У Луцьку відкрили виставку ікон, написаних у Замлинні

20 Листопада 2017, 09:05
1843

Всі роботи виконані під час VII Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва на Волині.

17 листопада в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрили виставку ікон (ВОНСХУ), – пише Монітор Волинський.

Цього року пленер носив назву «П’ятикнижжя в іконі». Його основною темою стало так зване Мойсеєве п’ятикнижжя, тобто перші п’ять книг Святого Письма. Він традиційно відбувався в Інтеграційному центрі організації «Карітас-Спес» Луцької дієцезії Римо-католицької церкви, який міститься у селі Замлиння.

Цьогоріч у пленері, який проходив із 7 до 18 липня, взяли участь понад 30 художників із Польщі та України, серед них численна група студентів зі Львівської національної академії мистецтв. Результат їхньої праці – близько 50 робіт, виконаних у різній техніці та стилях, із яких і була створена експозиція виставки.

Відкриття виставки розпочалося спільною молитвою римо-католицького та греко-католицького духовенства. Господар пленеру, директор Центру інтеграції в Замлинні отець канонік Ян Бурас, генеральний вікарій Луцької дієцезії, вітаючи гостей виставки, сказав:

«Тут зустрічаються люди, які належать до різних віросповідань, різних культур, із різних країн, і всі ми є разом. Пленер – це лише формула, а мета – саме це, – зазначив отець канонік Ян Бурас під час відкриття виставки ікон.

Двері нашого центру завжди відкриті. Дуже важливим є навіть не пленер і не виставка, а зустріч. Мене як римо-католицького священика дуже тішить те, що тут зустрічаються люди, які належать до різних віросповідань, різних культур, із різних країн – були навіть з Австралії та Італії – і всі ми є разом. Пленер – це лише формула, а мета – саме це».

Консул Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцький, зауваживши, що цього року відвідувачів поменшало, поставив питання:

«Чи це потрібно робити: пленери, виставки? Чи потрібно це робити в наш час тотального кітчу і несмаку, у світі, який слухає переважно попсу? Думаю, що потрібно. Навіть, якщо на таку виставку прийде 5–6 чоловік, ми будемо і хочемо це робити.

Мене спитали: «Чи ви з паном Марчуком (Володимир Марчук – голова ВОНСХУ, – ред.) вважаєте, що такі події допомагають польсько-українським відносинам?» Якби ми в цьому не були щиро переконані, ми би цього не робили».

Головними організаторами події були Генеральне консульство РП у Луцьку та Волинська організація Національної спілки художників України. Виставка, яка експонується у Галереї мистецтв у Луцьку по вулиці Лесі Українки, 24 а, триватиме до 30 листопада. Вхід вільний.

Анатолій ОЛІХ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39