Мешканець Любомльського району зі старих автівок робить «монстрів» техніки

08 Вересня 2017, 15:59
2747

Бірківчанина Андрія Сліпчук у Любомльському районі, та й не тільки в ньому, знає чимало автолюбителів та автовласників, адже не одному ставав в нагоді при поломці техніки.

Зі слів тих, кому довелося звернутися за його допомогою, Андрій знайде проблему, яку на СТО часто можуть і не помітити, – йдеться на сторінці газети «Наше життя» у Фейсбуці.

Завітали до його обійстя після чергового ралі, де Андрій виборов нагороди. Не дивно, що застали чоловіка та його маленького помічника – сина, за улюбленою справою – лагодив чергового «монстра» доріг.

Після привітної зустрічі Андрій веде нас відразу до авто, яке кілька тижнів тому змагалося за звання кращого на міжнародному ралі у Згоранах. Автівка, відверто кажучи, не з простих, адже не часто на наших дорогах побачиш позашляховика на шістьох колесах. Більше того, ця чудо-техніка змайстрована власноруч.

«А все розпочалося ще з дитинства: дуже полюбляв техніку, – говорить Андрій. – Один з перших автомобілів, який я собі придбав, був СМЗ, або, як говорять у народі – «інвалідка». Її також перероблював та вдосконалював, оскільки хотів мати авто не таке, як у всіх. Поставив широкі колеса, зробив подовжену базу. Проте подорослішавши, я придбав собі іншу техніку, оскільки та була замаленька для мене».

Після «інвалідки» в чоловіка з’явився «ЛуАЗ», або ж «Волинянка». Вона також піддалася переробці та вдосконаленню. До речі, саме на «Волинянці» Андрій вперше взяв участь у змаганнях, проте значного успіху не досяг: постійні поломки та сильні суперники не дозволяли цього зробити. Вже пізніше перейшов на УАЗи, на яких змагався і на Львівщині, і на численних авторалі по всій Волині, став займати призові місця, серед яких були й «золоті» медалі та кубки.

«Щороку щось доповнював, іноді все доводилося переробляти, — говорить майстер. – Щось не виходило, нерви хоч і не залізні, проте витримували. Щось брав у друзів, щось перекупляв, докупляв, якісь запчастини знаходив на металобрухті,вичищав, все вдосконалював та ставив на свого «уазика». Якось спало на думку дадати до авто третій міст. Друзі говорили, що в мене це не вийде, проте я загорівся бажанням, добре все обдумав, і, як бачите, все вийшло. У двигуна, який встановив із «Мерседеса», потужності вистачає».

Саме з цим «монстром» бірківчанин і брав участь на міжнародному ралі, яке вже вдруге поспіль відбувається на березі Згоранського озера. Минулоріч чоловіку не вийшло зачепитися за нагороди, проте цього року вдалося завоювати третє місце серед достойних суперників, і доповнити домашню колекцію ще однією медаллю з кубком, яких, до речі, в Андрія вже не один десяток. До слова, першу нагороду на змаганнях він отримав ще у 2008 році, кермуючи тоді ще «Волинянкою».

Та «уазик» служить не тільки для змагань. Як і в кожного селянина, в Андрія є господарство, і цей автомобіль тут стає в нагоді:

«Я ним з лісу взимку вожу дрова, влітку доводиться вантажити на нього сіно та солому. Допомагає і при будівництві, адже й з доставкою піску дуже гарно справляється. Раніше навіть пробувавним орати землю в полі, проте не дуже зручно і від цього я відмовився. Загалом, робив автівку універсальною, щоб і для змагань, і для господарства».

Запитуємо, чи рідні не обурюються, що чоловік часто багато часу приділяє змаганням, на яких іноді буває по кілька днів. Андрій відповідає, що дружина ставиться до такого хобі з розумінням. Адже є чоловіки, які їдуть на полювання і пропадають там на кілька діб. Є такі, які люблять рибалити, а він цікавиться іншим. І це — не найгірший варіант.

Коментарі
08 Вересня 2017, 19:58
Не Власюк, а Сліпчук. Уважніше треба писати
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024