученик Георгій – побідоносець, покровитель воїнства та небесний заступник Ярослава Мудрого.

Святий Юрій був сином багатих і благочестивих батьків, які виховали його в християнській вірі. Вступивши на військову службу, Юрій виділявся серед інших воїнів розумом, хоробрістю, фізичною силою. Він став улюбленцем імператора Діоклетіана. Який був талановитим правителем, але фанатичним прихильником римських богів.

Почувши одного разу на суді нелюдський вирок про винищування християн, святий запалав співчуттям до них. Передбачаючи, що його теж очікують страждання, Георгій роздав своє майно бідним, відпустив на волю своїх рабів, прийшов до Діоклетіана і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості.

Після безрезультатних умовлянь відректися від Христа імператор наказав піддати святого різним мукам. Мучителі били святого воловими жилами, колесували, кидали в негашене вапно, примушували бігти в чоботях з гострими цвяхами всередині. Святий мученик все терпляче переносив. Зрештою імператор наказав відрубати мечем голову святому. Так мученик Георгій відійшов до Христа в Нікомидії в 303 році.

На іконах Юрій Побідоносець зображується сидячим на білому коні і вражаючим списом змія. Це грунтується на переданні й належить до посмертних чудес святого. Розповідають, що недалеко від місця, де народився святий Юрій в місті Бейруті, в озері жив змій, який часто пожирав людей тої місцевості. Що це був за звір - удав, крокодил чи велика ящірка - невідомо.

Забобонні люди тієї місцевості для вгамування люті змія почали регулярно за жеребом віддавати йому на поживу юнака або дівчину. Одного разу жереб випав на дочку правителя тієї місцевості. Її відвели до берега озера і прив'язали, де вона в жаху стала чекати появи змія.

Коли ж звір став наближатися, раптом з'явився на білому коні світлий юнак, який списом вразив змія та врятував дівчину. Цей юнак був святий великомученик Георгій. Таким чудесним явищем він припинив знищення юнаків і дівчат в межах Бейрута і навернув до Христа мешканців тої країни, які до цього були язичниками.

Можна припустити, що явище святого Георгія на коні для захисту жителів від змія, а також описане в житі чудове пожвавлення єдиного вола у хлібороба, стали приводом до шанування святого Георгія покровителем скотарства і захисником від хижих звірів.

У день пам'яті святого Георгія Побідоносця жителі українських сіл в перший раз після холодної зими виганяли худобу на пасовисько, звершивши молебень святому великомученику з окропленням будинків і тварин святою водою. День великомученика Георгія в народі ще називають - «Юр’їв день». Святий - покровитель воїнства. Зображення Георгія Побідоносця на коні символізує перемогу над дияволом - «стародавнім змієм». Ще з часів Древньої Русі святий великомученик Георгій прославлявся як один з найбільш шанованих святих.

Свята мучениця цариця Олександра, дружина імператора Діоклетіана, була таємною християнкою. Бачачи твердість віри святого Георгія під час його мук, вона зважилася відкрито свідчити про свою віру в Христа.

Озлоблений імператор засудив царицю до смерті. Свята мужньо прийняла цей вирок і смиренно пішла на місце страти, молитовно звертаючи свій погляд на небо. По дорозі, втомившись, попросила воїнів дозволити їй трохи відпочити. Притулившись до стіни однієї будівлі, вона тихо померла. Пам'ять її святкують одночасно з великомучеником Георгієм, 6 травня за церковним календарем.

Олеся Куліш

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024