Зачернеччя: місцеві жителі не задоволені роботою своєї головихи

15 Березня 2018, 18:39
7280

Частина громади і місцевих депутатів мають претензії до свого сільського голови Галини Шиманюк.

Про це пише Кордон.

НАПРУЖЕНІСТЬ У СТОСУНКАХ…

…між сторонами триває вже давно. Окремі депутати та громадяни дорікають очільниці громади у тому, що Зачернецька сільрада наразі лишається поза процесом об’єднання, іншими прорахунками у роботі. Окрема тема — вирізування дерев на території ради.

Місцеві депутати, серед яких у цій справ найбільшу активність проявляють Галина Ромах і Марія Устимук, стверджують, що не можуть отримати інформації, коли, на що і скільки було витрачено коштів від цих робіт і, що цілком логічно, підозрюють сільську владу у нецільовій розтраті.

Відповідні звернення вони розіслали у всі можливі інстанції, в тому числі і в правоохоронні органи. На устах і проблема із забезпеченням місцевого населення дровами, незаконними рубками на землях, виділені під паї.

На початку цього місяця на сходах селян вирішили утворити ініціативну групу та почали збір підписів про недовіру сільському голові. Паралельно група депутатів звернулася до сільського голови з вимогою скликати позачергову сесію, на яку з-поміж інших винести питання про недовіру. Звернення датоване 5 березня.

ТРІШКИ ЕПІСТОЛЯРНОГО ЖАНРУ

Тим часом, у районній газеті «Наше життя» за 10 березня було надруковано лист Галини Шиманюк, в якому вона дала свої пояснення:

«Інформую, що жодних дозволів на вирізування тополь в межах села по вулиці Дружби виконком сільської ради не видавав, жодних коштів в сільську раду за зрізування дерев не надходило,. — Високорослі дерева біля установ сільської ради були зрізані за рішенням виконкому сільської ради № 3 від 23.02. 2016 року відповідно до Порядку видалення дерев, затвердженого Постановою КМУ № 1045 від 1.08.2006 року зі змінами. Відновна вартість дерев не визначалася, оскільки дерева досягли вікової межі та становили загрозу здоров’ю та життю громадян.

26.02.2018 року на зборах громадян розглядалося питання щодо масової вирізки і вивезення деревини ДП «Любомльський лісгосп». Разом з тим, окремі громадяни звинувачували мене в тому, що я причетна до незаконної вирубки лісу. Відповідальні працівники ДП «Любомльський лісгосп» представили відповідну документацію про дозвіл на вирізування деревини та показали межі цих рубок учасникам зібрання.

Нині за пропозицією директора ДП «Любомльський лісгосп» в сільській раді складаються списки громадян, які хочуть придбати дрова для опалення в ДП «Любомльський лісгосп» за оплату».

ГАРЯЧІ ВІВТОРКОВІ ДЕБАТИ

За кілька днів, 13 березня у Зачернеччі знову відбулося зібрання. Ініціювали його все ті ж депутати-активісти, оскільки, на їх думку, очільниця громади проігнорувала вимогу про позачергову сесію. Втім, згодом з’ясувалося, що порушення закону не було, оскільки 7 березня Галина Шиманюк видала розпорядження про скликання чергової сесії, яку призначили на 19 березня, отож говорити про факт ігнорування думки депутатів чи відмови їм у проханні про скликання сесії немає підстав.

«Якщо ви хочете розглянути питання недовіри сільському голові, це можна буде зробити на черговій сесії, — зазначила юрист райради Валентина Гром. — Наразі ж немає підстав для проведення позачергового засідання».

Юрист Валентина Гром.
Юрист Валентина Гром.

Оскільки у залі місцевого будинку культури раз-по-раз спалахували емоції, коли говорили всі одночасно, передати все мовлене у повному обсязі — нереальна справа. Вкотре лунали закиди про вирізування дерев, лісу, забезпечення дровами вимоги дати пояснення.

«Я все поясню і представлю відповідні документи після того, як завершаться перевірки, які проводять правоохоронні органи за вашими зверненнями», — відповіла активістам Галина Шиманюк.

Галина Шиманюк.
Галина Шиманюк.

Більш-менш з’ясувалася причина, чому Зачернецька сільська рада наразі не приєдналася до Любомльської ОТГ. Виявляється, сільрада не встигла своєчасно подати усі документи, оскільки на той момент не було достеменно відомо, куди ж люди хочуть приєднатися — частина хотіла до Любомля, інша — до Лукова.

Втім, робити винною у цьому лише сільського голову було б неправильно: у такому процесі голова і депутатський корпус мали б працювати спільно і злагоджено. І бажано, щоб до цієї справи активно долучалися і районні депутати. Яскравим прикладом тут може послужити сусідня Почапівська сільська рада

У ВІДСТАВКУ! А ЩО ДАЛІ?

Варто зазначити, що на вівторкове зібрання до Зачернеччя завітала численна делегація окремих голів ОТГ, в.о. сільських старост, депутатів різних рівнів. У своїх виступах вони закликали громаду не робити поспішних висновків й не відправляти свого сільського голову у відставку і радили дочекатися результатів перевірок, які проводять правоохоронці, інакше це нагадуватиме самосуд. Зрештою, відставка голови несе й інші ризики.

«Ми дуже хочемо, щоб Зачернеччя увійшло до складу нашої громади, — звернувся до учасників зібрання голова Любомльської ОТГ Роман Ющук. — Але якщо на найближчій сесії депутати відправлять Галину Шиманюк у відставку, то невідомо хто тоді займатиметься процесом об’єднання.

І це ще не всі негативні моменти. Сьогодні тут присутні чотири депутати міської ОТГ. Я не впевнений, що після побаченого і почутого вони захочуть голосувати за приєднання Зачернеччя сільради до Любомля, адже тут триває конфлікт, а конфлікти не потрібні нікому».

1

Також Роман Ющук нагадав, що наразі у Зачернецької громади є ще можливість добровільно доєднатися до Любомля. Якщо ж цього не станеться, вона, згідно перспективного плану, може увійти до Луківської ОТГ.

Чи прислухаються до цих слів депутати й громадськість, стане відомо 19 березня, коли відбудеться чергова сесія сільської ради.

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ: СУБ’ЄКТИВНИЙ ПОГЛЯД СТОРОННЬОГО СПОСТЕРІГАЧА

Побачене і почуте наводить на думку: корінь більшості проблем громади полягає у тому, що немає у ній єдності. Втім, це наша загальнонаціональна проблема.

Ще один аспект, на який варто звернути увагу, — відсутність повноцінного і конструктивного діалогу між сільським головою і депутатами. І винні тут обидві сторони: і голова, й обранці.

І наостанок. Ми всі полюбляємо натхненно лаяти посадовців: поганий глава держави, поганий депутат з округу, поганий сільський голова і т.д. При цьому чомусь забуваємо, що самі ж їх обирали. Можливо, інколи відповідь треба пошукати у собі, адже будь-яка влада — це віддзеркалення суспільства.

Коментарі
16 Березня 2018, 07:30
Таки голова вирубує дерева
16 Березня 2018, 11:45
Головиха вирубує,а Степан возить
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром