«Батьківщина» й аграрні організації підписали меморандум про співпрацю

26 Березня 2018, 16:13
Підписання меморандуму «Новий аграрний курс України» 1600
Підписання меморандуму «Новий аграрний курс України»

Минулого тижня партія Юлії Тимошенко і громадські організації «Всеукраїнська аграрна рада» та «Аграрний союз України» підписали меморандум «Новий аграрний курс України», повідомляє Укрінформ. 

Його мета – об’єднати зусилля громадського сектору та політичної сили для формування «Нового аграрного курсу України», щоб спільно досягти позитивного результату реформ сільськогосподарської галузі, забезпечити розвиток сільських територій, йдеться в тексті документу.

Нині аграрний сектор приносить українській економіці 18 мільярдів євро. Але це лише крихти порівняно з іще не використаними можливостями. 

«Cтратегія України – припинити торгувати сировиною. І за прикладом Італії, продавати готовий продукт, що сприятиме збільшенню доходів аграрного комплексу на зовнішніх ринках мінімум у 10 разів. Це щонайменше 180 мільярдів євро, які можуть стати фінансовим ресурсом і дозволять Україні кредитувати Міжнародний валютний фонд, а не навпаки, – зазначила Юлія Тимошенко. 

Документ передбачає першочергові кроки для підтримки сільгоспвиробників на 2018 рік, а це – земельна реформа, боротьба з корупцією та народне волевиявлення на виборах, бюджетна, податкова та регуляторна політики, підтримка сільгосптоваровиробників та розвиток кооперативного руху, захист інтересів виробників та споживачів продуктів харчування, меліорація земель, ефективна робота залізничного транспорту, стабілізація цінової ситуації на ринку мінеральних добрив.

Юлія Тимошенко наголосила на необхідності повної детінізації всіх процесів в агросекторі, повернення сільгоспвиробникам податкових преференцій та введення єдиного аграрного податку, докорінної зміни грошово-кредитної політики, яка повинна сприяти розвитку аграрного сектору, зокрема перехід на доступні довгострокові кредити до 5% річних. До пріоритетів Тимошенко віднесла також розвиток сімейного фермерства, створення нових робочих місць в агросекторі та демонополізацію всіх підприємств.

Очікуваний результат – нарощування обсягів аграрної продукції, поліпшення зайнятості на селі, зростання податків та надходжень до місцевих бюджетів, збільшення інвестицій у сільське господарство, захист прав власників та орендарів земельних ділянок (паїв), а також інших аграрних активів. Втілення намічених кроків, за словами Юлії Тимошенко, дасть потужний поштовх для розвитку аграрної галузі, яка зробить нашу країну сильною і заможною.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024