Голова Любомльської райради розповів про розподіл бюджету та роботу сесії

14 Липня 2017, 15:39
2233

Чергова сесія районної ради виявилася доволі насиченою та продуктивною. Було розглянуто ряд важливих для соціально-економічного розвитку району питань, у тому числі бюджетних.

Про її результатами розповідає голова районної ради, свободівець Микола Сушик в газеті «Наше життя» за четвер, 13 липня.

— Насамперед, хочу подякувати всім депутатам, представникам різних відділів та управлінь за плідну роботу як у досесійний період (наради, комісії, колегії тощо), так і на самій сесії під час прийняття відповідних рішень, а їх у порядку денному було чимало, — каже Микола Миколайович. — У результаті сесія вдалася конструктивною та результативною.

— Найбільший інтерес викликало питання внесення змін до бюджету. Як вдалося розподілити кошти на соціально-економічний розвиток району?

— Наразі маємо 125 відсотків перевиконання районного бюджету за п’ять місяців. До того ж, районний бюджет мав ще 2,8 мільйона гривень вільних залишків, які не були розподілені. Це дозволило частково вирішити ряд проблемних питань, зокрема, в освітній сфері.

Школи та дитсадки потребують ремонтів, а найкращий час для цього — літні канікули. Розуміючи це, ми спрямували на потреби освітньої галузі близько 2,7 мільйона гривень. У тому числі на три школи в місті Любомль (Любомльська НВК-районна гімназія — 230 тис. грн на заміну підлоги, реконструкцію теплопостачання та різні капітальні придбання; для ремонту ЗОШ №2 — 120 тис. грн; для ЗОШ №3 — на ремонт котельні із заміною котла, ремонт даху — 300 000 гривень).

Хочу подякувати тим місцевим радам, які розуміють проблеми шкіл і садочків та допомагають коштами з місцевих бюджетів у вирішенні тих чи інших питань. Водночас хотілося б, аби й міська рада більше долучалася до фінансового забезпечення освітніх закладів, адже, вкладаючи в освіту, ми вкладаємо в своїх дітей, у наше майбутнє.

— Які ще об’єкти освітньої сфери отримали фінансову підтримку і зможуть використати літній період для проведення ремонтних робіт?

— Були виділені кошти на реконструкцію з добудовою санвузлів у Запільській ЗОШ та Сильненському НВК, капітальний ремонт даху Головнянської ЗОШ, заміну димової труби у Нудиженському НВК, придбання котла у Бірківський ДНЗ, заміну підлоги в Гущанській НВК.

Коштом районного бюджету цього сезону проводитиметься також заміна вікон у Почапівській ЗОШ, придбання музичних інструментів для духових оркестрів, виготовлення проектно-кошторисної документації на багатьох інших об’єктів.

Окрім того, ми передбачили в бюджеті додаткові кошти на оплату праці працівникам, які фінансуються з місцевого бюджету.

— Яка ситуація складається в медичній галузі?

— У сфері охорони здоров’я маємо проблеми з медичною субвенцією на заробітну плату, аналогічно, як і з освітньою субвенцією. Держбюджет мало того, що з року в рік перекидає видатки на місцеві ради, то ще й недостатньо фінансує те, що зобов’язаний фінансувати як захищені статті видатків, зокрема — зарплатню.

Але це вже питання — до депутатів Верховної Ради та міністрів уряду Володимира Гройсмана, які не виконують своїх зобов’язань перед бюджетниками і в такий недолугий спосіб «протискують» свою так звану «медичну реформу».

Ми реагуємо на таку несправедливість, скеровуємо з цього приводу офіційні звернення до центральних органів влади, але чи дослухаються до цього в Києві — покаже час.

Зараз же ми не стоїмо осторонь, виділили понад 800 тисяч гривень на цю галузь, основна частина суми — на заробітну плату. Намагаємося допомогти, чим можемо.

Серед інших видатків районного бюджету — кошти на співфінансування ремонту доріг, відділ культури, територіальний центр, ДЮСШ, ВФСТ «Колос», районну раду, облаштування рятувального посту в селі Згорани, співфінансування вуличного освітлення в селі Сильне, програму підтримки учасників АТО та їх сімей тощо.

— У час, коли на Сході відбувається неоголошена війна з Росією, така програма вкрай потрібна…

— Необхідність прийняття такої програми дійсно назріла давно, вона ретельно готувалась, і саме на цій сесії й була прийнята. За моєю спільно з іншими депутатами пропозицією до програми внесли пункт: «Надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих учасників АТО».

На такі цілі в районному бюджеті на 2017 рік заклали 70 тисяч гривень. Ми пам’ятаємо про своїх Героїв, розуміємо, в яких складних умовах опинилися їхні сім’ї, тож намагаємось усіляко їх підтримати та допомогти.

— Які ще важливі питання цієї сесії ви відзначили б?

— На останній сесії ми заслухали звіти першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Герасимчука, начальника Любомльського відділу поліції Анатолія Дружука, Ковельської місцевої прокуратури Любомльського та Шацького районів.

Прийняли також кілька важливих звернень. Зокрема, до обласної ради та Державної інспекції сільського господарства в області щодо законності використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів нашого району.

Ми бачимо кричущу несправедливість у цьому питанні, що викликає обурення людей у ЛадинськійОлеськійЗаболоттівськійЗгоранській та інших сільрадах, тож вимагаємо вжити заходів щодо зловживань із виділенням землі.

Інше звернення — до Кабінету Міністрів та депутатів Верховної Ради України щодо перерозподілу рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування. Вказана рентна плата розщеплюється між державним та обласними бюджетами.

Ми ж вважаємо, що цей податок має надходити до бюджетів тих місцевих рад, на території яких проводиться господарська діяльність лісової галузі.

Сподіваємося, нагорі врахують нашу позицію та пропозицію з цих та інших питань.

Розмовляла Аліна Старунська

Коментарі
15 Липня 2017, 01:59
Особисто , я, від усіх батьків хочу подякувати владі за виділенні кошти на ремонти шкіл та дитсадків. Слова були не даремно написані. Дуже дякую!!!!! Так тримати. Люди вас оцінять.
15 Липня 2017, 16:00
Не знаю, як в інших селах, а в селі Ладинь немає ні однієї садиби де б використовували землю згідно Законів України.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром