У Любомльському районі – нові правила полювання

10 Листопада 2017, 09:17
6986

Терміни полювання набирають нових обертів та порядків проведення. Згідно із наказами Любомльської районної організації УТМР, три місяці поспіль, із 12 серпня по 5 листопада у суботу та неділю, мисливцям було дозволено добувати пернату дичину місцевого гніздування. Із 12 листопада по 31 грудня тільки у неділю можна відстрілювати перелітну дичину по додаткових картках.

Від цієї ж неділі (12 листопада) розпочинається полювання на хутрових звірів. Зокрема, на зайця-русака, лисицю, єнотовидного собаку, куницю кам’яну – дозволено полювати по 21 січня 2018 року. З 28 січня по 25 лютого – на лисицю, вовка, єнотовидного собаку бригадами мисливців за наявності додаткової відстрільної картки та з обов’язковою присутністю розпорядника. День полювання – неділя, норма добування зайця-русака – одна особина на мисливця, лисиця, вовк, єнотовидного собака – без обмежень, – повідомляють у прес-службі ДП «Любомльський лісгосп».

Окрім цього, встановлено терміни полювання на диких парнокопитних тварин: з 28 жовтня по 31 грудня – на самок та самців козулі, кабана та їх молодняк, здатний до самостійного існування. З 1 по 31 січня – на самців кабана та його молодняк, зданий до самостійного існування. При індивідуальному полюванні можна виходити із рушницею в усі дні тижня, при колективному та облавному – у суботу та неділю. Добування цих диких тварин дозволяється лише при наявності відповідної ліцензії. За інформацією голови Любомльської районної організації УТМР Олександра Мікульського, на цей період визначено 10 ліцензій на косулю та 20 – на кабана. Видається вона на один світловий день.

Вимоги до мисливців як завжди одні: при собі мати всі необхідні документи – посвідчення, дозвіл на зброю, контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання, папери на мисливського собаку, відстрільну картку або ліцензію. А також необхідно дотримуватися правил техніки безпеки, бути свідомими, взаємоввічливими громадянами та берегти природу.

Полювання дозволяється лише на мисливських угіддях та суворо заборонене на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, а також на відстані ближче 200 метрів від будівель та населених пунктів, де можливе перебування людей. Не припустиме здійснення полювання в лісових масивах без розпорядника (єгеря).

За порушенням правил полювання, норм добування, техніки безпеки, здійснення браконьєрства слідкуватимуть рейдові бригади лісгоспу, Любомльської райорганізації УТМР у співпраці з поліцією. Незаконослухняні мисливці будуть покарані штрафними стягненнями.  Розміри їх за одну особину складають: лось – 80 тис. грн, олень європейський – 60 тис. грн, олень плямистий – 50 тис. грн, кабан – 40 тис. грн, лань – 40 тис. грн, козуля – 32 тис. грн, муфлон – 32 тис. грн, бобер – 10 тис. грн, борсук, заєць-русак – 8 тис. грн, бабак, куниця лісова і кам’яна – 6 тис. грн, нутрія, вовк – 4 тис. грн, ондатра – 2 тис. грн, норка американська – 1,5 тис. грн, білка, єнотовидний собака, лисиця, шакал – 1 тис. грн; птахів: лебеді шипун і кликун – 4 тис. грн, галагаз, гуси, кеклик, куріпка сіра, фазан – 2 тис. грн, голуби, качки, кулики, лиска, перепілка, інші мисливські птахи – 1 тис. грн.

До теми. Через ризик поширення африканської чуми свиней нещодавно на Волині проводився відстріл диких кабанів. Розповідає районний мисливствознавець Ростислав Петрук:

– Так звана депопуляція пройшла і у нашому районі. Спеціально створена рейдова група єгерів та деяких членів організації Любомльської УТМР у вересні–листопаді добула два кабани для здійснення лабораторного дослідження. Взагалі дотримання профілактичних заходів щодо тих чи інших небезпечних хвороб диких тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутої дичини на території мисливських угідь обов’язкові. Сезон полювання починається із дозволу державного інспектора ветеринарної медицини.

Коментарі
10 Листопада 2017, 17:40
І що нового в полюванні??? Не зрозуміло....
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024