У Рівному відкрили пам'ятний знак переселенцям-голєндрам

09 Червня 2017, 15:07
2015

Урочистості з нагоди встановлення пам'ятного знака в честь 500-річчя Реформації та 400-річчя перших поселень бузьких голєндрів відбулися в другий день Святої Трійці у селі Рівне.

Чисельну делегацію голєндрів із Німеччини та сибірського Піхтінська на порозі сільської ради зустріли хлібом-сіллю та вітальним словом очільник сільської громади Володимир Крижук і дівчата-старшокласниці в національному вбранні.

Звідси урочистою ходою вирушили до місця встановлення знака, завітавши по дорозі до сільського храму, де саме закінчилася відправа. Прихожани чекали на закордонних гостей, щоб разом відзначити цю неординарну подію.

Урочисту церемонію біля меморіалу розпочав сільський голова, запросивши до слова доцента Луцького державного технічного університету, кандидата історичних наук Михайла Костюка, який коротко ознайомив з історією бузьких голєндрів.

Спогадами дитинства поділився уродженець колонії Замостече, письменник та краєзнавець Едуард Бютов − голова товариства бузьких голєндрів в Німеччині. Від делегації сибірських переселенців щире слово мовив Михайло Зелент, який попросив дозволу висипати біля пам’ятного знака жменьку сибірської землі і взяти на згадку грудочку волинської.

Від імені Любомльської РДА гостей привітав перший заступник голови Олександр Герасимчук.


Опісля Едуард Батов та Михайло Зелент зняли накидку з пам’ятнка.

1

Обряд освячення почергово провели священнослужитель лютеранської церкви із Луцька та настоятель Петро-Павлівського храму с. Рівне, протоієрей, отець Василій, а діти поклали до підніжжя квіти і прапорці України та Німеччини.

1

Михайло Костюк вручив Грамоту національної спілки краєзнавців України сільському голові Володимиру Крижуку за збереження історичної спадщини рідного краю. Такою ж відзнакою була нагороджена і Галина Сюмак, завідувач бібліотеки-філії села Рівне.

Гості відвідали етнографічний музей «Оберіг», де мали нагоду ознайомитися з матеріалами виставки літератури та історичних документів до 500-річчя Реформації та 400-річчя перших голендерських поселень на Західному Бузі. Також була проведена екскурсія на місцезнаходження колишньої колонії Замостече (1860-1940 рр.).

На традиційні українські вареники гостей запросила до «Вовчого Перевозу» гостинна родина Попків-Савосюків, предки яких також були голєндрами із Замостече. З вітальною музичною програмою виступив народний аматорський колектив «Надія» Рівненського сільського будинку культури та донька господарів бару Влада Савосюк.

Приємно здивувало, що гості із Сибіру свято бережуть не лише традиції своїх предків, а й спілкуються у сім’ях українською мовою на голендерському діалекті. Таня Гільдебрант виконала дві надбужанські пісні, яких її навчила прабабуся. Істинно, що пісня не знає кордонів і поєднує народи.


Галина СЮМАК,

завідувач бібліотеки-філії села Рівне

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024