У Любомлі безкоштовно печуть хліб для бійців на передову

13 Березня 2018, 16:29
3682

Підприємець і волонтер Віктор Козел із Вишнева вже не перший рік допомагає бійцям, а ще передає свіжу випічку на Схід. 

Для наших захисників її випікають за своєрідною давньою технологією, аби  була ще смачнішою та поживнішою. А головне – нагадувала хлопцям, що їх дуже чекають вдома, йдеться на сайті ТСН.

Віктор Козел чотири роки тому ризикнув і відкрив пекарню у віддаленому волинському Любомлі. Справа пішла.

Хлібом, пиріжками та круасанами смакують у трьох районах області. Та найголовніше – свіжу випічку їдять на Сході наші захисники. Ідея возити хліб на Схід виникла несподівано.

«Саша Положевець почав їздити. Каже, що допоможи паливом. Я кажу, то, може, хліба давай передамо. І так воно понеслась», – розповідає власник пекарні Віктор Козел.

Олександр – товариш Віктора – вже чотири роки возить до зони АТО хліб та здобу. Раніше їздив майже щотижня. Тепер – щомісяця. Але кожна зустріч незабутня.

«Багато є таких, що їх не знаю, але зустрічають як своїх. Наче тисяча років знайомі. Багато кажуть, не треба вже нічого везти, просто приїдьте самі, тоді вони чують, що не самі і не кинуті просто», – каже волонтер Олександр Положевець.

Олександр розповідає, за чотири роки було більше сотні поїздок.  Бус завжди заповнений ущент. Воїнам передали квадракоптер, тактичні навушники, глушники на зброю. І як же без смаколиків!

А вже інший Олександр. Це зараз він возить хліб. Ще два роки тому  його отримував у самісінькому пеклі – в Дебальцевому. 23-річний хлопець із позивним «Черешня» пішов служити у батальйон «Волинь». Після повернення з АТО його та ще трьох воїнів працевлаштував у своїй пекарні Віктор. Тож не довелося їхати у сусідню Польщу, покидати молоду дружину і маленьку донечку.

Хліб із Любомля – найсмачніший, – хвалиться технолог, пані Ніна. – Адже печуть його за стародавньою технологією. На заквасці. І що  важливо -  піч не електрична, а на дровах. Від цього зовсім інший смак.

«Для хлопців на Схід ми випікаємо хліб «Світязький». Вони хочуть із житньої муки, такий із змішаної валки, також випікаємо здобу», – каже технолог.

Зазвичай хлопці просять хлібці, зовсім маленькі. А якщо круасани, то дуже вже їм полюбилися із шоколадом.

Сім годин - саме стільки треба для приготування хліба. Потім сотні кілометрів, і він, смачний та духмяний, уже в холодних окопах на Сході. 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39