Любомльським поштовим маркам минуло 100 років з часу випуску

31 Березня 2018, 11:42
2964

Серія поштових марок складалася з п'яти марок різних кольорів із зображенням найцікавіших архітектурних споруд міста Любомля.

Випущені вони 1918 року на замовлення австрійського уряду в Празькому мистецько-видавничому підприємстві «Уніон» для поштового вжитку цивільного населення Любомльської округи, – про це йдеться на сторінці facebook Любомльського краєзнавчого музею.

Згідно з постановою міської Ради Любомля та начальника 259 австрійської етапної пошти підполковника А.Штерната у вересні 1918 року у Празькому мистецько-видавничому підприємстві «Уніон» було замовлено серію марок для поштового вжитку цивільного населення Любомльської округи.

Малюнки марок були зроблені з фотографій і виконав їх учень Празької мистецької школи Капрі (Капер).

Всього було випущено п'ять марок різних кольорів з зображенням найцікавіших архітектурних споруд міста. Марки мали розмір 30х24 мм, або 24х30 мм. Було два варіанти марок, з зубцями і беззубцевий.

Написи на кожній марці вгорі німецькою мовою Stadtpost Luboml, знизу — українською «МІЙСЬКА ПОЧТА ЛЮБОВНІ», а на номіналі 50 — «МІЙСЬКА ПОЧТА В ЛЮБОВНІ». Цей самий напис польською розміщений зліва — «Poczta miejska w Lubomlu» — і справа напис єврейською мовою - שטאָדטפּאָסט לובּאָמל.

Ці марки дуже цікаві для колекціонерів, по-перше, тим, що Любомль — єдине місто в Україні, яке в той період випустило серію марок з місцевими краєвидами.

По-друге, вони цікаві тим, то написи на марках зроблені чотирма мовами: українською, німецькою, польською та єврейською (останній напис — на той час взагалі був унікальним для світової практики).

До цього жодна з країн не друкувала марки чотирма мовами.

На марках зображена любомльська єврейська синагога, площа Ринок, костел Святої Трійці (двічі) і православна дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці. Подаємо конкретно опис кожної марки за номіналами:

5. Світло-зеленого кольору, із зображенням величної старовинної синагоги з східної сторони, побудованої 1510 року. Вигляд з ринкової площі. З фронту будинки мешканців міста Самуїла Гетмана, Якова Натанзона і Броха Шапіро.

10. Матово-кармінова, з видом Ринкової площі і ансамблю мурованих магазинів побудованих гетьманом Браницьким в кінці XVIII століття. Також видно два телефонних стовпи на площі і силуети двох людей.

20. Сірого кольору, із зображенням католицького костелу Святої Трійці в фронті будинку Шмусля (Манишес Гінзбург Якова і Давида Корнфрахта).

25. Молочно-синя, із зображенням того ж костелу Святої Трійці, побудованого 1412 року із дзвіницею .

50. Сіро-зелена, із зображенням дерев'яної православної церкви Різдва Богородиці, побудованої 1884 року.

Марки Любомля не були в поштовому обігу через відхід австро-угорської армії з міста в листопаді1918 року та зайняття його польськими військами. Весь наклад готових марок було продано в Празі філателістичним торгівцям. Проштамповані марки цієї серії штемпелем «Stadtpost Luboml» К и К Etapenpostamt» № 259, або № І80 зроблено приватно.

Марки Любомля цього випуску, на сьогодні, є великою рідкістю і потребують ще свого вивчення як сторінки нашої історії.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024