Перемоги і здобутки духового оркестру будинку школяра

09 Березня 2018, 12:10
4020

Створений він у 2003 році. З 2007-го його незмінний керівник − Олександр Шоцький.

У 2013-му наказом Міністерства освіти і науки України йому присвоєно почесне звання «Зразковий художній колектив».

«Нині у нашому оркестрі грає 40 дітей віком від 6 до 17 років. Ми постійно розвиваємося, перемагаємо у конкурсах, завоювали любов глядачів за свій стиль та якість виконання творів. Однак кістяком лишається старша група, яка володіє високою технікою гри на духових інструментах», – розповідає Олександр Олександрович.

Що стосується матеріально-технічної бази, то за останні п’ять років вона зміцніла. Приємно, що влада не стоїть осторонь цього питання та приділяє значну увагу, як і дирекція будинку школяра та відділ освіти, і, за можливості сприяє розвитку оркестру.

Так, за останній період його склад поповнився флейтою, кларнетами, саксофонами, коробочками, кастаньєтами, трикутником, ксилофоном, металофоном, ударною установкою, трубою. Але інструменти все ще потребують оновлення, адже є деякі з 60-70-х років минулого століття. Відповідно, під час виконання творів на них втрачається стрій і тембральна окраска.

Читайте також: «Олександр Шоцький із Любомля: у музиці – його життя»

«Не можу не згадати про здобутки вихованців, − додає наставник. − Духові оркестри будинку школяра користуються популярністю та є постійними учасниками різноманітних свят, шкільних та місцевих заходів і обласних оглядів. Наші творчі досягнення оцінюються на районному конкурсі імені Івана Теплякова.

У травні кожного року беремо участь в обласному конкурсі духових оркестрів «На марші миру».

У 2017-му зайняли почесне друге місце, у 2013-му − перше в огляді-конкурсі духових оркестрів обласного фестивалю художньої творчості учнів загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчальних закладів.

За свої успіхи юні оркестранти мають нагороди і грамоти різних рівнів. Фінансово в організації поїздок на конкурси колективу допомагає районний відділ освіти, інколи долучаються спонсори. Адже для того, щоб завести учасників та інструменти, потрібно наймати три автобуси.

Директор будинку школяра Світлана Шваліковська висловила вдячність місцевій владі за співпрацю і підтримку.

«Матеріально-технічна база оркестру поповнюється, як тільки відділ освіти виділяє кошти. Але ціни на інструменти досить високі. Так, наприклад, найдешевша труба вартує близько 4000–4500 гривень. Звісно, що не всі батьки можуть дозволити купити їх для своїх дітей, тому сподіваємося на підтримку влади і надалі, – зазначила керівник позашкільного закладу.

– Ми зацікавлені в тому, щоб духових оркестрів у районі було більше. Хоча, у зв’язку з відсутністю кадрового потенціалу, їх кількість зменшилася з восьми до п’яти.

Для того, щоб оркестр звучав злагоджено, потрібно чимало часу і праці. Всі свої знання Олександр Шоцький вкладає у вихованців. Саме завдяки його активності, креативності, працьовитості та ініціативності духовий оркестр тримається на належному рівні.

Олександр Олександрович хороший фахівець, відповідальний, цілеспрямований, досвідчений педагог і музикант, людина своєї справи, яка закохана у музику», − підкреслила Світлана Василівна.

15 лютого у Любомльській районній гімназії імені Наталії Ужвій перед жителями міста звітував зразковий духовий оркестр будинку школяра під керівництвом Олександра Олександровича Шоцького.

У кінці квітня буде відомо, чи підтвердив духовий оркестр будинку школяра своє почесне звання. Сподіваємося на позитивний результат.

Аліна СТАРУНСЬКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024