Як на Любомльщині бережуть ліс від пожеж

28 Червня 2017, 12:32
3243

Помічник лісничого Замлинського лісництва Олександр Куць показує приміщення біля контори лісництва, де знаходиться пожежний інвентар:

«Тут є все необхідне, якщо прийдеться гасити пожежу: відра, лопати, пилки, сокири, граблі, аптечки, каністри, бетони для води. Кожен день у лісництві чергує пожежний сторож. Про ситуацію в обходах майстри йому доповідають телефоном. У лісі теж задля збереження від пожеж як і щороку, так і в цьому зроблено чимало.

Встановлюємо шлагбауми для того, щоб контролювати і у високий клас пожежної небезпеки не допускати заїзду транспорту у лісові масиви. Слідкуємо за ними, якщо треба поновлюємо».

Тут же показує лісівник і один із обов’язкових протипожежних заходів – мінералізовані смуги.

«Наявність мінсмуг затверджена у Правилах пожежної безпеки в лісах України. Відіграють вони далеко не останню роль в охороні від пожеж та мають бути правильно облаштовані. Це штучно створений протипожежний бар`єр.

Як правило, робляться вони механізованим способом: проводиться оранка ґрунту трактором на певну ширину. Мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, здатні горіти, в процесі цього присипаються землею. Така зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву.

Смуги створюємо нові і робимо догляди за минулорічними. Нині у лісництві їх протяжність понад 70 кілометрів».

Влітку особливо у лісі багато людей. Хто йде назбирати лісових дарів, хто – на відпочинок. Не лише місцевих, а й із сусідніх районів заїжджають. Саме тому, як пояснює Олександр Куць, майстри лісу кожен у своєму обході ведуть спеціальний журнал обліку відвідувачів, щоб у разі чого знати, хто був і що вчинив. А заразом і спілкуються із людьми та проводять профілактичні бесіди.

Рекреаційні пункти – саме те, що треба для пікніку. У цьому не лише зручність для відпочиваючих, а й заради пожежної безпеки. Тут є спеціально відведені місця для розкладання вогнищ, а лісник знає, де буде скупчення людей. Особливо у вихідні та святкові дні майстри лісу завжди тримають на контролі такі куточки відпочинку.

Як у місцях відпочинку, так і обабіч доріг можна натрапити на аншлаги з наглядною агітацією на протипожежну тематику, а також – із правилами поведінки у лісі.

«На сьогодні складено 4 протоколи за статтею 77 КУпАП України, – розповідає інженер з ОЗЛ Андрій Глух. – Спіймали порушників на розведенні багаття у недозволених місцях. Докладаємо максимум зусиль, щоб не допустити пожежі. На що витрачаються і чималі кошти, і об’ємні роботи».

Так, по ДП «Любомльський лісгосп» створено 110 кілометрів мінсмуг та 360 кілометрів – доглядів за ними, встановлено 71 шлагбаумів для перекриття доріг, понад 20 штук аншлагів, є 52 малих рекреаційних пункти та два великих. Є пожежний автомобіль, дві пожежо-спостережні вежі, у лісництвах та в конторі – необхідний пожежний інвентар.

Щодня посилено чергують працівники лісової охорони. Основне прохання до людей – дотримуймось усі правил пожежної безпеки і шануймо ліс разом.

Люба ХВАС,

прес-служба ДП «Любомльський лісгосп»

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром