Начальника Волинської митниці прокуратура підозрює у корупційній схемі

19 Серпня 2017, 13:08
1521

За перші вісім місяців 2017 року 17 працівникам митниці висунуто підозру в здійсненні незаконних дій. Лише за останні три дні підозру оголосили 7 працівникам Волинської митниці, зокрема й її очільнику Віктору Кривіцькому.

Про це йшлося під час брифінгу у прокуратурі Волинської області у суботу, 19 серпня, – пише ІА «Волинські новини».

Заступник прокурора області Сергій Єфремов повідомив, що, своєю чергою, у 2015 році до кримінальної відповідальності було притягнуто лише двох працівників митниці, а у 2016 році – шість.

«Причини та умови, які сприяли такій ситуації, мабуть, надзвичайно широкі. Але цифри свідчать самі за себе. Чому так сталось, що цьогоріч зафіксували значний зріст злочинності в митних органах, важко сказати.

Можливо, це через недостатній рівень протидії корупції в самій митній службі, недостатню роботу органів безпеки, зокрема щодо профілактики цих правопорушень», – відзначив Сергій Єфремов.

Окрім того, станом на сьогодні було складено чотири адміністративні протоколи про вчинення правопорушень, пов’язаних із корупцією, працівниками митниці щодо шести митників. Суми хабарів становлять від 1 до 12 тисяч гривень.

Сергій Єфремов відзначив, що йдеться лише про ті випадки, які вдалося виявити органам прокуратури Волинської області. Тож реальна кількість працівників митниці, які здійснювали незаконні дії, може бути більшою.

Щодо випадку із Віктором Кривіцьким заступник прокурора області розповів, що приводом для затримання очільника Волинської митниці стало вчинення ним кримінального правопорушення – корупційного. Йому оголосили підозру в отриманні неправомірної вигоди, а також у зловживанні службовим становищем.

Йдеться про 300 тисяч гривень заподіяних збитків держбюджету через ненадходження відповідних митних платежів.

Підозру також оголошено двом інспекторам митниці, які отримували кошти безпосередньо на кордоні. За двома епізодами сума отримуваного хабара інспекторами становить у одному випадку 50 доларів, у іншому – 50 євро.

«Ми виявили системність у діяльності митниці, тому затримати очільника митниці при одержанні хабара безпосередньо на кордоні – з розряду нереального», – сказав Сергій Олексійович і підкреслив, що справа розслідувалася лише силами слідчих прокуратури Волинської області.

Під час обшуку за місцем проживання у Віктора Кривіцього вилучили понад 500 доларів, 500 євро та 8 тисяч гривень.

Також стало відомо, що після затримання Віктора Кривіцього помістили в ізолятор тимчасового утримання, але через погіршення стану здоров’я зараз Кривіцький перебуває в лікарняному закладі, звідки його доставлять до суду для обрання запобіжного заходу.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024