У МОЗ назвали ліки, які не допомагають при ГРВІ чи грипі

04 Листопада 2017, 17:19
1916

У МОЗ оприлюднили перелік ліків, які не рекомендовано призначати під час грипу чи ГРВІ.

Багато українців, коли відчувають прояви застуди, йдуть до найближчої аптеки та купують добре відомі та розрекламовані препарати. Хтось і справді знає, які ліки допоможуть, але решта переважно звертається до лікаря лише за крайньої потреби. Звісно, цим користується фармацевтичний бізнес, продаючи дорогі препарати, які не допомагають (і ще невідомо, чи не шкодять), – пише Погляд.

Днями у Міністерстві охорони здоров’я України, нарешті, звернули на це увагу. Там оприлюднили перелік лікарських засобів, які не рекомендовано вживати під час грипу чи ГРВІ. Хоча українці чомусь більше довіряють телевізійній рекламі, аніж порадам лікарів.

– Велика кількість ліків або їхня висока вартість зовсім не гарантують, що ці препарати допоможуть вам вилікуватися. Часто популярні ліки, які пацієнти звикли вживати або придбали за рекомендацією друзів чи навіть деяких медиків, не мають доведеної ефективності для лікування грипу і ГРВІ, – повідомила в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. – Центр громадського здоров’я МОЗ України склав перелік ліків, які не потрібно вживати у разі грипу чи ГРВІ у дітей. Заохочую медиків користуватися міжнародними протоколами, де зібрані найбільш дієві нині методики лікування пацієнтів.

Загалом до цього переліку потрапили антибіотики, сиропи проти кашлю, вітаміни та рослинні препарати. Щодо рекомендованих противірусних препаратів, то це «Озельтамівір» та «Занамівір» (за словами міністра, лише вони відповідають усім критеріям).

Хоча, зважаючи на те, що напередодні холодів та осінньо-зимового сезону нас постійно лякають черговими штамами грипу, навряд чи хтось особливо прислухатиметься до порад лікарів. А вітчизняні політики-бізнесмени лише використовують ситуацію, нагнітаючи паніку, водночас завозячи якісь іноземні ліки, як панацею від усього.

Треба мати лікаря, якому довіряємо

Лікарі-практики кажуть, що антибіотики не можна вживати під час грипу чи ГРВІ, вони не лише не допомагають, але й шкодять.

– Чимало з нас настільки звикли до того, що при ГРВЗ необхідно приймати ліки, що зараз із підозрою сприйматимуть інформацію з позиції доказової медицини, – розповіла доцент кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету, кандидат медичних наук Оксана Петринич. – Так, антибіотики у разі вірусних захворювань просто не мають «точки прикладання», а їх безконтрольне застосування лише сприяє поширенню такої глобальної проблеми, як антибіотикорезистентність, коли бактерії просто втрачають чутливість до ліків.

За словами лікаря, популярними серед населення є так звані «протизастудні» ліки, які найчастіше є комбінацією нестероїдного протизапального, антигістамінного, судинозвужувального препаратів, аскорбінової кислоти тощо. Фактично ця комбінація не лікує, а лише зменшує симптоми ГРВЗ та грипу. Для декого такі препарати – це можливість бути «на ногах»,  ходити на роботу, але таким чином людина може себе довести до прогресування хвороби, вже не кажучи про поширення інфекції у колективі. У перші дні, коли вірус найактивніше виділяється в середовище, треба уникати контактів зі здоровими людьми. Натомість хворий, який відчув полегшення після таких таблеток та порошків, йде на роботу, розбризкуючи там і по дорозі у громадському транспорті «заразний аерозоль».

Багато розрекламованих препаратів при ГРВЗ та грипі не є ефективними і  за своєю дією рівнозначні плацебо. Шкоди не буде, але чи варто витрачати гроші? Не можна бездумно втручатися і у тонко організовану систему імунітету, сліпо приймаючи різні імуномодулятори.

Також вона радить, що дієвими заходами для профілактики є своєчасне щеплення, миття рук з милом (інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається руками. Тими ж руками вона тримає гроші чи тримається за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишилися від дотиків рук інших людей), повноцінне харчування, достатній сон, уникання великих скупчень людей в період підвищеної захворюваності.

У разі хвороби варто дотримуватися ліжкового режиму («захворів – сиди вдома!»), багато пити теплого, провітрювати приміщення і робити вологе прибирання у помешканні, одягати маску для захисту здорових членів родини, знижувати температуру тіла лише у разі її підвищення більше, ніж 38,5°С (окрім груп ризику).

Якщо є нежить, чхаєте чи кашляєте, варто користуватися одноразовими паперовими серветками чи рушниками. На жаль, часто у громадському транспорті спостерігаєш, як люди чхають чи кашляють «у кулак» або і зовсім не прикривають обличчя.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром