Водієві - кримінал, патрульному - службове розслідування: розповіли деталі конфлікту на заправці у Вишневі

22 Березня 2018, 15:43
4737

Індицент екіпажу ковельських патрульних з водієм, який віз дитину на передньому сидінні, набув немалого резонсу. Тож видання Район.Любомль звернулося до прес-службиі Патрульної поліції Волині за коментарями про деталі події. Подаємо відповідь патрульних без змін.

«27 лютого Патрульна поліція Волині на сторінці у Facebook повідомила, що 26 лютого 2018, на автодорозі Київ-Ковель-Ягодин, на автозаправці, екіпаж ковельських патрульних зупинив WV Transporter за порушення правил дорожнього руху, а саме, на передньому сидінні, біля водія, сиділа малолітня дитина (пункт 21.11Б ПДР).

Та 31-річний водій агресивно відреагував на зауваження полісменів, відмовився показувати документи і одразу зателефонував на 102, поскаржившись на дії поліцейських. Після цього він продовжив вчиняти агресивні дії щодо патрульних, шарпав за формений одяг, вживав нецензурну лайку. Водій всіляко провокував патрульних та першим завдав одному з інспекторів тілесних ушкоджень в обличчя. Оскільки на вулиці було холодно і необхідно було скласти адміністративні матеріали, водієві запропонували доставити його дружину й малолітню доньку додому, в село Куснища, неподалік. Однак той відмовився, продовжуючи говорити, що його з дитиною «тримають на морозі».

Врешті, чоловік отримав від патрульних постанову за порушення ПДР та 2 протоколи (дрібне хуліганство і злісна непокора правоохоронцям). Щодо складання адміністративного матеріалу у присутності водія. Відповідно до ст. 276 КУпАП, справа про адмінправопорушення розглядається на місці вчинення (так і було). Відповідно до ст. 268 КУпАП, розгляд справи відбувається у присутності особи (так і було). Але звертаємо увагу, що заповнення бланку адмінпостанови не є розглядом справи про вчинення/невчинення адмінправопорушення. Бланк постанови патрульний заповнював у службовому автомобілі.

Після заповнення іде етап винесення постанови - це безпосереднє зачитування громадянину його порушення, тобто оголошення рішення поліцейського. Це і було зроблено. Після складання постанови вирішили провести поверхневу перевірку автомобіля, згідно зі ст. 34 ЗУ «Про Національну поліцію»: це найбільше обурило водія, який нібито не знав, що законні вимоги поліцейського потрібно виконувати. Після цього він таки вийшов з автомобіля і продовжив провокувати патрульних. Потім наніс удар інспектору, виражаючись нецензурною лайкою. Не виконував вимогу про дотримання дистанції, наставляв кулаки і продовжував ображати словесно та підскакувати, намагаючись завдати удару ногами. При цьому, не забуваючи нагадувати дружині, щоб знімала все на телефон, яка кричала незрозумілі речі, тримаючи дитину на руках.

Патрульні в цілях відбиття нападу змушені були застосувати поліцейський захід і спецзасіб, відповідно до ст. 44 і 45 ЗУ «Про Національну поліцію». Згодом чоловік побіг у туалет, почав вмиватись, викликали медиків. Далі прибув екіпаж відділу моніторингу та слідчо-оперативна група.

Відомості за даним фактом внесено до ЄРДР, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 342 ККУ (опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов'язків). Матеріали справи направлені у місцеву прокуратуру і будуть спрямовані до суду. Відповідно до змін у ст. 387 Кримінального кодексу, ми не можемо оприлюднити відео з нагрудних камер патрульних без письмового дозволу слідчого, оскільки триває досудове розслідування.

Крім того, ініційовано службове розслідування в Департаменті патрульної поліції щодо дій цього правоохоронця, оскільки він інспектор з Києва і перебував у місті Ковелі на той момент у відрядженні. Комісія з розслідування цієї справи буде спільна.

19 березня 2018 року порушник через ютуб-канали поширив у соцмережах та інтернеті відео щодо події. Очевидно, що воно змонтоване за його бажанням, а момент, де він нападає на інспектора, взагалі вирізано. Немає на відео і моментів, де порушник розпускає руки до правоохоронців і першим завдає одному з них удару.

Ті, хто поширює це неправдиве відео та пише негативні коментарі, не звертають уваги на причину зупинки: водій перевозив малолітню дитину на передньому сидінні, чим наражав її життя на небезпеку. Через це його й зупинили інспектори. Також водій не пред’явив належних документів на керування на законну вимогу патрульних. Через це на нього винесли постанову. Водій вживав нецензурну лайку та чинив злісну непокору полісменам. Через це оформили два відповідні протоколи.

Тож, якщо патрульний поліцейський зупинив ваш автомобіль через порушення, подаємо кілька порад, як поводитись:

  • Залишайтеся в автомобілі, допоки поліцейський не попросить вас вийти.
  • Вислухайте поліцейського і уточніть усі незрозумілі для вас моменти. Ви завжди маєте право висловити свою думку, обґрунтовано не погодитися з поліцейським, однак сперечатися з ним не варто. Ви маєте право оскаржити дії поліцейського потому, у визначений законом термін. Пам’ятайте, що незнання законів не звільняє вас від відповідальності.
  • Виконуйте законні вимоги поліцейського. Не провокуйте конфлікт і не чиніть опору. Не забувайте, що поліцейські готові до рішучих дій.
  • Пам’ятайте, що ваші права не є абсолютними відносно прав інших громадян та інтересів суспільства, як і те, що правопорушення інших водіїв не виправдовують ваше. Співпраця і діалог з поліцейським — запорука швидкого і позитивного вирішення ситуації».

Читайте також: В інтернеті гуляє відео, як на автозаправці у Вишневі водій-порушник вдарив патрульного

Коментарі
22 Березня 2018, 19:46
менти молодци бидло треба вчити
22 Березня 2018, 21:59
І тебе теж навчу
22 Березня 2018, 23:19
Тетяно, бидло - це ти. А поліція виконує свою роботу
22 Березня 2018, 23:46
Водій хамло! Відео виставив з моменту де поліція пише протокол, а до того що було? Не просто ж вони протокол почали писати? Хай добре накажуть, щоб знав, як себе вести. Відношення до поліції не маю, просто погляд зі сторони.
23 Березня 2018, 10:20
Згідна з Андрієм повністю.
23 Березня 2018, 15:53
Нова поліція хуже старої міліції в сто раз два рази мав змогу спілкуватися з новими хабарниками (повірите знаю що кажу) які виконують свої обов'язки як вони хочуть а не по закону і одна тільки мова можете оскаржити в суді вони добре знають що зараз адмін справи в суді платні і ніхто не буде лишній раз витрачатися на адвокатів і суд.По даній ситуації. Нормальний поліцейські мали цю ситуацію розрулити на місті а не бикувати. Аби вони вели себе коректно все було б по другому це незначне порушення могли підійти попередити побажати щасливої дороги і нічого цього не було б. Наша поліція забуває що служить народові і є найнятим обслуговуючим персоналом.
23 Березня 2018, 20:21
А до обслуговуючого персоналу, значить, можна хамити, бо ж вони гірші люди. То і до прибиральниць, офіціантів, перукарів всім хаміть, ви ж круті, чи може підкручені.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром