У жителів Гущі забирають землі біля кордону

22 Вересня 2017, 11:00
2908

Депутати Гущанської сільради і селяни просять допомогти врегулювати конфлікт із військовими, який виник через землі, що перебувають між лінією інформаційно-телекомунікаційної системи (ІТС) Прикордонної служби України та державним кордоном по річці Західний Буг.

Про це повідомляє прес-служба Волинської обласної ради.

«Вказані земельні ділянки передані у власність селянам під час розпаювання земель колгоспу «Світанок» для ведення особистого селянського господарства і використовуються в основному під сінокіс.

Цього року військовою прокуратурою Луцького гарнізону розпочато процес вилучення земельних ділянок із законного володіння жителів Гущанської сільської ради в судовому порядку, керуючись радянською постановою обласної ради депутатів Трудящих Волинської області від 15.09.1946 року № 39/599», – зазначив депутат Юрій Гупало у запиті до керівництва області.

До Любомльського районного суду Військовою прокуратурою Луцького гарнізону було подано 8 позовів. Чотири з яких суд не розглянув, оскільки не було правонаступників (ніхто з родичів не успадкував права власності на землю), інші позови було розглянуто, і суд І інстанції (Любомльським районним судом) ухвалив рішення на користь селян.

Військова прокуратура не зупинилася й оскаржила рішення суду в Апеляційному суді Волинської області. Апеляційний суд щодо однієї справи рішення Любомльського районного суду залишив без змін, а два інших аналогічних рішення скасував, задовольнивши позовні вимоги Військової прокуратури Луцького гарнізону, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України № 1147 від 27.07.1998 року «Про прикордонний режим».

Селяни обурені, що в них відбирають земельні ділянки, які вже багато років належать їм на основі державних актів на право власності. Судова тяганина триває, у випадку ухвалення рішення судами України на користь прикордонників, створиться прецедент, від якого постраждають не тільки жителі Гущанської сільської ради, але і всієї Любомльщини та інших прикордонних районів.

Землі біля річки є більш родючими, торф'яними, однак через обмеження з боку прикордонної служби їх повноцінне використання селянами є неможливим, вони заростають чагарниками та бур'янами. Місцями від лінії ІТС до кордону ширина смуги земель сягає до 5 км.

Як йдеться у повідомленні, ще за радянських часів, лінія ІТС була перенесена під самі будівлі, а до того вона проходила в 100-метровій зоні від державного кордону. Відомо також, що станом на сьогодні існує рішення Волинської обласної ради «Про надання дозволу Держприкордонслужбі на виготовлення технічної документації із землеустрою під ІТС». Однак така документація ще не виготовлена, і землі під ІТС не узаконені.

«Вважаю, поки ще не узаконена земля під ІТС, обласній раді варто було б переглянути рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою під лінію ІТС саме біля населених пунктів, надавши такий дозвіл у 100-метровій зоні від державного кордону. Це б вирішило питання, адже у цій зоні немає паїв і в деякій мірі зняло б соціальну напругу серед селян.

Нововведенням прикордонників в цьому році також стало будівництво інженерних споруд із ріжучого дроту, що неабияк обурило все населення», – зазначив Юрій Гупало і попросив скасувати радянську постанову обласної ради.

«У сусідній Польщі люди вільно пересуваються у прикордонній смузі, купаються у водоймах, розважаються, рибалять. Місцеві жителі почувають себе господарями на своїй землі, що на наших прикордонних територіях, на жаль, робити зась!» – підсумував депутат.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024